Promovendum Dure APK Voorkomen

Kans op dure APK verkleinen? 5 tips!

Gepubliceerd op 22-04-2024

Staat de APK weer voor de deur? Voor sommige mensen een moment van onzekerheid. Want wat als er dure reparaties nodig zijn? Geen paniek! Met een beetje preventief onderhoud en een paar checks kun je de kans op een dure APK verkleinen. Benieuwd wat je kan doen? Lees dan snel verder.

auto keuren apk

1. Regelmatig onderhoud

Eigenlijk geldt, net als bij je gezondheid: regelmatige controles zijn belangrijk om de kans op grote problemen te verkleinen. Maak er daarom een gewoonte van om je auto regelmatig te laten controleren bij een betrouwbare monteur. Op die manier kunnen kleine probleempjes vaak snel worden opgespoord en gefikst. Zo voorkom je misschien wel grote reparaties als je auto weer aan de beurt is voor de APK. 

koelvloeistof bijvullen apk

2. Controleer de vloeistoffen

Het is altijd goed om regelmatig de vloeistoffen in je auto te controleren. Het laatste wat je wilt, is langs de kant van de weg staan, omdat je auto niet genoeg vloeistoffen heeft. Vooral als je makkelijk zelf iets bij kan vullen. De vloeistoffen in een auto zijn erg belangrijk voor een soepele werking. Denk aan motorolie, koelvloeistof, remvloeistof en ruitenwisservloeistof. Check dus regelmatig het peil van deze vloeistoffen en vul ze bij als dat nodig is. Zo voorkom je mogelijk motorschade door een tekort aan olie en oververhitting van de motor door een gebrek aan koelvloeistof. Je kunt ook bepaalde problemen met je remmen voorkomen als je altijd zorgt dat je auto voldoende remvloeistof heeft. En die reparaties kunnen duur uitvallen tijdens een APK.

check bandenprofiel euro

3. Check je banden

Versleten of slappe banden kunnen voor veel soorten problemen zorgen. En wist je dat je zuiniger rijdt wanneer je banden de juiste spanning hebben? Daarnaast is je bandprofiel heel belangrijk. Is deze niet in orde? Dan heb je minder grip op de weg. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Zo heb je een stuk meer kans op aquaplaning bij een glad wegdek. Ook heb je een langere remweg als je banden te weinig profiel hebben. 
 

Versleten banden zorgen er nogal eens voor dat auto’s niet door de APK komen. Controleer dus het profiel van je banden regelmatig zelf met een 1-euromuntstuk. Die is precies 1,6 mm: de verplichte diepte van je bandprofiel. 

Zorg er ook voor dat je een reserveband bij je hebt die in goede staat is. Zonde als je na het verwisselen erachter komt dat die ook nog eens aan vervanging toe is!

luchtfilter vervangen auto apk

4. Vervang de filters op tijd

De lucht-, olie- en brandstoffilters van je auto raken na verloop van tijd verstopt door vuil en moeten daarom regelmatig worden vervangen. Die filters zorgen er namelijk voor dat je motor goed presteert, en ze voorkomen dat vuil kan ophopen. Het vervangen van deze filters is meestal een vrij goedkope en eenvoudige klus, die grote problemen én hoge reparatiekosten kan voorkomen.

auto motorkap controleren

5. Doe zelf vooraf een check-up

Je hoeft geen automonteur te zijn om een aantal basischecks uit te voeren en sommige problemen op te sporen. Zo kun je zelf altijd de verlichting en de werking van de ruitenwissers checken. Controleer ook eens de staat van je banden en remmen. En neem eens een kijkje onder de motorkap. Problemen met de uitlaat? Vaak kun je die zelf ook al horen als je goed luistert. Misschien krijg je wat vieze handen, maar da’s vaak beter dan een hoge rekening, toch? 😉

pech langs de weg

Toch pech onderweg?

Hoe goed je je auto ook checkt, soms gebeurt er iets waar je zelf geen invloed op hebt. Wist je dat je bij Promovendum heel voordelig een Pechhulpverzekering kan afsluiten bij jouw autoverzekering? Of je nu een lekke band hebt of met een kapotte accu langs de weg staat. In de meeste gevallen is jouw pechhulp binnen 30 minuten ter plaatse. 

Contact

Chat Bel Mail