sneeuw-bergen-wintersport-sneeuwketting

Sneeuwkettingen mee op wintersport: wel of niet verplicht?

Laatste update: 10 februari 2023. Elk jaar gaan er ongeveer 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Toch nemen 120.000 vakantiegangers géén sneeuwkettingen mee (Bovag; 2019). En hebben ze wel sneeuwkettingen in de achterbak liggen? Dan weet 1 op de 5 mensen niet of ze de juiste maat hebben. Tijd voor een korte update. Zijn sneeuwkettingen verplicht? En hoe vind je de juiste?

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Winterbanden vs. sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen mogen niet verward worden met winterbanden. Winterbanden zorgen bij winterse temperaturen onder de 7 graden voor betere grip op de weg. Ze zijn vaak in het hele land verplicht. 

 

Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht bij extreme weersomstandigheden of op (delen van) bergwegen waar veel sneeuw ligt. Ze kunnen het wegdek en je auto zelfs beschadigen als je ze onnodig of verkeerd gebruikt! Sneeuwkettingen worden gebruikt voor een kort stukje. Daarnaast mag je er maximaal 50 km/u mee rijden.

Controleer voor vertrek of sneeuwkettingen verplicht zijn. Dit verschilt per land. En vergeet ook niet de landen waar je eventueel doorheen rijdt. 

Wees voorbereid: voorkom boetes

Een flinke sneeuwbui is niet altijd te voorspellen. Daarom is het belangrijk om altijd sneeuwkettingen in de kofferbak te hebben, wanneer je op wintersport gaat. Natuurlijk op de eerste plaats voor je eigen veiligheid. Maar ook om een verkeersboete te voorkomen. Die kan in Duitsland zelfs nog hoger worden als je het overige verkeer hindert/in gevaar brengt.

Auto in sneeuw

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

In landen zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Noorwegen , Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, en Tsjechië. Hier is het bij extreme weersomstandigheden op bepaalde wegen verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Dit wordt aangegeven met een speciaal verkeersbord: rond met een autoband met sneeuwkettingen. Vooraf weet je natuurlijk niet precies waar je deze wegen tegenkomt. Ga je naar Zweden of Zwitserland? In dat geval is het niet verplicht, maar wordt het wél sterk aangeraden om sneeuwkettingen te gebruiken.

Sneeuwkettingen monteren

1.    Haal de kettingen voorzichtig uit de verpakking. Sneeuwkettingen raken al gauw in de knoop. 
2.    Leg de kettingen op de grond, voor de band. En controleer of de kettingen goed liggen zoals in de beschrijving toegelicht wordt.
3.    Monteer de kettingen op de aangedreven wielen. Het verschilt per auto of dat de voor- of achterwielen zijn.
4.    Schuif de ketting achter het wiel en klik hem dicht. 
5.    Span de ketting aan met de spanner.

Nog een paar tips!

  • Controleer je bandenmaat voor je de sneeuwkettingen bestelt of koopt. Zo weet je zeker dat je de juiste maat hebt. 
  • Oefen het omleggen van de sneeuwkettingen al een paar keer thuis. Zo voorkom je dat je lang stil komt te staan.
  • Houd je altijd aan de maximum snelheid die wordt aangegeven op de verpakking van de sneeuwkettingen.
  • Rijd na monteren eerst een klein stukje en controleer na 100 meter of de kettingen nog goed om de band zitten voor je verder rijdt.
reisverzekering-wintersport

Wintersport zonder zorgen

Gaat u op wintersport? Kies dan voor de doorlopende reisverzekering van Promovendum. Met een paar klikken voegt u Pechhulp én de Wintersportdekking toe aan uw verzekering. Zo rijdt u onbezorgd de sneeuw tegemoet! 

Contact

Chat Bel Mail