gezin in bed

Zwarte zaterdag 2023: Frankrijk en Duitsland wanneer vermijden?

Gepubliceerd op 07-07-2023

Nooit eerder was het zo druk op de Europese wegen als tijdens de zomervakantie in 2022 (bron: NOS). Hadden die vakantiegangers toen maar geweten dat het verkeer zo’n ramp zou zijn… Gelukkig kan jij de zwarte zaterdag in 2023 vermijden! Lees hieronder wanneer zwarte zaterdag 2023 in Frankrijk en Duitsland valt.

 

Zwarte zaterdag Frankrijk 2023

Een groot deel van de Fransen viert eind juli en augustus zomervakantie. Vaak in eigen land. Tel daar ons, vakantie vierende Nederlanders, en een hoop andere automobilisten bij op en voilà: de Franse snelwegen staan tjokvol. Daarnaast is deze zomer de eigen auto nog steeds hét vervoermiddel om op vakantie te gaan. Al met al kan het in 2023 weer topdrukte worden!

 

Wanneer valt zwarte zaterdag 2023?

Pak je agenda en zet een dikke streep door zaterdag 5 augustus. Dit zal waarschijnlijk dé zwarte zaterdag in 2023 in Frankrijk worden - met gemiddeld 2 tot 4 uur file. De piek wordt in heel het land verwacht rond 13:00 uur, maar rond Parijs zal het vanaf 15:00 uur op vrijdag 4 augustus al druk worden. Rijd je naar het zuiden? Dan zullen naar verwachting 8, 15, 22 en 29 juli + 11 augustus ook drukke zaterdagen worden. In beide richtingen (noord en zuid) wordt ook drukte verwacht op: 30 juli + 12, 19 en 26 augustus 2023. Staat je vakantie dan gepland? Probeer toch een dag eerder of later te vertrekken. Zondag is een betere reisdag per auto, omdat de verkeersdrukte minder problemen geeft. Dat advies gaf de ANWB voorgaande jaren.

 

zwarte zaterdag frankrijk

 

Toch rijden? Gebruik onze tips!

Er wordt in het algemeen afgeraden om in juli en augustus op zaterdag met de auto door Frankrijk te reizen. C’est dommage! Veel mensen vertrekken in de nacht, ook dat wordt afgeraden. Maar mocht je toch van plan zijn om op één van de zwarte zaterdagen/weekenden te rijden, vergeet dan niet een tolbadge 2023 voor de Franse tolwegen te regelen. Zo kun je sneller doorrijden naar je bestemming! Daarnaast is het handig om een aantal verplichte items in de auto te hebben. Benieuwd wat er verplicht in de auto naar Frankrijk moet? Dat lees je hier.

 

Reisverzekering icoon Promovendum

Voordelige reisverzekering?

Zwarte zaterdag Duitsland 2023

Nein? Doch! Ook in Duitsland kan het dit jaar weer files regenen in juli en augustus. Er worden op dit moment maar liefst 8 hele drukke zaterdagen verwacht en zelfs te vermijden vrijdagen en een zondag. Op deze dagen reizen veel mensen door Duitsland, op weg naar hun vakantiebestemming én de meeste Duitsers zijn zelf ook vrij.

 

zwarte zaterdag duitsland

 

Wanneer valt zwarte zaterdag 2023 in Duitsland?

De dagen met zeer drukke Duitse snelwegen:

 

  • Zwarte vrijdag Duitsland 2023: 7, 14, 21 en 18 juli + 4, 11, 18 en 25 augustus + 1 en 8 september
  • Zwarte zaterdag Duitsland 2023: 15, 22 en 29 juli + 5, 12, 19 en 26 augustus + 9 september
  • Zwarte zondag Duitsland 2023: 30 juli

 

Handig om te weten: bij grote files in Duitsland worden goede alternatieve routes gegeven. Die herken je aan de gele en blauwe bordjes met U (Umleitung) erop.


Op vakantie? Vergeet je reisverzekering niet!

De koffers zijn gepakt, je route gepland, maar heb je je voordelige reisverzekering al geregeld? Je kan de reisverzekering van Promovendum samenstellen zoals jij dat wilt, dus ook met de module Pechhulp. Handig tijdens een autoreis! Onze premie blijft scherp. We richten ons namelijk op hoger opgeleiden, een doelgroep die minder schade maakt. Al ergens anders verzekerd? Geen probleem! Wij zeggen je verzekering gratis voor je op. Dan hoef jij je alleen nog maar bezig te houden met welke ijssalon je als eerste bezoekt.

Onze autopremie 20% lager? 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail