mensen in keuken

Wat is het verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage?

Het eigen risico en de eigen bijdrage zijn twee verschillende dingen. Lees hoe het zit.

 

Uitleg verschil eigen risico en eigen bijdrage

 

Eigen risico

Heb je zorg nodig en ben je 18 jaar of ouder? Dan betaal je eerst een deel van de zorgkosten zelf voor je een vergoeding krijgt. Dit noemen we eigen risico. We kennen twee soorten eigen risico: het verplichte eigen risico en het vrijwillig eigen risico. De overheid stelt het verplichte eigen risico vast. Voor 2021 is het eigen risico € 385 euro. Het eigen risico geldt per kalenderjaar en betaal je alleen alleen voor zorg uit de basisverzekering. Bovenop het verplichte eigen risico kan je zelf kiezen voor een vrijwillig eigen risico van maximaal € 500.

 

Er zijn uitzonderingen waarvoor je het eigen risico niet betaalt. Bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts. Voor zorg uit de aanvullende verzekering en tandartsverzekering betaal je nooit eigen risico. 

 

Eigen bijdrage

De eigen bijdrage houdt in dat je voor sommige zorg zelf een deel van de kosten betaalt. Voorbeelden van zorg waarvoor je een eigen bijdrage betaalt zijn kraamzorg, zittend ziekenvervoer en medicijnen. Lees hier voor welke zorg je nog meer een eigen bijdrage betaalt. De hoogte van de eigen bijdrage bepaalt de overheid. Je betaalt eerst de eigen bijdrage, het bedrag dat overblijft verrekenen we met je openstaande eigen risico.

 

Een voorbeeld

Je maakt in 2021 gebruik van zittend ziekenvervoer. Je hebt op dat moment nog geen eigen risico verbruikt. Ook heb je niet gekozen voor een vrijwillig eigen risico. Dat betekent dat je een eigen risico van € 385 euro hebt.

 

De kosten voor het zittend ziekenvervoer zijn € 250. De wettelijke eigen bijdrage voor zittend ziekenvervoer is € 108. Dit betekent dat je eerst zelf € 108 aan eigen bijdrage betaalt. Het bedrag dat overblijft is € 142, dit verrekenen we met je eigen risico van € 385 euro. Deze € 142 betaal je ook zelf. Jouw overgebleven eigen risico voor 2021 is € 385 euro - € 142 = € 243.

 

Heb je in deze situatie wel gekozen voor een vrijwillig eigen risico, bijvoorbeeld van € 500? Dan is jouw totale eigen risico € 885. Ook dan betaal je eerst de eigen bijdrage van € 108. De overige € 142 verrekenen we met je eigen risico en betaal je zelf. Hierna heb je voor de rest van het jaar nog een eigen risico van € 885 - € 142 = € 743.

Zorgverzekering 2022

Deze pagina gaat over 2021. Vanaf 2022 kan je voor jouw zorgverzekering terecht bij VGZ. Ga naar de VGZ website.

Zorgverzekering icoon Promovendum

Zorgverzekering aanvragen?

Als klant van Promovendum krijg je 5% collectiviteitskorting krijgt op de basisverzekering van VGZ. Benieuwd?

Check jouw premie
Info icoon rond

Meer informatie?

Bekijk de uitgebreide voorwaarden van onze voordelige zorgverzekering of het verkorte dekkingsoverzicht.

Bekijk dekkingen

Contact

Chat Bel Mail