Vrouw in auto

Woninginbraak

Gepubliceerd op 08-01-2024

Woninginbraak, voor de meesten gelukkig een ‘ver van je bed show’. Tot er opeens een politiebusje in je straat staat. Vaak komen inbrekers de woning binnen door het hang- en sluitwerk te forceren. Hoe dat kan? Veel woningen zijn niet voorzien van het juiste veiligheidsbeslag. Hieronder lees je hoe je jouw woning inbraakveiliger maakt.

Feiten over woninginbraak

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar woninginbraak. Een paar feiten uit de Veiligheidsmonitor van het CBS (2022):

 

  • Woon je in een vrijstaande woning, hoekwoning of benedenwoning? Dan is de kans op inbraak het grootst.
  • De gemeenten waar in verhouding het vaakst werd ingebroken, liggen vooral in het Gooi en in de provincie Utrecht. Ruim 5 op de 1000 huishoudens zijn hier het slachtoffer van woninginbraak.
  • In woningen met een hoge WOZ-waarde wordt relatief vaak ingebroken. Een op de vijf bewoners van een huis dat meer dan 500 duizend euro waard is, werd in de afgelopen 5 jaar slachtoffer van inbraak.
  • In de coronaperiode was er een grote daling in woninginbraken, mede door het feit dat veel mensen vaker thuisbleven. In april 2021 is het laagste woninginbraken (1324 duizend) gemeten. Het hoogste aantal werd gemeten in december 2016 (6501 duizend).
Inbreker

Binnen zonder kloppen?

Met het juiste gereedschap is het voor inbrekers helemaal niet zo moeilijk om een SKG 2 profielcilinder te forceren. Deze cilinders hebben een 2-sterrenkeurmerk van Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Schrik niet, maar inbrekers kunnen met dit apparaat in minder dan 1 minuut bij je binnenkomen! Een SKG 2 profielcilinder is ook niet beveiligd tegen het gebruik van een zogenoemde ‘klopsleutel’, het boren of ‘lockpicking’.

 

Benieuwd hoe inbrekers denken? Lees het hier.

Keurmerk SKG3

Extra beveiliging: SKG 3 en profielcilinders

Door veiligheidsbeslag te monteren met het SKG 3-keurmerk kan je dit voorkomen. Profielcilinders met SKG 3-keurmerk zijn beveiligd tegen klopsleutels en lockpicking. Beveilig jouw woning dus standaard met profielcilinders én veiligheidsbeslag met het keurmerk SKG 3. Zo ben je beter beschermd tegen inbraak. 

Inbreker

Inbraken in jouw buurt

Regelmatig worden er nieuwe cijfers bekendgemaakt over het aantal woninginbraken in Nederland. Nog interessanter is om te weten hoe vaak er bij jou in de buurt is ingebroken. Dat kan via de tool Misdaad in Kaart van de politie. Voer jouw postcode in en de straal waarin je het aantal inbraken of pogingen tot inbraak wilt zien. Je ziet dan precies waar en hoe vaak er bij jou in de buurt is ingebroken.

"Aan de buitenzijde van jouw hang- en sluitwerk zie je het keurmerk."

 

Van welk keurmerk is mijn hang- en sluitwerk voorzien?

Hoe weet je welk keurmerk jouw hang- en sluitwerk heeft? Dat zie je op de buitenzijde: een onuitwisbaar icoontje met een vinkje of 1, 2 of 3 ster(ren). Om dit te zien hoef je niets te demonteren of los te schroeven.

 

Het uitgangspunt bij de toekenning van 1, 2 of 3 sterren, is de tijd die een inbreker nodig heeft om het product (slot, beslag, cilinder, enzovoorts) te forceren. Heb je sloten met het SKG 3-keurmerk? Dit kan het binnendringen van inbrekers met minstens 5 minuten vertragen. Dit lijkt kort, maar voor een inbreker is 1 minuut vaak al een eeuwigheid. Zijn of haar doel is om zo snel mogelijk ongezien jouw woning binnen te komen. Het risico om betrapt te worden is het grootst bij het openbreken van deuren en ramen.

 

Check je hang- en sluitwerk

Tip: kijk of jouw hang- en sluitwerk nog voldoet aan de huidige eisen. Zo niet, dan vind je altijd wel een leverancier van goed hang- en sluitwerk bij jou in de buurt. Het is misschien even een klusje, maar bedenk hierbij wat het je waard is om jouw eigendommen en jouw privacy te beschermen. Daarnaast hebben wij een klein cadeautje voor alle verzekerden van Promovendum, lees hieronder meer.

Een Echtveilig alarmsysteem met 246 euro korting

Alle verzekerden van Promovendum krijgen korting op een Echtveilig alarmsysteem. Met het Echtveilig alarmsysteem verminder je de kans op inbraak met 95%. Met een app bedien je het alarmsysteem op afstand, en houd je jouw woning goed in de gaten. Superhandig dus! Bekijk via deze link meer informatie over het alarmsysteem en de kortingsactie.

Mensen op de grond in huis

Jouw huis goed verzekerd?

Inbraak kan je natuurlijk nooit helemaal voorkomen. Om jouw huis en spullen goed te verzekeren kan je een extra voordelige woonhuisverzekering of inboedelverzekering afsluiten bij Promovendum.

✉ Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!

 

Contact

Chat Bel Mail