gezin in bed

Zwarte zaterdag 2024: Frankrijk en Duitsland wanneer vermijden?

Gepubliceerd op 20-05-2024

Ieder jaar is het weer druk op de Europese wegen tijdens de zomervakantie. Ga je tijdens de zomervakantie op een zaterdag met de auto richting het zuiden? Dan is de kans groot dat je in de file komt te staan. Balen... Wil jij zwarte zaterdag in 2024 vermijden? Lees hieronder wanneer zwarte zaterdag 2024 in Frankrijk en Duitsland valt.

 

Zwarte zaterdag Frankrijk 2024

De schoolvakanties vallen in Frankrijk tussen 6 juli en 2 september 2024. Een groot deel van de Fransen viert eind juli en augustus zomervakantie. Vaak in eigen land. Tel daar ons, vakantievierende Nederlanders, en een hoop andere automobilisten bij op en voilà: de Franse snelwegen staan tjokvol. Daarnaast zijn de Olympische Spelen in Parijs van 26 juli tot 11 augustus 2024. Al met al kan het in 2024 weer topdrukte worden!

 

Wanneer valt zwarte zaterdag 2024?

Pak je agenda en zet een dikke streep door zaterdag 27 juli. Dit zal waarschijnlijk dé zwarte zaterdag in 2024 in Frankrijk worden. Ook de vrijdag ervoor en zondag erna worden naar verwachting erg druk vanwege de start van de Olympische Spelen in Parijs dat weekend. Dit jaar worden er meerdere zwarte dagen verwacht in Frankrijk. Op zaterdag 3 augustus en zaterdag 17 augustus wordt topdrukte voorspeld. In beide richtingen (noord en zuid) wordt elk weekend tijdens de zomervakantie eigenlijk wel drukte verwacht in 2024. Staat je vakantie dan gepland? Probeer toch een dag eerder of later te vertrekken dan op een zaterdag. Zondag is een betere reisdag per auto dan zaterdag, omdat de verkeersdrukte minder problemen geeft. 

 

zwarte zaterdag frankrijk

 

Toch rijden? Gebruik onze tips!

Er wordt in het algemeen afgeraden om in juli en augustus op zaterdag met de auto door Frankrijk te reizen. C’est dommage! Veel mensen vertrekken in de nacht, ook dat wordt afgeraden. Maar mocht je toch van plan zijn om op één van de zwarte zaterdagen/weekenden te rijden, vergeet dan niet een tolbadge voor de Franse tolwegen te regelen. Zo kun je sneller doorrijden naar je bestemming! Daarnaast is het belangrijk om een aantal verplichte items in de auto te hebben. Benieuwd wat er verplicht in de auto naar Frankrijk moet? Dat lees je hier.

 

Reisverzekering icoon Promovendum

Voordelige reisverzekering?

Zwarte zaterdag Duitsland 2024

Nein? Doch! Ook in Duitsland kan het dit jaar weer files regenen in juli en augustus. Er worden op dit moment maar liefst 4 hele drukke zaterdagen verwacht. Maar ook op meerdere vrijdagen en op zondag 28 juli kan het heel druk worden op de weg. Op deze dagen reizen veel mensen door Duitsland, op weg naar hun vakantiebestemming. Bovendien zijn de meeste Duitsers dan ook vrij.

 

zwarte zaterdag duitsland

 

Wanneer valt zwarte zaterdag 2024 in Duitsland?

De dagen met de meeste drukte op de Duitse snelwegen zijn zaterdag 20 en 27 juli, en 3 en 10 augustus 2024. Duitsland kent naast zwarte zaterdagen ook zwarte vrijdag. In 2024 vallen die op 5, 12 en 19 juli. De zondagen lijken dit jaar gelukkig wat rustiger te worden. Wil je de drukte op de wegen zo veel mogelijk vermijden? Vertrek dan op een zondag of doordeweeks buiten de spitsuren.

Handig om te weten: bij grote files in Duitsland worden goede alternatieve routes gegeven. Die herken je aan de gele en blauwe bordjes met U (Umleitung) erop.


Op vakantie? Vergeet je reisverzekering niet!

De koffers zijn gepakt, je route gepland, maar heb je al een voordelige reisverzekering geregeld? Je kan de reisverzekering van Promovendum samenstellen zoals jij dat wilt, dus ook met de module Pechhulp. Handig tijdens een autoreis! Al ergens anders verzekerd? Geen probleem! Wij zeggen je verzekering gratis voor je op én jij ontvangt korting. Zo hoef jij je alleen nog maar bezig te houden met welke ijssalon je als eerste bezoekt.

Onze autopremie 20% lager? 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail