gezin in bed

Sneeuwkettingen mee op wintersport: wel of niet verplicht?

Elk jaar gaan er ongeveer 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Toch nemen 120.000 vakantiegangers géén sneeuwkettingen mee (Bovag). En hebben ze wel sneeuwkettingen in de achterbak liggen? Dan weet 1 op de 5 mensen niet of ze de juiste maat hebben. Tijd voor een korte update. Zijn sneeuwkettingen verplicht? En hoe vind je de juiste?

 

Winterbanden vs. sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen mogen niet verward worden met winterbanden. Winterbanden zorgen bij winterse temperaturen onder de 7 graden voor betere grip op de weg. Ze zijn vaak in het hele land verplicht. 

 

Sneeuwkettingen zijn alleen verplicht bij extreme weersomstandigheden of op (delen van) bergwegen waar veel sneeuw ligt. Ze kunnen het wegdek en je auto zelfs beschadigen als je ze onnodig of verkeerd gebruikt! Sneeuwkettingen worden gebruikt voor een kort stukje. Daarnaast mag je er maximaal 50 km/u mee rijden.

 

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

In landen zoals Duitsland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Noorwegen , Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Tsjechië, Zweden en Zwitserland. Hier is het bij extreme weersomstandigheden op bepaalde wegen verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken. Dit wordt aangegeven met een speciaal verkeersbord. Vooraf weet je natuurlijk niet precies waar je deze wegen tegenkomt. En een flinke sneeuwbui is ook niet altijd te voorspellen! Daarom is het belangrijk om ze altijd in de kofferbak te hebben. Natuurlijk op de eerste plaats voor je eigen veiligheid. Maar ook om een verkeersboete te voorkomen. Die kan in Duitsland zelfs oplopen als je het overige verkeer hindert/in gevaar brengt.

 

sneeuwkettingen wintersport wel of niet verplicht

 

Sneeuwkettingen monteren

Sneeuwkettingen kun je kopen of huren. Monteer ze op de aangedreven wielen. Controleer je bandenmaat voor je de sneeuwkettingen bestelt of koopt. Zo weet je zeker dat je de juiste maat hebt.

 

Nog een paar tips!

  • Oefen het omleggen van de sneeuwkettingen al een paar keer thuis. Zo voorkom je dat je lang stil komt te staan.
  • Houd je altijd aan de maximum snelheid die wordt aangegeven op de verpakking van de sneeuwkettingen.
  • Rijd na monteren eerst een klein stukje en controleer na 100 meter of de kettingen nog goed om de band zitten voor je verder rijdt.

 

Nog een laatste tip: regel een goede en voordelige pechhulp, zodat je snel geholpen wordt bij autopech. Een fijne en veilige reis toegewenst!

Voordelige pechhulp?

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail