Mensen rennen naar auto

Kentekencard: hoe ziet het eruit en wat zijn de voordelen?

Gepubliceerd op 01-06-2021

Wist je dat het eerste papieren kentekenbewijs uit 1898 stamt? Dat ligt nu in de vitrine van het Louwman Museum te Den Haag. Sinds 1 januari 2014 is het nieuwe kentekenbewijs ingevoerd en inmiddels hebben vrijwel alle autobezitters er een in hun bezit. Wat zijn de voordelen van deze kaart? En wanneer krijg je er eentje in je bezit?

 

Zo ziet de kentekencard eruit

Waar het papieren kentekenbewijs uit twee delen bestaat, bevat de kentekencard (2021) de gegevens van de auto én de eigenaar.

 

Kentekencard voor- en achterkant

 

Verder staan er veel gegevens op het nieuwe kentekenbewijs. De letters voor de gegevens geven aan om wat voor soort informatie het gaat (o.a. naam, adres, gewicht voertuig, specifieke datum). Zo kan de politie in elk willekeurig land van de Europese Unie jouw gegevens aflezen. Dat is wel zo handig! Klik op kentekencard en bekijk welke gegevens er precies op vermeld staan.

 

Moeilijk te vervalsen

Er zijn bepaalde echtheidskenmerken op de kentekencard aangebracht, net als op briefgeld. Hierdoor is het tegenwoordig moeilijk om een kentekencard te vervalsen. Bovendien worden kentekens niet meer bij garages of postkantoren aangemaakt. Dat wordt alleen nog maar gedaan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zo wordt het steeds lastiger om gestolen auto’s op de markt te krijgen.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

Wanneer ontvang je zo'n nieuw kentekenbewijs?

Je ontvangt een nieuw kentekenbewijs als je een andere auto koopt. Tegenwoordig hebben de meeste autobezitters in Nederland een nieuw kentekenbewijs in hun bezit. Heb je toch nog een papieren kentekenbewijs? Dan krijg je alleen een kentekencard als jouw auto:

  • een andere eigenaar krijgt
  • een technische wijziging ondergaat
  • geschorst wordt

 

Koop je een nieuwe auto of occasion? Lees hier hoe het precies in z’n werk gaat. Wellicht heb je de kentekencard nu nog niet, maar je kunt eventueel je papieren kentekenbewijs omwisselen voor een kentekencard. 

 

Nieuwe auto? Autoverzekering wijzigen

Wanneer je een nieuwe auto koopt, is het verstandig om je autoverzekering onder de loep te nemen. Welke dekking heb je nodig? En kan je autopremie omlaag? Promovendum een extra lage autopremie voor je. Al klant bij ons? Log in en wijzig je auto.

 

  • Extra lage premie
  • Een nieuwwaarderegeling van 3 jaar
  • Altijd originele onderdelen
  • Gratis leenauto (vanaf WA+)
  • Bij spoed, 24/7 bereikbaar

Onze autopremie 20% lager? 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail