Mensen rennen naar auto

Kosten rijklaar maken auto verboden in 2022

Gepubliceerd op 28-01-2022

Ooit te maken gehad met afleverkosten toen je een nieuwe auto of occasion kocht? Lees wat er onder de kosten voor het rijklaar maken van je auto valt. En lees waarom ze in 2022 niet meer gerekend mogen worden.

Wat zijn ‘kosten rijklaar maken auto’?

Kosten voor rijklaar maken zijn - zoals de naam al doet vermoeden- extra kosten die je moet betalen voordat je met de auto bij de dealer wegrijdt. Dit worden ook wel afleverkosten genoemd. Voor occasions vallen ook schoonmaak- en onderhoudskosten onder de kosten voor het rijklaar maken.

Afleverkosten zijn:

  • Kosten voor transport van de fabriek naar de dealer
  • Het vullen van de brandstoftank
  • Kosten voor de kentekenplaten
  • Accessoires zoals een mattenset of lifehammer
  • Overig onderhoud

 

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

snelheidsmeter auto

Aparte afleverkosten auto al jaren verboden

Vanaf 1 november 2016 zijn dealers verplicht om de kosten voor rijklaar maken op te nemen in de verkoopprijs. Dat betekent geen extra kosten meer achteraf. Afleverkosten in die zin zijn verboden. De prijs die je aangeboden krijgt is all-in.

 

In de praktijk wordt er nu gesproken over de consumentenadviesprijs en de fiscale waarde. De fiscale waarde is de prijs van de auto inclusief belastingen, maar zonder de kosten voor het rijklaar maken. Deze wordt gehanteerd om bijtelling te berekenen.

autobanden

Hoe hoog zijn de kosten voor rijklaar maken in 2022?

De kosten voor het rijklaar maken zijn dus nog niet helemaal verdwenen. Je krijgt er alleen geen aparte rekening meer voor. De rijklaarmaakkosten voor nieuwe auto’s lopen uiteen van 600 tot 1.300 euro. Voor occasions is dit vaak iets minder.

Mensen rennen naar auto

Klaar om te rijden? Wacht!

Bij een nieuwe auto hoort ook een nieuwe autoverzekering. Wil je een superlage premie? Dan zit je bij Promovendum perfect! Als je nu overstapt krijg je 20% korting op je huidige autopremie (zie voorwaarden).

En wij regelen de overstap! Benieuwd? 

 

Bereken je premie

 

✉ Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!

 

Contact

Chat Bel Mail