gezin in bed

E-vignet Tsjechië 2023: tolwegen, tarieven en meer!

Gepubliceerd op 25-07-2023

Van Nederland naar Tsjechië met de auto? Dat is een flinke rit! Autorijden in Tsjechië is bovendien niet zonder extra kosten: op autowegen en snelwegen is het digitale vignet Tsjechië verplicht. Lees voor je vertrek alles wat je moet weten over het tolvignet en de tolwegen in Tsjechië. En ontdek hoe je het tolvignet makkelijk online kunt kopen.

 

Tol in Tsjechië: e-vignet verplicht

Bijna alle autowegen en snelwegen in Tsjechië zijn tolwegen. Hier is een tolvignet (dálniční známky) verplicht. Het vignet Tsjechië 2023 geldt voor auto’s met een maximaal toelaatbaar gewicht tot 3.500 kg. Het gaat om een autovignet: motoren zijn vrijgesteld en je hebt geen apart vignet voor een aanhanger nodig. De trajecten waar je in Tsjechië geen tol hoeft te betalen, zijn te herkennen aan borden met het opschrift ‘Bez Poplatku’ of aan borden met een doorgestreept vignetsymbool.

 

Kosten digitaal vignet Tsjechië 2023

Kies voordat je gaat rijden in Tsjechië welk vignet je nodig hebt. Je kunt kiezen uit een tiendagenvignet, maandvignet of een jaarvignet. Bekijk hieronder de kosten voor de verschillende vignetten. De toltarieven Tsjechië worden weergegeven in Tsjechische kronen en zijn in 2023: 

 

  • 10 dagen: CZK 310 (ongeveer 12,95 euro)
  • 1 maand: CZK 440 (ongeveer 18,40 euro)
  • 1 jaar: CZK 1500 (ongeveer 62,75 euro)

 

Auto icoon

Op reis met 20% lagere autopremie?

E-vignet Tsjechië kopen

Een vignet voor Tsjechië ‘fysiek’ kopen in Nederland is niet mogelijk. Wil je een tolvignet Tsjechië kopen, dan kun je in andere landen of online terecht. Hieronder lees je waar!

 

Digitaal vignet Tsjechië kopen in Duitsland of Tsjechië

Je kunt bij de meeste Tsjechische tankstations en postkantoren terecht om je e-vignet ‘fysiek te kopen’. Hier geef je dan al je gegevens door en wordt een vignet op jouw kenteken gezet. Betaal indien mogelijk met je creditcard of in Tsjechische kronen. Veel verkooppunten brengen anders extra kosten in rekening of hanteren ongunstige wisselkoersen. Je kunt het vignet voor Tsjechië kopen in Duitsland bij de eerste stopplaats na de grens Duitsland-Tsjechië (op de D5 vanuit Rozvadov en de D8 vanuit Petrovice).

 

Vignet Tsjechië 2023 online bestellen

Bestel je je digitale vignet Tsjechië liever voorafgaand aan de reis? Dan kun je bijvoorbeeld via Edalnice.cz je vignet Tsjechië 2023 bestellen.

 

vignet Tsjechië 2020

 

Boete geen vignet Tsjechië

Op een aantal punten wordt met een camera je kenteken gefotografeerd. Er wordt dan bekeken of je in het elektronische tolsysteem staat. Heb je geen geldig digitaal e-vignet Tsjechië in 2023? Dan kan je rekenen op een fikse boete die kan oplopen tot 835 euro!

 

Milieusticker Praag 2023

Praag zou een milieuzone krijgen, waarvoor je een aparte milieusticker nodig hebt. De milieuzone is uitgesteld voor onbepaalde tijd. Je hebt met een personenauto dus nog geen milieusticker voor Praag nodig. Sinds 2016 geldt er wel een milieuzone voor vrachtwagens en bussen in Praag.

 

Andere landen met vignetten

Ga je naar Tsjechië met de auto, dan reis je het snelst via Duitsland. Hier zijn weer andere zaken verplicht, zoals winterbanden (in de winter). En maak je een doorreis via Zwitserland en/of Oostenrijk, schaf dan ook op tijd het juiste vignet aan.

 

Pech in het buitenland?

Met onze pechhulp ben je goed verzekerd tijdens je autovakantie. Je profiteert van een lage premie, Europadekking inclusief woonplaatsservice en nog meer voordelen.

Onze autopremie 20% lager? 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail