gezin in bed

Met de auto naar Italië in 2023: let op je vignet in milieuzones

Gepubliceerd op 02-06-2023

Vertrek je binnenkort met de auto naar Italië? In sommige steden heb je een milieuvignet of milieusticker nodig. Waar kun je deze bestellen? En welke milieuzones zijn er in Italië? Lees snel verder voor de antwoorden.

 

Milieuzones en vignet Italië

Milieuzones in Italië herken je aan het verkeersbord met daarop ‘Zona a Traffico Limitato (ZTL)’. Om luchtvervuiling tegen te gaan hebben veel Italiaanse steden een milieuzone ingesteld. Vaak gelden de milieuzones voor het historische gedeelte van de stad. Auto’s worden maar een gedeelte van de dag toegelaten. In sommige steden moet je een milieuvignet of milieusticker kopen om met de auto binnen te komen.
 

Steden met milieuzones in Italië

In Italië hebben veel steden een milieuzone. Bijvoorbeeld in deze steden: 

 • Milaan
 • Rome
 • Florence
 • Turijn
 • Bologna
 • Palermo
 • Pisa
 • Verona

 

De volledige lijst kan je vinden op deze website.

 

Reisverzekering icoon Promovendum

Voordelige reisverzekering?

  Eilanden met milieuzones in Italië

  Tijdens de zomermaanden is het alleen voor mensen die op onderstaande eilanden wonen, toegestaan om met de auto het eiland op te gaan. Dit geldt onder andere voor:

  • Capri
  • Ischia
  • Ponza
  • Procida

   

  In milieuzone zonder vignet? Boete!

  Rijd je in Italië een milieuzone in zonder milieuvignet? Dan kun je een hoge boete krijgen. De controle in Italië wordt gedaan met videocamera’s die in de milieuzones hangen. Let op: deze boete kun je meerdere keren krijgen als je vaker dan één keer een milieuzone binnenrijdt zonder milieuvignet. De boete hoef je niet per se ter plekke te krijgen, maar kan ook worden thuisgestuurd. Soms maanden nadat je terug bent uit Italië. Zorg er dus voor dat je je vignet hebt aangeschaft voordat je Italië binnenrijdt en voorkom onnodige boetes.

   

  Waar kan ik een milieuvignet Italië kopen?

  In Bologna, Milaan en Palermo kun je als toerist een milieuvignet kopen. Meestal kost een ticket ongeveer 5 euro per dag. In de overige steden in Italië gelden de milieuzones meestal alleen voor bepaalde delen van het historische centrum, of op bepaalde tijdstippen. Je kunt hier ook geen milieusticker voor kopen. Alleen als je een speciale (bewoners)ontheffing hebt mag je de milieuzone in. Let dus goed op de borden en voorkom dat je een milieuzone binnenrijdt!

   

  milieuzone italië

   

  Andere landen met milieuzones

  Maak je voordat je naar Italië rijdt een tussenstop in Stuttgart of München? Goed om te weten: naast Italië heb je ook in Duitsland een vignet in de vorm van een milieusticker nodig. Anders mag je er met de auto niet in.

   

  Met de auto naar Italië? Ga goed verzekerd op weg!

  Voordat je de Italiaanse autostrada opgaat: zorg voor een goede autoverzekering. Bij Promovendum kan dat supervoordelig! Stap naar ons over en krijg 20% korting op je huidige autopremie (zie voorwaarden).

  Reisverzekering voor zonnig prijsje?

  Bereken in 1 minuut

  Nooit meer iets missen?

  Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
   

  Contact

  Chat Bel Mail