Mensen rennen naar auto

Isofix in de auto: wat is het, vanaf wanneer en hoe werkt het?

Gepubliceerd op 08-03-2022

Ga je met de auto en je kinderen op pad? Dan kun je ze tegenwoordig veilig vervoeren in een kinderstoeltje met Isofix. Maar wat is Isofix eigenlijk? En hoe werkt Isofix? Wij leggen het je uit.

 

Wat is Isofix (autostoel)?

Isofix is een internationaal gestandaardiseerd systeem om kinderstoeltjes in personenauto’s te bevestigen. Je klikt je kinderstoeltje vast aan Isofix haken die in de auto zijn gemonteerd. Deze vind je tussen de rugleuning en zitting. Met Isofix zet je dus in wezen het kinderstoeltje veiliger vast in de auto, waardoor je ook meteen de veiligheid van je kind vergoot! Al sinds 2014 mogen nieuwe auto’s niet zonder Isofix-systeem uitgerust zijn. Grote kans dus dat jij een Isofix auto hebt.

 

Isofix haken op een autostoeltje

 

Wanneer is Isofix in de auto verplicht?

In 2022 is Isofix de standaard voor het vastmaken van autostoeltjes. Benieuwd aan welke richtlijnen je autostoeltje tegenwoordig moet voldoen? Lees dan ons artikel over de regels, het ECE keurmerk i-Size en R44.

 

Hoe kan ik zien of mijn auto Isofix heeft?

Bij veel nieuwe auto’s worden de Isofix-punten aangegeven met labels op de bekleding. Zo kan je het Isofix-systeem makkelijk vinden. Je vindt Isofix in de auto vaak op de achterbank en minder vaak bij de passagiersstoel. Zie je deze markering niet? Voel dan even tussen de rugleuning en de stoelzitting. Grote kans dat de Isofix daar ‘verstopt’ is. Zeker weten? Controleer de handleiding van je auto.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

Hoe werkt Isofix?

Nu je weet wat Isofix is en of jouw auto het heeft, komen we bij de volgende vraag: hoe moet je Isofix bevestigen aan het kinderstoeltje? Autostoeltjes die voor Isofix gemaakt zijn, hebben grijphaken die precies in het Isofix-systeem van de auto haken. Volg deze stappen:

 

Stappenplan kinderstoeltje Isofix bevestigen in de auto:

  1. Lees de handleiding van jouw Isofix-systeem en -stoeltje grondig door om zeker te weten dat deze twee systemen op elkaar aansluiten.
  2. Klik de twee haken links en rechts van het autostoeltje vast aan de haken tussen de stoelzitting en rugleuning van de auto.
  3. Controleer of het stoeltje en de Isofix in de auto goed bevestigd zijn. Trek, duw en beweeg het stoeltje stevig zij- en voorwaarts.
  4. Een universeel Isofix kinderstoeltje heeft naast de twee haken bij het zitvlak, ook een derde bevestigingspunt; een extra gordel. Ook wel de top tether-aansluiting genoemd. Die vindt je bovenop het stoeltje en zorgt ervoor dat het autostoeltje niet voorover kiept.

 

Let op: soms heeft een Isofix kinderstoeltje voor in de auto geen top tether-aansluiting, maar een extra pootje vooraan het zitje, dat op de bodem van de auto steunt.

 

Isofix met gordel vastzetten

Heb je een Isofix-stoeltje maar geen Isofix in je auto? Dan kan je jouw kinderstoeltje vaak ook met de autogordel bevestigen. Let wel: installeer je een Isofix-stoeltje alleen met de gordels? Dan is hij minder veilig dan wanneer je het kinderstoeltje op het Isofix-kliksysteem aansluit.

 

Veilig én voordelig de weg op met Promovendum

Isofix in de auto en je kind veilig in het stoeltje? Top! Dat heb je goed geregeld. Dan bieden wij je ook een voordelige autoverzekering. Stap over naar Promovendum en krijg 20% korting op je huidige autopremie (zie voorwaarden).

Onze autopremie 20% lager? 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail