Opstal- en inboedelverzekering: de verschillen

Twee soorten woonverzekeringen

Is door een grote lekkage uw pas gelegde laminaat verwoest? Dan kunt u de waterschade melden bij uw verzekering. Maar wacht even: valt de schade onder opstal of inboedel? Dat hangt ervan af. Lees snel wat de belangrijkste verschillen zijn tussen de opstal- en inboedelverzekering.Wat is inboedel?

Onder inboedel vallen alle verplaatsbare spullen in uw woning. Bijvoorbeeld meubels, elektronica, zwevend (klik)laminaat en zelfs kleding. Handig om te weten: vrijwel alle spullen die u makkelijk mee kunt nemen bij een verhuizing vallen onder de inboedelverzekering. Deze verzekering is belangrijk bij een huurwoning én een koopwoning.

Wat is opstal?

Onder opstal valt alles wat aan uw woning vastzit. Bijvoorbeeld een schutting, badkamer, keuken, deur of vaste vloer. Hierbij geldt: alles wat u bij een verhuizing niet meeneemt omdat het bij de woning hoort, valt onder de opstalverzekering (woonhuisverzekering). Gaat u een huis kopen? Dan is deze verzekering verplicht.

Let op: heeft u een huurwoning en laat u bijvoorbeeld de keuken op eigen kosten opknappen? Dan geldt een uitzondering: dit moet aanvullend worden meeverzekerd op de inboedelverzekering. Dit wordt huurdersbelang genoemd.

Verschil tussen de woonverzekeringen

Inboedelverzekering


  • Zwevend (klik)laminaat
  • Tuinmeubels
  • Gordijnen

Opstalverzekering


  • Gelijmd laminaat
  • Schutting
  • Behang

Let op: verschillen zijn vaak niet helder

Wat onder de opstal- of inboedelverzekering valt is niet altijd duidelijk. Zo valt losse keukenapparatuur onder inboedel, maar ingebouwde apparatuur in de keuken onder opstal. Hetzelfde geldt voor verlichting die aan de woning bevestigd is, of losse buitenverlichting. Heeft u schade? Dan kan het lastig zijn om deze te claimen. Gelukkig is er een oplossing!

Voorkom gedoe: sluit de verzekeringen samen af

Brengt u uw opstal- en inboedelverzekering onder bij 1 verzekeraar? Dat brengt veel voordelen met zich mee: de dekkingen van de woonverzekeringen sluiten goed op elkaar aan, het is vaak veel voordeliger én bij schade hoeft u maar 1 telefoontje te plegen. En dat scheelt u veel gedoe!

Promovendum opstal- en inboedel­verzekering

Uw spullen goed én voordelig verzekeren? Bereken hieronder hoe voordelig onze inboedelverzekering is, net als onze woonhuisverzekering. Of bel 078 648 13 13 om beide verzekeringen af te sluiten.


Bereken uw premie in 1 minuut

Deze informatiepagina is zorgvuldig voor u samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Meer informatie vindt u in de uitgebreide voorwaarden van de inboedelverzekering en woonhuisverzekering.