Welke ADHD medicatie (methylfenidaat) wordt er vergoed?

Er zijn verschillende soorten van ADHD medicatie, onder andere de merknamen: Ritalin, Concerta en Medikinet. Deze medicijnen hebben de werkzame stof methylfenidaat. Methylfenidaat kan in 2 varianten geleverd worden: zonder gereguleerde afgifte (meerdere pillen per dag) en met gereguleerde afgifte (uit één tablet komt de werkzame stof langzaam en heel regelmatig vrij).

Methylfenidaat zonder gereguleerde afgifte

Vanuit de basisverzekering is er vergoeding voor methylfenidaat zonder gereguleerde afgifte. Het bekendste merk is Ritalin. Wij hebben met de arts de afspraak gemaakt om de werkzame stof voor te schrijven. De apotheker bepaalt aan de hand hiervan welke variant van het medicijn het beste bij u past. Wanneer u vanuit medische noodzaak een bepaald merk medicijn nodig heeft, zoals bijvoorbeeld Ritalin, kan de arts dit aangeven op het recept. De kosten van het medicijn en van de apotheek worden verrekend met het eigen risico.

Methylfenidaat met gereguleerde afgifte

Vanuit de basisverzekering is er ook vergoeding voor methylfenidaat met gereguleerde afgifte, voor deze variant geldt een eigen bijdrage. Deze variant is duurder en volgens de Commissie Farmaceutische Hulp (CFH) zijn er geen noemenswaardige verschillen tussen methylfenidaat zonder gereguleerde afgifte en deze variant. De meest bekende merken van deze varianten zijn Concerta en Medikinet. De arts kan op het recept de werkzame stof aangeven, of wanneer dit vanuit medische noodzaak nodig is het merkmedicijn. De apotheker geeft aan de hand van deze informatie het juiste medicijn mee. De kosten voor het medicijn en de kosten voor de dienstverlening van de apotheek worden verrekend met het openstaande eigen risico.

Heeft u na het lezen van deze informatie nog aanvullende vragen? Dan kunt u altijd contact opnemen per e-mail of bel naar 078 648 13 00.

Was deze informatie nuttig?
Hartelijk dank voor het geven van uw feedback.
Op welke manier kunnen wij de informatie op deze pagina verbeteren?

Hartelijk dank voor uw reactie. Wij gaan onderzoeken of wij uw suggestie kunnen implementeren.

Wilt u graag een medewerker spreken, laat dan hieronder uw gegevens achter.

Naam
Telefoon
E-mail

Hartelijk dank voor uw e-mail. Wij hebben uw vraag of opmerking goed ontvangen.

Wat gaan wij nu voor u doen?

  • Wij leggen uw vraag of opmerking voor aan onze gespecialiseerde medewerkers.
  • Vervolgens nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.
  • Hebt u tussentijds vragen? Bel: 078 648 13 00. Wij beantwoorden uw vragen direct.

Vriendelijke groet,
Uw serviceteam van Promovendum

Uw zorgverzekering

Voor al uw zorgdeclaraties en de stand van uw eigen risico gaat u naar Mijn Promovendum.


Log in
Meer informatie?

U kunt de voorwaarden van onze zorgverzekering eenvoudig online inzien.


Voorwaarden bekijken