Mensen rennen naar auto

Rijden onder invloed: gevolgen voor je verzekering

Gepubliceerd op 04-12-2023

Iedereen weet dat het niet mag, maar het gebeurt toch. Geregeld kruipen mensen achter het stuur terwijl ze onder invloed zijn van alcohol of zelfs drugs. Dit kan gevolgen hebben voor je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers. Maar rijden onder invloed heeft ook gevolgen voor je autoverzekering. Op deze pagina leggen we je uit hoe het zit.

Wat bedoelen we met rijden onder invloed?

Het besturen van een voertuig terwijl je stoffen in je bloed hebt die jouw rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan alcohol en drugs, maar ook aan sommige medicijnen. In deze middelen kunnen stoffen zitten die je inschatting- en reactievermogen beïnvloeden.

Alcohol

Het is verboden om een voertuig te besturen onder invloed van alcohol. Heb je meer dan 0,5 promille alcohol in je bloed, dan kun je een boete verwachten. Voor beginnende bestuurders is dit 0,2 promille. Het alcoholpromillage geeft de hoeveelheid alcohol in het bloed aan. Aan het overschrijden van deze promillages hangen consequenties die per situatie kunnen verschillen.

Drugs

Ook het gebruik van drugs is verboden in het verkeer. Dit geldt voor alle hard- en softdrugs. Ook het gebruik van lachgas in het verkeer is een groeiend probleem, het gebruik hiervan is vooral populair onder jongvolwassenen. Sinds 2023 staat lachgas op lijst 2 van de Opiumwet en is het verboden om lachgas voor recreatief gebruik te bezitten en te verkopen.

Medicatie

Of, en hoelang je niet mag rijden met medicatie kan per medicijn verschillen. Als het medicijn rijgevaarlijk is, zit er vaak een gele sticker op de verpakking en staat dit vermeld in de bijsluiter. Je kunt je arts of apotheek vragen naar het advies. De adviezen zijn namelijk verdeeld in 4 categorieën. Van wel, beperkt, tot helemaal niet mogen rijden.

Ben je verzekerd als je rijdt onder invloed?

Simpel gezegd: nee. Als jij als bestuurder onder invloed bent van drugs of lachgas dan ben je niet verzekerd. Kruip je achter het stuur terwijl je medicatie hebt gebruikt waarvan bekend is dat deze het reactievermogen beïnvloeden? Of heb je medicatie anders gebruikt dan voorgeschreven? Dan ben je ook niet verzekerd. Bij alcohol geldt dat je niet meer dan het toegestane promillage in je lichaam mag hebben. Is dit promillage hoger? Dan ben je niet verzekerd, ook niet als je weigert mee te werken aan een blaastest of bloedtest. Bekijk de voorwaarden voor meer informatie.

Gevolgen rijden onder invloed

De gevolgen van rijden onder invloed

Volgens het Openbaar Ministerie neemt de kans op een ongeval met 40% toe bij een alcoholpromillage vanaf 0,5. En als je denkt dat 1 glaasje bier of wijn wel kan, dan heb je het mis. Ook dan wordt de kans op een ongeval al groter. Ben je aangehouden, heb je schade gemaakt, of erger nog, heb je een ongeluk veroorzaakt? De gevolgen kunnen afhankelijk van de situatie verschillen.

Zwaailichten politieauto

De gevolgen als je wordt aangehouden

De politie kan je staande houden als je afwijkend rijgedrag vertoont of onveilig rijdt. Maar er zijn ook geregeld steekproeven en geplande controles. Gemiddeld worden er 1.000 mensen per maand aangehouden omdat ze te veel gedronken hebben. Afhankelijk van hoeveel alcohol je hebt gedronken of drugs hebt gebruikt, kun je een boete krijgen. Hoelang je je rijbewijs hebt en of je al eerder bent betrapt, spelen ook een rol in de hoogte van de boete. Het kan zelfs zo zijn dat je jouw rijexamen opnieuw moet doen of dat je een cursus moet volgen. Daarnaast kan je een rijontzegging krijgen. Dit heeft dan ook gevolgen als je een rijbewijs nodig hebt voor je werk. 

Strafrechtadvocaat

Strafrechtelijke gevolgen

Ben je aangehouden en krijg je één of meer van bovenstaande straffen, dan krijg je ook altijd een strafblad. Vanaf dat moment sta je geregistreerd bij justitie. Als jouw beroep met het verkeer te maken heeft, kan dit betekenen dat je geen VOG (Verklaring Omtrent Gedrag) meer kunt krijgen. Maar een strafblad heeft vaak ook andere gevolgen, zoals voor je verzekeringen. Nu en in de toekomst.

Beschadigde auto

De gevolgen als je schade veroorzaakt

Als je bij ons een verzekering aanvraagt, vragen we of je een strafrechtelijk verleden hebt. Heb je een strafblad wegens rijden onder invloed? Dan kan dat leiden tot een afwijzing van je verzekeringsaanvraag of gevolgen hebben voor de hoogte van jouw premie.


Als je al bij ons verzekerd bent en schade veroorzaakt terwijl je onder invloed bent, dan wordt de schade aan je eigen auto niet gedekt. De veroorzaakte schade aan anderen zal vergoed worden, maar kan op jou als bestuurder worden verhaald. Daarnaast zal dit gevolgen hebben voor de hoogte van je premie. Op de bonus-malusladder kun je zien met welke stappen jouw premie hoger (of lager) kan worden. Afhankelijk van de situatie hebben wij ook het recht om de verzekering volledig stop te zetten.

Onder invloed op de scooter, fiets of te voet

Een bestuurder ben je natuurlijk niet alleen in de (vracht)auto of bus. Maar ook als je op een motor, scooter of fiets rijdt. De regels voor rijden onder invloed gelden voor alle voertuigen. De boetes voor rijden onder invloed op de scooter of fiets liggen lager dan de boetes voor auto- en motorbestuurders. Reken jezelf vooral niet rijk, want als je dronken op de scooter stapt kan dit alsnog gevolgen hebben voor je autorijbewijs als je die hebt. Voor dronken rijden op de fiets of openbaar dronkenschap te voet kan je ook een boete krijgen. Dit heeft geen gevolgen voor je rijbewijs.

Feiten over rijden onder invloed

  • Na 2 glazen bier of wijn vertraagt je reactievermogen waardoor het 0,5 seconde langer duurt voordat je remt. De remweg wordt dan bijvoorbeeld 11 meter langer bij een snelheid van 80 kilometer per uur. 
  • Alcohol zorgt ervoor dat je gezichtsveld versmalt. Je kijkt vooral recht vooruit en bent je minder bewust van wat er links en rechts gebeurt. 
  • Alcohol zorgt voor een verminderde motoriek, hierdoor kun je gaan slingeren. 
  • De kosten van een verplichte, door het CBR opgelegde, cursus kunnen oplopen tot meer dan €1.200 en neemt vaak 3 dagdelen in beslag. 
  • Een boete kan oplopen tot maximaal € 21.750 en je rijbewijs kun je tot maximaal 10 jaar kwijtraken.
  • Een standaard glas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed.
Gevolgen zicht autorijden zonder invloed

Rij nooit onder invloed

Het is altijd belangrijk om nuchter en alert achter het stuur te zitten, dat geldt voor ieder voertuig. Ben je duizelig of niet lekker? Zie je slecht of ben je oververmoeid? Ook dan kun je beter niet rijden. Regel een taxi of reis met het OV. Als je weet dat je met anderen een drankje gaat drinken, spreek dan van tevoren af wie de Bob is en dus geen alcohol drinkt. Ga daarnaast altijd goed verzekerd op weg. We wensen je veel veilige kilometers! 

Contact

Chat Bel Mail