Een verkeersbord met STOP

Ken jij ze wél? 8 verkeersregels die vaak vergeten worden

Gepubliceerd op 20-03-2023

Ken jij alle verkeersregels die vaak vergeten worden? Die kans is klein, blijkt uit resultaten van de opfriscursus van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Zo weet meer dan de helft van de deelnemers niet hoe hard je mag rijden in een woonerf. Daarom frissen we jouw geheugen op met deze 8 verkeersregels die vaak worden vergeten. 

Een woonwijk

1. Voorrangsregels woonwijk

Stel: je rijdt richting een kruispunt in een woonwijk. Van rechts komt een tegenligger aan. Als deze persoon uit een uitrit komt, heb jij voorrang. Een uitrit herken je aan een verhoogde stoep, schuin oplopende blokken, soms een doorlopend fietspad en vaak geen rond aflopende bochten (bochtbanden). Zie je wel bochtbanden en alle andere genoemde herkenningspunten niet? Dan komt de tegenligger uit een zijweg en moet je de persoon voor laten gaan.  

Kinderen op straat

2. Hoe snel op een woonerf?

Om antwoord te geven op de vraag in het intro: je mag in een woonerf maximaal 15 km per uur rijden. Er spelen namelijk vaak kinderen buiten. Ook goed om te weten: als je een uitrit van een woonerf verlaat, moet je voorrang geven aan het verkeer op de weg voor je. Geef je geen voorrang, dan kan je een forse boete krijgen. 

Snelweg met auto's en vrachtwagens

3. Hoe snel invoegen op snelweg?

Trekt jouw auto niet zo snel op? Geen zorgen: er is geen verkeersregel die aangeeft met welke snelheid je moet invoegen op de snelweg. Zolang jouw auto maar sneller dan 60 kilometer per uur kan rijden, anders mag je de snelweg niet op. Houd er ook rekening mee dat invoegen een bijzondere verrichting is. Je hebt dan geen voorrang op het verkeer dat naast je rijdt. Zorg er dus voor dat de auto links achter je niet in de remmen moet als jij invoegt. 

Een grote hoeveelheid medicijnen

4. Rijden met medicatie

Gebruik je medicijnen? Soms mag je dan zonder geldig doktersrecept of medicijnoverzicht niet autorijden. Of zelfs helemaal niet aan het verkeer deelnemen. Omdat dit rijden onder invloed is, heb je kans op een boete en ben je vaak niet verzekerd als je betrokken raakt bij een verkeersongeluk. Tip: kijk of op de verpakking van je medicatie een gele sticker zit. Deze geeft aan of rijden met dit medicijn gevaarlijk is. Twijfel je of je de weg op mag? Stel je vraag aan de apotheek, lees de bijsluiter of bel je huisarts.

De regels overtreden? Dit zijn de boetes

Benieuwd hoeveel je moet betalen voor andere bekende verkeers- en snelheidsovertredingen? Je leest het in onze blog over vaak voorkomende verkeersboetes.

Jongen op skateboard

5. Rechtdoor op dezelfde weg gaat voor

Dit klinkt misschien vanzelfsprekend, maar ook de verkeersregel ‘rechtdoor op dezelfde weg gaat voor’ wordt vaak vergeten. Soms hebben automobilisten namelijk niet door dat ook voetgangers voorrang hebben op een rechtdoor lopende weg. Let erop dat ook mensen op rolschaatsen, skateboards en steps als voetganger worden gezien door de wet.  

Tram in de stad

6. Een tram heeft altijd voorrang

Als je vaak in de grote stad rijdt, ken je deze regel vast wel. Maar ken je ‘m niet, dan is het heel belangrijk om te onthouden dat een tram altijd voorrang heeft. Als automobilist heb je geen voorrang op een afslaande tram als je rechtdoor rijdt op dezelfde weg. Ook de regel ‘korte bocht gaat voor lange bocht’, geldt niet voor trams.  

Twee fietsers, een steekt haar hand uit

7. Hand uitsteken op de fiets verplicht

Veel weggebruikers ergeren zich eraan: fietsers die geen hand uitsteken om richting aan te geven. Maar zijn ze nu wel of niet verplicht om dit te doen? Als je op de fiets zit, ben je een bestuurder in het verkeer. Alle bestuurders zijn verplicht om richting aan te geven. Daarom moet je als fietser altijd met je hand richting aangeven voordat je afslaat. 

Mist op de snelweg

8. Mistlampen aan: mag dat?

Zie je door mist geen hand voor ogen als je de auto instapt? Dan mag je de mistlampen aanzetten. Let op: je mistachterlicht mag alleen aan als je minder ver dan 50 meter ziet. Op de snelweg komt dat neer op 2 seconden rijden (bij 100 km per uur). Bij regen mag je deze verlichting nooit aanzetten. De mistlampen aan de voorkant van je auto mogen alleen aan als je heel weinig ziet van je omgeving. Tip: zoek de eerstvolgende 2 hectometerpaaltjes op de snelweg. Zie je de tweede paal niet? Zet dan je mistvoorlicht aan. 

Vrouw stapt uit auto

Bonustip: WA-verzekering verplicht

Verkeersregels zijn er om te zorgen voor orde en veiligheid. Daarom moet je verplicht een WA-autoverzekering hebben afgesloten voor je auto. Stap je over naar Promovendum? Dan verlagen we je huidige autopremie met 20% (zie voorwaarden). Benieuwd naar jouw nieuwe premie?
 

Contact

Chat Bel Mail