ramen-lappen-schoonmaken-woonhuis

Streep- en krasloos je ramen wassen? Zó doe je dat

Gepubliceerd op 13-03-2023
4421 keer gelezen

Ah, het zonnetje breekt door! Je sluit je ogen en geniet van het zonlicht. Als je je ogen weer opent, zie je plots hoe vies je ruiten eigenlijk zijn… Tijd om de ramen eens flink onder handen te nemen. Maar ramen wassen zonder strepen, hoe zat dat ook alweer? En was de volgorde nu soppen-zemen-trekken? Met deze tips word jij een uitblinker in je ramen lappen ⭐.

 

1. Schoonvegen

Wat mensen vaak vergeten bij het ramen wassen, is om ze van tevoren schoon te vegen. Kleine stof- en vuildeeltjes zijn meestal de oorzaak van krassen op je ruit. Gebruik bij het schoonvegen van je raam een zachte doek, een droge spons of een zachte borstel bij wat hardnekkiger vuil. Vergeet niet om ook je kozijnen mee te pakken.
 

2. Soppen

Maak je sopje van lauwwarm water en een mild schoonmaakmiddel. Zorg dat er geen vuilresten meer zitten in de emmer waar je je sopje in maakt. Als je deze resten uitsmeert over de ruit, kan je je raam juist beschadigen. Spoel daarom de emmer voor het ramen wassen goed om. Met schoonmaakazijn of een beetje afwasmiddel was je je ramen en kozijnen prima schoon. Groene zeep werkt ook. 

 

ramen-lappen-zemen-wassen

 

3. Trekken

Tijd om met de trekker aan de slag te gaan. Zorg dat deze goed schoon is en trek banen van boven naar beneden. Als je je ramen streeploos wil wassen, moet je de trekker zo min mogelijk halverwege de baan van het glas tillen: dit veroorzaakt strepen. Zonde! Maak de trekker vóór elke baan die je trekt goed droog met een schone, droge doek of zeem. 
 

4. Nadrogen

Zijn er na het ramen wassen tóch wat strepen zichtbaar? Kan gebeuren! Gelukkig hoef je niet opnieuw te beginnen 😉. Met een oude krant of een goede microvezeldoek kun je de meeste strepen wegkrijgen. Doe dit wel snel na het trekken.

 

Tip: het beste moment om je ramen te zemen, is op een bewolkte dag! Als het zonnig is, droogt het sop op je ruit te snel op. Hierdoor krijg je strepen en vlekken. 

 

Extra zeker genieten van je blinkende, schone ramen? 

Met deze tips voorkom je dat vuilresten jouw ramen en kozijnen beschadigen. Maar soms kan je er zelf niets aan doen dat je ruiten beschadigd raken. Bijvoorbeeld als een grote tak een barst in de ruit veroorzaakt, of als een inbreker je ruit inslaat als je niet thuis bent. Met een woonhuisverzekering van Promovendum ben je verzekerd tegen dit soort glasbreuk. Bereken je premie in 1 minuut.

Contact

Chat Bel Mail