Mensen rennen naar auto

Laadpaal elektrische auto: dit kost een oplaadpunt thuis!

Gepubliceerd op 01-06-2022

Woon je in een wijk met een openbaar oplaadpunt in de buurt? Dan heb je geluk! Je kan deze openbare oplaadpunten natuurlijk gewoon met een laadpas gebruiken. Geen openbaar laadpunt in de buurt? Dan kan je een eigen oplaadpunt voor je elektrische auto aanleggen. Benieuwd wat de kosten zijn, en hoe je zo'n laadpaal aanvraagt? 

 

Thuis oplaadpunt elektrische auto aanleggen: 3 opties

 

1. Zelf een oplaadpaal aanleggen

Als je een oprit of garage hebt, dan kan je de oplaadpaal op je eigen terrein plaatsen. Je kan de laadpalen bestellen bij particuliere bedrijven. Je bent de enige gebruiker en alle kosten zijn voor jou. Je hoeft hiervoor geen vergunning aan te vragen bij de gemeente. Opladen via je eigen oplaadpunt is voor jou gratis (je betaalt alleen je stroomtarief).

 

2. Oplaadpunt bij gemeente aanvragen

Veel gemeenten plaatsen kosteloos een laadpaal voor elektrische auto’s. Deze kan je aanvragen via websites zoals openbaarladen.nl. Voorwaarde is dat je kan aantonen dat je een elektrische auto hebt, en dat je de oplaadpaal niet op eigen terrein kan aanleggen. De laadpaal komt bij een openbare parkeerplaats te staan. Alleen elektrische auto’s mogen vanaf dat moment op die plek parkeren. Dit wordt aangegeven met een speciaal bord. Let op: ook andere automobilisten met een elektrische auto mogen gebruik maken van dit oplaadpunt, ook al heb jij hem aangevraagd. Betalen gaat via je persoonlijke laadpas.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

3. Opladen via het stopcontact? Kan, maar geen aanrader!

Wil je via een ‘gewoon’ stopcontact opladen? Dan heb je in elk geval een speciaal koppelstuk nodig. Dit voorkomt dat je stopcontact smelt. De hoeveelheid stroom die erdoorheen gaat is nu eenmaal veel hoger dan bij het gebruik van bijvoorbeeld een frituurpan. Houd er rekening mee dat de oplaadtijd meestal langer is dan bij speciale laadpalen: zo’n 10 uur in plaats van 4 uur.

 

laadpaal elektrische auto kosten

 

Wat kost een laadpaal voor een elektrische auto thuis?

  • Een laadpaal aanvragen via de gemeente is gratis.
  • Wil je thuis een eigen oplaadpaal aanleggen? Dan zijn de kosten afhankelijk van het type lader dat je kiest. Zo zijn er slimme opladers op de markt die je kan bedienen met je smartphone. Deze slimme laders passen de stroomtoevoer aan op het stroomgebruik in je huis. Deze kosten al snel 1.500 euro. Simpele laders zijn iets goedkoper: deze vind je al rond de 700 euro.

 

Besparen op je autokosten?

De aanschafprijs van een elektrische auto én slimme laadpaal kan oplopen. Wil je geld besparen op je autokosten? Promovendum biedt een zeer voordelige autoverzekering voor hoger opgeleiden. Stap nu over en ontvang 20% op je huidige autopremie (zie voorwaarden). Je overstap regelen wij gratis!

Onze autopremie 20% lager? 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail