Gebarsten voorruit

Help! Auto total loss verklaard. Wat nu?

Gepubliceerd op 11-11-2022

Een dikke hagelbui, een vervelende aanrijding of een ander ongeluk. Bij schade kan je auto total loss worden verklaard. Maar wanneer is een auto total loss? En wat gebeurt er daarna? Lees het in 3 minuten!

 

Wanneer is een auto total loss?

Een auto is total loss wanneer het repareren van de auto technisch niet meer lukt, of wanneer de kosten voor het herstel hoger zijn dan 2/3 van de dagwaarde van de auto. Dit is het bedrag waarvoor een vergelijkbare auto van hetzelfde type, merk en bouwjaar kan worden aangeschaft. De dagwaarde en de schade wordt vastgesteld door een onafhankelijk expertisebureau.

 

Technisch total loss

Is je auto technisch total loss? Dan is de schade aan de auto zo groot dat het technisch niet meer mogelijk is om hem nog te repareren. Je mag er niet meer mee rijden en bent verplicht om afstand te doen van de auto. Het chassisnummer wordt vernietigd en je krijgt een vrijwaringsbewijs waarmee je kunt aantonen dat de auto niet meer op naam staat.

 

auto total loss verklaard wat nu

 

Economisch total loss

Een auto wordt economisch total loss verklaard wanneer de kosten voor het herstel hoger zijn dan 2/3 van de dagwaarde. Bij blik- of hagelschade is het soms nog mogelijk om in de – weliswaar total loss verklaarde – auto te blijven rijden, of de auto gedeeltelijk te laten herstellen.

 

Uitkering verzekering bij total loss

Dit gebeurt er nadat je auto total loss is verklaard:

 

  • De schade-expert biedt de auto aan bij gecertificeerde autosloopbedrijven.
  • Het bedrijf dat het meeste biedt, neemt het wrak over.
  • Het bedrag dat hiervoor wordt betaald, ontvang je van het gecertificeerde autosloopbedrijf.
  • Het verschil tussen dit bedrag en de dagwaarde wordt vergoed via je verzekering.
  • In sommige gevallen kan je de beschadigde auto houden. Het hoogste bedrag dat voor het wrak zou zijn betaald, wordt dan ingehouden op de vergoeding die je krijgt van je verzekering.

 

Let wel: of je een vergoeding krijgt, is afhankelijk van je autoverzekering. Bij WA Beperkt Casco krijg je bijvoorbeeld geen schade vergoed die je zelf aan je auto hebt veroorzaakt. Bekijk de verschillen tussen de WA, Beperkt Casco en Allrisk autoverzekering.

 

Nieuwwaarderegeling bij total loss

Heb je een autoverzekering met nieuwwaarderegeling? Dan krijg je een vooraf afgesproken periode niet de dagwaarde, maar de nieuwwaarde van de auto uitgekeerd. Voor tweedehands auto’s bestaat een occasionregeling: hierbij geldt de aanschafwaarde in plaats van de dagwaarde.

 

Voordelige autoverzekering?

Promovendum biedt een voordelige autoverzekering mét een ruime nieuwwaarderegeling van 3 jaar, speciaal voor hoger opgeleiden. En stap je nu over? Dan verlagen we je huidige autopremie met 20% (zie voorwaarden). Je overstap regelen wij! 

Onze autopremie 20% lager? 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail