Vergoeding hulpmiddelen 2020

Wat zijn hulpmiddelen?

Hulpmiddelen zijn voorzieningen die mensen helpen bij klachten of beperkingen. Bijvoorbeeld lenzen, krukken en steunzolen. Hoe zit het met hulpmiddelen en welke vergoedingen komen uit de zorgverzekering? Dat leest u hieronder!Soorten hulpmiddelenHulpmiddelen uit basisverzekering

Hulpmiddelen bij tijdelijke verpleging worden vergoed uit de basisverzekering (zoals een speciaal matras als u langdurig in bed moet liggen). Wel zijn er uit­zonderingen. Hulpmiddelen nodig? Bekijk vooraf altijd het reglement hulpmiddelen of neem contact met ons op. Ga altijd naar een gecontracteerde leverancier.


Hulpmiddelen via WMO

Is een hulpmiddel noodzakelijk vanwege een blijvende handicap? Bijvoorbeeld een traplift of op maat gemaakte rolstoel. Dan wordt dit vergoed via de Wet Maat­schappelijke Ondersteuning (WMO). De ver­goeding loopt niet via uw zorg­verzekering, maar via de gemeente.


Hulpmiddelen uit aanvullende verzekering

Brillen of steun­zolen worden vergoed uit een aanvullende ver­zekering. Let op: ook hier zijn uit­zonderingen. Zo wordt een gehoor­apparaat maar gedeeltelijk vergoed in de basis­verzekering. Twijfelt u over een vergoeding? Informeer bij uw zorg­verzekeraar.

Meest gebruikte hulpmiddelen

Brillen en lenzen

Draagt u een bril of lenzen? Dan bent u blij met een vergoeding voor deze hulpmiddelen. Met de juiste aanvullende verzekering komt u hiervoor in aanmerking. Vaak wordt dan per twee kalenderjaren een vergoeding uitgekeerd. Goed om te weten: bij Promovendum kunt u met uw zorgverzekering naast de vergoeding voor brillen- of lenzen uit de aanvullende verzekering, ook gebruikmaken van een kortingsregeling voor brillen en lenzen. Ook als u alleen een basisverzekering heeft!


Steunzolen

Steunzolen nodig die de voeten extra ondersteunen? Steunzolen worden aangemeten door een podotherapeut of orthopedische schoenmaker. Dit is vaak noodzakelijk, maar toch komt de vergoeding voor steunzolen niet uit de basisverzekering. Welke vergoeding u krijgt is vaak afhankelijk van welke aanvullende verzekering u heeft.


Krukken en rollators

Been gebroken? Dan heeft u waarschijnlijk krukken nodig! Loopkrukken worden helaas niet meer vergoed in de basisverzekering. Dit is landelijk door de overheid bepaald. Hetzelfde geldt voor rollators.


Korting op krukken bij Promovendum


Als u bij ons een zorgverzekering heeft, krijgt u ook korting op hulpmiddelen zoals rollators en loopkrukken.

Bekijk onze kortingsregeling

Vergoeding hulpmiddelen Promovendum

Hieronder vindt u de dekking van onze zorgverzekering. Benieuwd naar de dekking van de studentenzorgverzekering? Klik hier.

Primair Royaal Ideaal Excellent
Brillen en lenzen - - € 100 per 2 kalenderjaren € 230 per 2 kalenderjaren
Hoortoestellen (batterijen) - - 100% (€ 25) 100% (€ 50)
Pruiken (eigen bijdrage) 100% (€ 50) 100% (€ 50) 100% (€ 100) 100% (€ 100)
Plakstrips Mammaprothese 100% (€ 50 per 2 kalenderjaren) 100% (€ 50 per 2 kalenderjaren) 100% (€ 50 per 2 kalenderjaren) 100% (€ 50 per 2 kalenderjaren)
Plaswekker 100% 100% 100% 100%
Overige hulpmiddelen (o.a. steunzolen en niet verstevigde braces) - - - 100% (€ 455)