gezin in bed

Vignet Oostenrijk of Zwitserland 2023: voorkom boetes!

Gepubliceerd op 26-07-2023

Ga je dit jaar met de auto naar Oostenrijk of Zwitserland? In beide landen is een vignet in 2023 verplicht. Benieuwd hoe je deze kan kopen? En hoe hoog de boete is als je zonder vignet door het land rijdt? Lees het hier!

 

Wat is een vignet?

Voordat je Oostenrijk of Zwitserland inrijdt, moet je een vignet duidelijk zichtbaar op je voorruit hebben. Een vignet is een autosticker die aangeeft dat er voor de snel- en autowegen tol is betaald. Het vignet is verplicht voor alle auto’s en motoren met een totaalgewicht tot 3.500 kilo. Liever geen sticker op je auto? Voor Oostenrijk is er ook een digitaal vignet beschikbaar. 

 

Wat kost een vignet voor Oostenrijk of Zwitserland?

Je moet voor Oostenrijk en Zwitserland apart een vignet kopen. Rijd je door beide landen? Dan moet je er dus 2 kopen. Hieronder vind je de tarieven van de vignetten.

 

Kosten vignet Oostenrijk 2023

Dit jaar met de auto naar Oostenrijk? De kosten voor een vignet in 2023 stijgen iets:

  • Vignet 10 dagen: 9,90 euro
  • Vignet 2 maanden: 29,00 euro
  • Vignet 1 jaar: 96,40 euro

 

oostenrijk vignet

 

Kosten vignet Zwitserland 2023

Ga je in 2023 met de auto naar Zwitserland of rijd je via Zwitserland naar Italië? Dan kun je alleen een jaarvignet krijgen van 40 Zwitserse Franken, wat afhankelijk van de wisselkoers neerkomt op ongeveer 41 euro.

 

Let op: naast het verplichte vignet gelden ook nog de gebruikelijke tarieven voor specifieke tolwegen in de Alpen. Benieuwd op welke routes je extra tol moet betalen? Bekijk de kosten voor tolwegen in Oostenrijk en Zwitserland.

 

Auto icoon

Op reis met 20% lagere autopremie?

Vignet kopen

De verplichte vignetten zijn verkrijgbaar bij alle tankstations in de buurt van de snelweggrensovergangen. Een andere optie: online bestellen. Klik op vignet Oostenrijk 2023 of vignet Zwitserland 2023 en je hebt het zo geregeld!

 

Digitaal vignet Oostenrijk kopen kan ook!

Voor iedereen die problemen had met het verwijderen van de ‘oude’ sticker vignetten: ga voor een digitaal vignet! Gewoon online te bestellen en dit vignet wordt gekoppeld aan je kenteken. Maar let op: vanwege de Europese richtlijnen hebben consumenten 14 dagen bedenktijd. Hierdoor is een digitaal vignet Oostenrijk pas na 18 dagen geldig. Wil je meteen een geldig vignet? Koop het digitale vignet dan bij een tankstation onderweg!

 

Voorkom hoge boetes!

Wanneer je zonder vignet in de Alpen rijdt, loop je de kans op een fikse boete. In Zwitserland kan deze boete je al snel 205 euro kosten. Het vignet dient links op de binnenzijde van je voorruit geplakt te worden. Is het vignet niet goed zichtbaar of op de verkeerde plek geplakt? Ook dan riskeer je een boete. Volgt daarna wanbetaling? Dan kan de boete zelfs oplopen van 300 tot 3.000 euro!

 

Vrijstellingen vignet Oostenrijkse snelwegen

Een aantal snelwegtrajecten in Oostenrijk hebben een vrijstelling van het vignet. Hierdoor heb je voor een aantal wintersportoorden geen vignet meer nodig. Check dit dus eerst voordat je het vignet koopt. Het betreft de volgende 4 trajecten:

 

  1. Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd)
  2. Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord)
  3. Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbranz– Hohenems)
  4. Linzer Autobahn A26


Tips vignet Oostenrijk en Zwitserland

  • Bewaar altijd het aankoopbewijs van het vignet en de achterkant van de sticker. Ook handig: gaat je voorruit kapot? Dan kun je een nieuw vignet met het aankoopbewijs krijgen.
  • Overnacht je ergens onderweg in Duitsland? In sommige gebieden heb je een Duitse milieusticker nodig.

 

Vignet geregeld? Check! En je pechhulp?

Controleer ook nog even of je een goede pechhulp voor in het buitenland geregeld hebt. Zo kun je zonder zorgen op reis! Nog geen pechhulp? Vraag ‘m direct aan bij Promovendum. In 5 minuten geregeld!

Voordelige pechhulp?

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail