duurzaam huis promovendum

Je huis verduurzamen - wat is verzekerd?

Gepubliceerd op 02-01-2024

Jouw huis is meer dan alleen maar muren en een dak. Het is de plek waar je leeft, liefhebt en waar je plannen voor later maakt. Heel logisch dus, dat je jouw huis toekomstbestendig wilt maken. Met de installatie van bijvoorbeeld zonnepanelen en een warmtepomp doe je het beter voor het klimaat en bespaar je ook nog eens geld op de energierekening. En je huis stijgt vaak in waarde. Wil je weten welke opties er zijn om jouw huis te verduurzamen? En hoe die investeringen gedekt worden binnen een woonhuisverzekering? Lees dan snel verder.

huis verduurzamen promovendum

Duurzame investeringen: wanneer ben je verzekerd?

In veel gevallen zijn duurzame investeringen meeverzekerd op onze woonhuisverzekering. Wil je een nieuwe duurzame investering doen aan je woning? In een aantal gevallen moet je deze wijziging doorgeven op je woonhuisverzekering. Bijvoorbeeld wanneer je zonnepanelen op het dak laat plaatsen.  Zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers moeten vastzitten aan je huis of een bijgebouw hiervan. Houd er ook rekening mee dat normale slijtage, bijvoorbeeld door veroudering of vervorming, niet is verzekerd. Pleeg dus regelmatig onderhoud aan je duurzame aanpassingen.

Soorten duurzame maatregelen

huis met zonnepanelen

Zonnepanelen

Installeer je binnenkort zonnepanelen op je koopwoning? Of heb je ze al liggen? Je kan deze voor een klein bedrag per maand meeverzekeren op je woonhuisverzekering bij Promovendum. Je wijzigt de dekking gemakkelijk online. Als je nog geen woonhuisverzekering bij ons hebt, kan je de zonnepanelen met één klik meeverzekeren in het aanvraagformulier. Zonnepanelen moeten op het dak van je huis, uitbouw of schuur vastzitten om onder de verzekering te vallen. Als jouw zonnepanelen los liggen, in de tuin bijvoorbeeld, dan zijn deze niet meeverzekerd.
 

Als je jouw zonnepanelen meeverzekert, dan zit daar wel een eigen risico aan verbonden. Hoe hoog het eigen risico is, ligt eraan of je Extra Uitgebreid of Allrisk bent verzekerd. Ben je al klant en weet je niet meer welke dekking je hebt? In Mijn Promovendum kun je makkelijk terugvinden welke woonhuisverzekering jij hebt. 

warmtepomp buiten

Warmtepomp

Wil je jouw woning op een duurzame manier verwarmen? Als je huis nu al goed geïsoleerd is, kan een warmtepomp een uitkomst zijn. Deze onttrekt warmte, bijvoorbeeld uit de bodem, of blaast koude lucht naar buiten. Warmtepompen kunnen een behoorlijke investering zijn, dus het is geruststellend om te weten dat ze standaard zijn gedekt op je woonhuisverzekering. 

zonneboiler instaleren freepik

Zonneboiler

Een iets minder bekend middel om je huis te verduurzamen, is een zonneboiler. Waar een zonnepaneel elektriciteit opwekt uit zonlicht, vangt een zonneboiler de warmte op uit de zon. Daarmee verwarm je dan bijvoorbeeld je kraan- en douchewater of vloerverwarming. Je bespaart er een hoop energie mee. Heb je ruimte op je zonnige dak, naast eventuele zonnepanelen? Dan kan het een goeie investering zijn! Ook zonneboilers vallen onder de dekking van je woonhuis.

auto elektrisch oplaadpunt

Laadpaal elektrische auto

Ga je voor een elektrische auto? Lekker bezig! Maar als je geen openbare laadpalen in de buurt hebt, of als ze altijd bezet zijn, kan een eigen oplaadpunt voor de auto een uitkomst zijn. Handig, want zo weet je zeker dat je jouw auto altijd kan opladen. Maar een eigen laadpaal installeren is best prijzig. En tegenwoordig kun je er ook geen subsidie meer voor krijgen. Gelukkig is een laadpaal voor je elektrische auto wél gewoon meeverzekerd in je woonhuisverzekering. Check wel van tevoren wat precies de regels en mogelijkheden zijn binnen jouw gemeente. 

Tip: Bewaar de facturen en specificaties van je duurzame maatregelen als bewijs voor je verzekering.

Voorkom schade aan duurzame onderdelen

Schade aan de duurzame aanpassingen in je huis is vervelend, en helaas niet altijd te voorkomen. Je kunt wel een aantal stappen ondernemen om de kans op schade zo klein mogelijk te houden. 
 

  • Onderhoud je duurzame aanpassingen regelmatig, en volg de voorschriften van de fabrikant om de kans op storingen te minimaliseren.
  • Installeer veiligheidssystemen en rookmelders om het risico op brand te verkleinen. Of schakel hiervoor een vakman in.
  • Zorg voor een goede beveiliging van je huis om diefstal te voorkomen.
  • Als je dubbelglas hebt, controleer of de beglazingskit rondom het raam goed afgedicht is. Zo voorkom je dat het dubbelglas gaat ‘lekken’, waardoor je raam niet meer isoleert.
Verbouwde zolder met dakramen en bureautje

Zo voorkom je onderverzekering

Ga je aan de slag met het verduurzamen van je huis? Houd er rekening mee dat duurzame aanpassingen de waarde van je huis verhogen. Als je huis meer waard wordt, is het fijn als je verzekering meegroeit. Want als er iets gebeurt terwijl je onderverzekerd bent, kan dat een ongelukkige financiële tegenvaller met zich meebrengen. Gelukkig kun je dit voorkomen. Met onze garantie tegen onderverzekering is je huis tot een bedrag van € 1.000.000 verzekerd.

huis duurzaam verzekeren

Je huis zo goed mogelijk verzekeren?

Wil je zeker weten dat jouw huis zo goed mogelijk verzekerd is? Kies dan voor een Woonhuisverzekering Allrisk. Zo profiteer je met Allrisk van een lager eigen risico bij stormschade en overstromingen. Heb je zonnepanelen? Vergeet dan niet om deze mee te verzekeren. 

Op deze pagina leggen we je zo duidelijk mogelijk uit hoe het zit. Samengevat en helder, zonder te veel poespas. Meer weten? Bekijk de voorwaarden.

Contact

Chat Bel Mail