Mensen op de bank in woonkamer

Aflossingsvrije hypotheek omzetten: 3 redenen en je opties!

Je hebt ooit voor een hypotheek gekozen die toen het best bij je paste. Maar situaties veranderen, waardoor het kan voorkomen dat je huidige hypotheek niet meer bij je wensen past. Dan kun je jouw hypotheek omzetten, bijvoorbeeld naar een aflossingsvrije hypotheek. Maar heb jij deze al en wil je juist jouw aflossingsvrije hypotheek omzetten? Wij geven je 3 redenen om dit te doen.

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Bij een aflossingsvrije hypotheek los je tijdens de looptijd van de hypotheek niets af op je schuld. Aan het eind van de looptijd los je je hypotheekschuld in één keer af. Dit kan met spaargeld, een nieuwe hypotheek of het verkopen van je woning. Je betaalt maandelijks alleen de hypotheekrente, waardoor je maandelijkse hypotheeklasten laag zijn. Helemaal nu de rentes nog zo laag zijn!

Aflossingsvrije hypotheek omzetten: drie redenen

Hoewel een aflossingsvrije hypotheek in veel situaties gunstig is, zijn er ook voorbeelden waarbij een aflossingsvrije hypotheek omzetten/oversluiten wenselijk kan zijn. We noemen er drie:

woning percentage icoon

1. Stijgende hypotheekrente

Je maandelijkse hypotheekkosten zijn afhankelijk van de hypotheekrente. Loopt je rentevaste periode af en is de actuele rentestand ongunstiger dan je huidige rente? Dan kunnen je maandlasten ook fiks stijgen.

Tekenen huis

2. Afbouwen hypotheek

Is je pensioeninkomen lager dan jouw inkomen uit werk? Dan is het verstandig om vóórdat je met pensioen gaat alvast te beginnen met aflossen. Op die manier slinkt je hypotheekschuld en houd je jouw maandelijkse hypotheekkosten draagbaar.

Rekenmachine icoon

3. Huis onder water

Op dit moment bijna ondenkbaar maar het kan weer voorkomen dat je huis minder waard is dan de hypotheek die je erop hebt. Hierdoor bestaat het risico dat je, zonder spaargeld, je hypotheek aan het einde van de looptijd niet kan aflossen en blijf je met een hypotheekschuld zitten. Uiteraard niet wenselijk!

Aflossingsvrije hypotheek omzetten: welke hypotheekvorm kies je?

Eenmaal besloten dat je van je aflossingsvrije hypotheek af wil? Dan ga je náást de maandelijkse hypotheekrente ook aflossing betalen, waardoor je maandlasten omhoog gaan. Daarentegen is je hypotheek aan het eind van de looptijd (deels) afgelost. Meest gekozen hypotheekvormen: lineaire of annuïteitenhypotheek.

 

Omzetten naar een annuïteitenhypotheek

Wanneer je kiest om je aflossingsvrije hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek, dan stijgt jouw maandlast door de aflossing die erbij komt. Maar wat wel fijn is: deze bruto maandlast blijft wel gelijk tijdens de hele rentevaste periode. Je weet dus precies waar je maandelijks aan toe bent.

 

Omzetten naar een lineaire hypotheek

Wil je liever jouw aflosvrije hypotheek omzetten naar een lineaire hypotheek? Ook mogelijk! Wel een verschil: bij een lineaire hypotheek is de maandlast bij aanvang hoger en daalt gedurende de looptijd.

Aflossingsvrije hypotheek oversluiten? Win advies in!

Het omzetten van je hypotheek kan verstandig zijn, maar laat je altijd goed adviseren. De onafhankelijke hypotheekexperts van Promovendum staan graag voor je klaar! Zo zoeken we voor je uit wat de meest voordelige en verantwoorde optie voor jouw situatie is, doordat we álle hypotheekrentes en voorwaarden met elkaar vergelijken. Benieuwd naar wat we voor je kunnen betekenen? Bel naar 078 648 13 48 of laat je gegevens hier achter.

Contact

Chat Bel Mail