Vrouw in auto

Hoe denkt een inbreker?

Gepubliceerd op 15-06-2023

We weten allemaal dat je je huis goed op slot moet doen voordat je weggaat. Anders maak je het inbrekers wel heel makkelijk. Maar hoe komt een inbreker dan toch binnen? En: wat voor soort inbrekers zijn er eigenlijk? Wat is hun denkwijze?

De gelegenheidsinbreker en professionele inbreker

De gelegenheidsinbreker

De gelegenheidsinbreker bereidt zich vaak niet goed voor en werkt vaak samen met mededaders. Dit is vaak een lokale inbreker. Hij komt in actie wanneer hij een pand ziet waar makkelijk iets te halen valt. Hij is verantwoordelijk voor ongeveer 90% van alle inbraken.

De professionele inbreker

De professionele inbreker plant alles. ’s Nachts legt hij stokjes tegen de deur aan of plakt plakband tussen de deur en de muur. Als deze een paar dagen later nog steeds op de volgende dag nog steeds op dezelfde plek staat, is dat een teken dat de bewoners mogelijk niet thuis zijn. Sommige professionele inbrekers werken in opdracht voor criminele bendes. 

Tip: let op verdachte situaties. Valt er iets op? Bel dan meteen de politie.

Favoriete inbraaktijd

Woning icoon

In 2022 hadden inbrekers geen favoriete inbraakdag. Maar op feestdagen, zoals Koningsdag of oudejaarsdag, is het wel vaak feest voor inbrekers. Ze slaan meestal toe aan het einde van de middag of begin van de avond. Ook geldt: hoe donkerder het buiten is, des te makkelijker het is om in te breken.

 

Tip: laat de lichten ’s avonds als je weg bent aan, of zorg voor automatische verlichting met een timer.

Door de voordeur of naar binnen klimmen

Sleutel in deur

Gemakkelijk via de voordeur naar binnen

Stel: je komt thuis van het boodschappen doen. Je doet met moeite de deur open, zet de tassen binnen en vergeet je de sleutel uit het slot te halen. De inbreker heeft nu twee opties: de sleutel meenemen, kopiëren en terugbrengen. Of hij gaat meteen naar binnen. Geen sleutel? Operatie hengelen en flipperen gestart: het slot openmaken door ijzerdraad via de brievenbus. Met een hard stuk plastic kan hij ook de dagschoot wegduwen. Soms zal de inbreker eerst aanbellen om te checken of er iemand thuis is.

Tip: leg bij thuiskomst altijd je sleutel op dezelfde plek neer. Trek niet alleen de deur achter je dicht wanneer je weggaat of thuiskomt, maar draai hem ook op slot en haal de sleutel daarna uit het slot. Hengelen en flipperen werkt op deze manier niet.

Inbreker door het raam naar binnen

Of naar binnen klimmen?

Staat er een raam open? Dan klimt de inbreker hier makkelijk doorheen. Zijn favoriete plek is de achterkant van het huis. Hier is namelijk minder straatverlichting én er lopen minder mensen. Heb je hier ladders of prullenbakken staan? Dan gebruikt de inbreker dit als hulpmiddel om binnen of in jouw tuin te komen.

Tip: sluit alle ramen of doe ze op een kier met een kierstandhouder. Laat geen ladders of andere spullen rondslingeren waar de inbreker gebruik van kan maken.

Houd waardevolle spullen uit het zicht

We snappen dat je trots bent op jouw (nieuwe) Samsung 65” TV. Maar zorg dat deze niet te zien is vanaf het raam. Laat ook de lege doos niet in de tuin staan. Dit is een teken voor de inbreker dat er veel te halen valt.

 

Tip: houd je dure spullen uit het zicht. Bewaar waardevolle spullen, zoals sieraden, wanneer mogelijk in een kluis.

Hoe veilig is jouw buurt?

Wil jij weten hoe veilig jouw buurt is? Vul via deze link je postcode in en zie hoeveel (pogingen tot) woninginbraken in jouw buurt zijn gedaan.

Wat te doen bij inbraak

Wat te doen bij inbraak?

Gelukkig ben jij bij Promovendum goed verzekerd tegen inbraak. Met de inboedelverzekering zijn jouw spullen verzekerd tegen diefstal. Heb jij ook inbraakschade? Dan dekt de woonhuisverzekering deze schade. Meld jouw schade zo snel mogelijk online. 

Contact

Chat Bel Mail