gezin in bed

Milieusticker en Milieuzone Parijs 2023: check dit voor je rijdt!

Gepubliceerd op 23-01-2023

Ga je met de auto naar Parijs of op doortocht naar het zuiden via de ringwegen? Dan moet je rekening houden met de milieuzone rondom Parijs en de bijbehorende milieusticker. Benieuwd hoe het precies zit? Lees snel verder!

 

Milieusticker Parijs 2023: 6 soorten, oui!

Wil je in 2023 Parijs met de auto inrijden, dan moet je een milieusticker op je voorruit hebben. Zonder deze sticker, ook wel milieuvignet genoemd, mag je de milieuzone van Parijs niet in en krijg je een boete van 68 euro. Er zijn 6 verschillende milieustickers, afhankelijk van hoe ‘schoon’ je auto is. Let op: naast een milieusticker, dien je in Frankrijk ook andere verplichte voorwerpen in de auto te hebben!

 

Milieuzone Parijs 2023: 2 delen

1. Het centrum van de stad. De grens is de binnenring boulevard périphérique.
2. Het gebied buiten de périphérique. De grens is de binnenring A86 en een paar gebieden buiten de A86.

 

Het begin en einde van de milieuzone in Parijs kun je makkelijk herkennen aan de verkeersborden. Dit is een wit bord met een rode cirkel – met bovenaan ‘zone’ en soms onderaan ‘circulation restreinte’. Ook zie je een bord eronder met de kleuren stickers die toegestaan zijn.

 

Auto icoon

Op reis met 20% lagere autopremie?

Regels milieusticker en milieuzone Parijs 2023

In 2023 geldt er voor Parijs één grote lage-emissiezone (ZFE). Hiervoor gelden de volgende regels:

 

  • De milieuzone is van kracht tussen 8:00 en 20:00 uur op doordeweekse dagen (Franse feestdagen uitgezonderd).
  • In het centrum zijn alleen voertuigen met milieusticker 0 t/m 3 toegestaan.
  • In het gebied buiten de périphérique mogen voertuigen met milieusticker 0 t/m 4 inrijden.
  • Voor zware voertuigen die meer dan 3.500 kg wegen, geldt de milieuzone in Parijs naast de werkdagen ook in het weekend van 08:00 tot 20:00 uur.
  • Tijdens de dagen met extreme luchtvervuiling kunnen er tijdelijk nóg strengere maatregelen voor de milieuzone van Parijs van kracht zijn. Het rijverbod kan dan voor meer milieustickers gelden.

 

Let wel: per 1 juli 2023 staat er een inreisverbod gepland voor voertuigen met milieusticker 3 en per 2024 zelfs voor voertuigen met milieusticker 2. Dit zou betekenen dat dan alle dieselvoertuigen de milieuzone niet meer in mogen.

 

milieuzone milieusticker parijs

 

Milieusticker ook nodig voor de ringweg van Parijs?

Voor de binnenring van Parijs is altijd een milieusticker nodig. Op de A86 (en toegangswegen buitenaf) is een milieuvignet niet vereist, maar kan wel handig zijn, omdat je door drukte of verkeersomleidingen alsnog in de milieuzone kan belanden.

 

Milieusticker Parijs 2023 kopen? Je krijgt eerst een voorlopige!

Deze kan online besteld worden en kost 4,61 euro (inclusief verzendkosten). Een milieusticker Parijs kan je dus niet ter plaatse kopen bij bijvoorbeeld een tankstation. De sticker is in heel Frankrijk geldig en krijg je binnen ongeveer 10 dagen thuisgestuurd. Kan je daar niet op te wachten? Binnen ongeveer 4 uur krijg je een factuur per e-mail met daarin een kopie van je aangevraagde milieusticker. Je kan deze zelf op A4 formaat printen en op de binnenkant van je je voorruit plakken of zichtbaar op je dashboard leggen. Let op: neem wel de factuur mee als betalingsbewijs.

 

Boete milieusticker Parijs

Is je vignet niet zichtbaar of niet aanwezig wanneer je in de milieuzone van Parijs rijdt? Dan kunnen auto’s en motoren rekenen op een boete van 68 euro. Voor bussen en vrachtwagens geldt een boete van 135 euro.

 

Voordelig met de auto naar Parijs? Kies Promovendum!

Met onze lage autopremie houd je meer geld over! En als je nu overstapt, verlagen wij je huidige autopremie met 20%  (zie voorwaarden). Wij regelen gratis je overstap, zodat je met een gerust hart de auto richting Parijs in kunt stappen. Fijne reis!

Onze autopremie 20% lager? 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail