Kraamzorg en zorgverzekering 2020

Wat is kraamzorg?

Kraamzorg of kraamhulp is de verzorging voor moeder en kind na de bevalling. De kraamzorg duurt maximaal 10 dagen en begint op de dag van de bevalling. Hoeveel uur kraamzorg u krijgt, hangt af van uw persoonlijke situatie. De kraamzorg krijgt u thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis.Hoeveel uur kraamzorg krijg ik per dag?

U heeft recht op kraamzorg vanaf 24 weken zwangerschap. De kraamzorgorganisatie bekijkt samen met u hoeveel uur kraamzorg u nodig heeft. Voor de kraamhulp geldt: minimaal 24 uur en maximaal 80 uur. Dit is altijd verspreid over maximaal 10 dagen. Heeft u uw eerste kindje gekregen en een zware bevalling gehad? Dan krijgt u meer uren dan bij een derde kindje en een bevalling zonder complicaties. Het aantal kraamzorguren wordt altijd bepaald aan de hand van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP).

Vergoeding kraamzorg

Kraamzorg kost geld, maar wordt voor een groot deel vergoed uit de basisverzekering. Voor kraamzorg betaalt u geen eigen risico zorgverzekering, maar wél een wettelijke eigen bijdrage per uur of per dag. Dit is een vast bedrag dat u zelf betaalt. Let op: de meeste zorgverzekeraars werken samen met gecontracteerde kraamzorginstellingen. Houd hier altijd rekening mee bij het aanvragen van kraamzorg.


Wettelijke eigen bijdrage kraamzorg

Voor kraamzorg thuis of in een geboortecentrum betaalt u een eigen bijdrage. In 2020 is de wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg thuis 4,50 euro per uur. Ook in een geboortecentrum betaalt u deze eigen bijdrage. Krijgt u het maximale aantal uur kraamzorg? Dan betaalt u al snel 350 euro. Niet geheel opdraaien voor deze kosten? Sluit een aanvullende zorgverzekering af waarin de eigen bijdrage kraamzorg 50% wordt vergoed.


Kraamzorg en zorgverzekering

Wilt u uw gezin goed verzekeren voor kraamzorg in 2020? Dan is het slim om uw zorgverzekering hierop af te stemmen. Goed om rekening mee te houden: alle vergoedingen omtrent zwangerschap (dus ook kraamzorg) komen uit de zorgverzekering van de moeder. Benieuwd naar de Promovendum vergoedingen voor kraamzorg? Bekijk hieronder de tabel. Dan kunt u meteen bekijken welke zorgverzekering het beste bij u past.
Promovendum zorgverzekering zwangerschap

Hieronder vindt u de dekking van onze zorgverzekering. Voor Studentenzorg bekijk dekking basisverzekering.

Basisverzekering Aanvullend Ideaal Aanvullend Excellent
Vergoedingen zwangerschap
Bevalling thuis 100% - -
Bevalling ziekenhuis (met medische noodzaak) 100% - -
Bevalling ziekenhuis (zonder medische noodzaak) maximaal € 219 per dag 50% eigen bijdrage 50% eigen bijdrage
Bevalling in geboortecentrum (zonder medische noodzaak maximaal € 219 per dag 50% eigen bijdrage 50% eigen bijdrage
Kraamzorg 10 dagen 50% eigen bijdrage 50% eigen bijdrage

Eigen bijdrage in 2020 is € 4,50 per uur.

Kraamzorg na adoptie - 6 uur 6 uur
Kraamzorg na couveuseopname - 6 uur 6 uur
Uitgestelde kraamzorg - 6 uur 6 uur


Wanneer kraamzorg aanvragen?

Beste kraamzorg aanvragen

Natuurlijk wilt u altijd de beste zorg, helemaal voor uw pasgeboren kindje! Neem dus de tijd voor het aanvragen van uw kraamzorg of kraamhulp. Heb je vragen? Bel met Kraamzorgadvies van Promovendum: 078 648 13 11 (bereikbaar op werkdagen van 8:30 tot 17:00). Wij helpen u graag bij het zoeken naar goede kraamzorgaanbieders bij u in de buurt.

Uw zorgverzekering bij Promovendum?Bereken uw premie

Deze informatiepagina is zorgvuldig voor u samengesteld. Er kunnen echter geen rechten aan worden ontleend. Uitgebreide voorwaarden bekijken? Klik hier.