Mensen rennen naar auto

Kentekenbewijs kwijt, verloren of gestolen: wat nu?

Gepubliceerd op 01-06-2022

Ben je je kentekenbewijs kwijt, verloren of is je kentekenbewijs gestolen? Als je op de weg rijdt, kan de politie om je kentekenbewijs vragen. Als je deze niet kan laten zien, loop je het risico op een boete van 45 euro (2021)! Dit wil je natuurlijk voorkomen. Wat te doen als je je kentekenbewijs bent verloren? Lees het hier.

 

Wat is een kentekenbewijs?

Iedereen die een voertuig op zijn of haar naam zet, krijgt een kentekenbewijs. Ter vervanging van het papieren kentekenbewijs, ontvang je sinds 2014 een kentekencard. Dit is een kentekenbewijs op creditcardformaat. Hierop staan onder andere gegevens zoals het kenteken, je persoonsgegevens, de meldcode auto, de voertuigomschrijving en de datum van toelating. Samen met de tenaamstellingscode bewijst het kentekenbewijs dat je de eigenaar bent van een auto. Het kentekenbewijs moet je op de weg altijd kunnen tonen.

 

Kentekenbewijs kwijt, verloren of gestolen

Heb je heel het huis al ondersteboven gekeerd en ben je nog steeds je kentekenbewijs kwijt? Zonder kentekenbewijs mag je niet de weg op en kan je je auto niet verkopen of overschrijven. Gelukkig kan je hiervoor wel terecht bij de Rijksdienst Wegverkeer (RDW).

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

Is een kopie voldoende?

Als je alleen een kopie van je kentekenbewijs kan laten zien is dat niet voldoende en moet je alsnog een nieuwe aanvragen. Tip: gooi de kopie niet direct in de prullenbak. Het is namelijk wel verstandig om een kopie thuis te bewaren. Als je dan het originele kentekenbewijs kwijt bent, kan je de kopie gebruiken bij het doen van aangifte van vermissing van je documenten. Toch handig!

 

Nieuw kentekenbewijs (kentekencard) aanvragen

Als je je kentekenbewijs kwijt bent, dan moet je online een nieuwe kentekencard aanvragen. Dit geldt ook als je je kentekenbewijs onderweg ergens bent verloren of als je kentekenbewijs is gestolen. Dit kan je bij de RWD aanvragen. Hiervoor heb je je tenaamstellingscode en je meldcode nodig. Je meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassis- of identificatienummer van je auto. Die kun je vinden op je kentekenbewijs. Wil je dat iemand anders een nieuw kentekenbewijs voor je aanvraagt? Ook dan kan je via de RDW een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Binnen 2 of 3 werkdagen ligt er een splinternieuw kentekenbewijs mét tenaamstellingscode bij je op de deurmat.

 

kentekenbewijs kwijt verloren gestolen

 

Kosten nieuw kentekenbewijs aanvragen 2022

Bij het aanvragen van een nieuw kentekenbewijs krijg je automatisch een nieuwe tenaamstellingscode. In 2022 kost dit samen 32,60 euro en betaal je via iDEAL. Ben je niet je kentekenbewijs kwijt, maar heb je alleen een nieuwe tenaamstellingscode nodig? Dan betaal je slechts 1 euro, dus ben je niet teveel geld kwijt.

 

Ga goed verzekerd de weg op!

Naast een kentekenbewijs heb je ook een autoverzekering nodig als je de weg op gaat. Promovendum biedt een zeer voordelige premie. En stap je nu over? Dan verlagen we je huidige autopremie met 20% (zie voorwaarden). Je overstap regelen wij gratis.

Onze autopremie 20% lager? 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail