mensen in keuken

Wat is de vergoeding voor fysiotherapie?

De vergoeding voor fysiotherapie en oefentherapie is afhankelijk van de verzekering die je hebt en van welke vorm fysiotherapie je gebruikmaakt. Er is namelijk een verschil tussen reguliere behandelingen en behandelingen met een chronische indicatie.

 

Deze informatie geldt voor verzekerden vanaf 18 jaar. Lees deze pagina over fysiotherapie tot 18 jaar.

 

Aanvullende verzekering

In de aanvullende verzekeringen 2021 zit een vergoeding voor fysiotherapie. Je kunt zelf naar de fysiotherapeut gaan en krijgt een vergoeding. Bijvoorbeeld wanneer je je blesseert tijdens het hardlopen.

 

Bekijk het dekkingsoverzicht gezinszorg en het dekkingsoverzicht studentenzorg voor de vergoeding per aanvullende verzekering in 2021. Goed om te weten: manuele fysiotherapie valt hier ook gedeeltelijk onder.

 

Basisverzekering

De basisverzekering biedt een vergoeding voor fysiotherapie als er een chronische indicatie is en voor fysiotherapie na corona.

 

Chronische fysiotherapie

Heb je een chronische indicatie? Dan is er ook een vergoeding vanuit de basisverzekering. We spreken van chronische fysiotherapie wanneer jouw aandoening, ziekte of klacht op de lijst van chronische indicaties staat. Deze lijst is door de overheid vastgesteld. De fysiotherapeut beoordeelt of dit het geval is.

 

Ook bij chronische fysiotherapie zijn de eerste 20 behandelingen voor jouw eigen rekening. Als je een aanvullende verzekering hebt met een vergoeding voor fysiotherapie, kun je die vergoeding daar natuurlijk voor gebruiken. Vanuit de basisverzekering is er een vergoeding voor fysio- en oefentherapie bij een chronische indicatie vanaf de 21e behandeling.

 

Ook in de volgende situaties heb je recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering:

  • Bij perifeer vaatlijden in fase 2 Fontaine (etalagebenen): maximaal 37 behandelingen gesuperviseerde oefentherapie (looptraining) in maximaal 12 maanden (vanaf de 1e behandeling).
  • Bij urine-incontinentie: maximaal 9 behandelingen bekkenfysiotherapie in verband met urine-incontinentie.
  • Bij artrose van heup- of kniegewricht (18 jaar of ouder): maximaal 12 behandelingen gesuperviseerde oefentherapie in maximaal 12 maanden (vanaf de 1e behandeling).
  • Bij Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD).

 

Fysiotherapie na corona

Ben je ex-coronapatiënt en heb je last van langdurige klachten? Dan krijg je maximaal 50 behandelingen fysiotherapie- of oefentherapie in zes maanden vergoed vanuit de basisverzekering. Lees meer over de vergoeding voor herstelzorg na corona.

 

Eigen bijdrage

Je betaalt geen wettelijke eigen bijdrage.

 

Eigen risico

Krijg je de fysiotherapie vanuit jouw aanvullende verzekering vergoed? Dan betaal je geen eigen risico. Voor de behandelingen die je vanuit de basisverzekering vergoed krijgt, betaal je wel eigen risico.

 

Verwijzing nodig

Je hebt een verwijzing nodig van jouw huisarts of medisch specialist als het gaat om een chronische indicatie of fysiotherapie na corona. Is dit niet het geval? Dan is een verwijzing van jouw huisarts niet nodig en kan je gewoon zelf een afspraak maken.

 

Fysiokosten door de schuld van een ander

Heb je fysiokosten gemaakt door de schuld van een ander? Bijvoorbeeld omdat je bent aangereden na een verkeersfout van de tegenpartij? Schakel dan onze Letselschadehulp in. Wij verhalen jouw kosten, inclusief het eigen risico op de aansprakelijke tegenpartij. En heb je ook andere kosten gemaakt door het ongeval? Ook die verhalen wij kosteloos voor je op de tegenpartij. Denk hierbij aan kapotte kleding of een kapotte telefoon, maar ook misgelopen inkomsten en smartengeld.

 

Vind een zorgverlener

Het is belangrijk om naar een gecontracteerde fysiotherapeut te gaan. Vind een gecontracteerde zorgverlener in onze Zorgzoeker. Kies je voor een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben, dan is de vergoeding lager.

Zorgverzekering 2022

Deze pagina gaat over 2021. Vanaf 2022 kan je voor jouw zorgverzekering terecht bij VGZ. Ga naar de VGZ website.

Zorgverzekering icoon Promovendum

Zorgverzekering aanvragen?

Vanaf 2022 kun je voor jouw zorgverzekering terecht bij VGZ. Heb je nog een zorgverzekering nodig voor 2021? Deze kun je wel bij ons aanvragen.

Check jouw premie
Info icoon rond

Meer informatie?

Bekijk de uitgebreide voorwaarden van onze voordelige zorgverzekering of het verkorte dekkingsoverzicht.

Bekijk dekkingen

Contact

Chat Bel Mail