mensen in keuken

5 soorten fysiotherapie

Te fanatiek gesport, een operatie gehad of gewoon een verkeerde beweging gemaakt? Iedereen kan in aanraking komen met fysiotherapie. Daarom bestaan er verschillende soorten fysiotherapie. Maar wanneer heb je welke behandeling nodig? En wat kan je doen als je fysiokosten maakt door de schuld van een ander? Lees het hier!

 

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is een behandelmethode voor klachten aan het bewegingsapparaat, dat wil zeggen: spieren, gewrichten of zenuwen. Een fysiotherapeut stelt op basis van de klachten een behandelplan op. Een belangrijk onderdeel van dit behandelplan zijn oefeningen (oefentherapie). Fysiotherapie is er op gericht om lichamelijke klachten op te lossen en te voorkomen dat klachten terugkeren of verergeren.

 

Algemene fysiotherapie

Deze vorm van fysiotherapie richt zich op het genezen van aandoeningen en ziekten, maar ook op het verminderen van de bewegingsbeperkingen. Klachten waarmee je bij een algemeen fysiotherapeut terecht kunt zijn breed. Voorbeelden zijn pijn, vermindering van kracht, ademhalingsproblemen, zwelling en beperking met bewegen. Voor algemene fysiotherapie is het niet verplicht om een verwijzing te hebben van een huisarts of medisch specialist. Loop je vandaag een blessure op? Dan kun je zonder verwijzing naar een fysiotherapeut. De huisarts kan wel doorverwijzen naar de fysiotherapeut. Bij een kort behandeltraject hebben we het dan nog steeds over algemene fysiotherapie.

 

algemene fysiotherapie vergoeding

 

5 andere soorten fysiotherapie

Naast de verzamelnaam voor reguliere fysiotherapie, zijn er ook specifieke soorten fysiotherapie. Je ziet 5 veelvoorkomende soorten hieronder uitgelegd:

 

Psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie richt zich op klachten die verband houden met spanning of stress. Vaak is er een relatie tussen lichamelijke klachten en psychische problemen. Voorbeelden zijn op de borst, duizeligheid, spier- en gewrichtspijn of zelfs hartkloppingen. Met psychosomatische fysiotherapie wordt gezocht naar de achterliggende oorzaak. Een fysiotherapeut werkt hiervoor samen met andere specialisten als dat nodig is. Bijvoorbeeld met een bedrijfsarts.

 

Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie speciaal voor baby’s, peuters, kleuters en kinderen. Kinderfysiotherapie richt zich speciaal op kinderen tot 18 jaar met bepaalde bewegingsproblemen of een groeiachterstand. Een kinderfysiotherapeut helpt kinderen met oefeningen en bewegingstherapie.

 

Bekkenfysiotherapie

Speciale fysiotherapie waarbij alleen wordt gekeken naar spieren rondom de bekken, buik en onderrug. De spieren in dit deel van het lichaam zijn bepalend voor de lichaamshouding. Daarom is het belangrijk om klachten snel op te lossen.

 

Orofaciale fysiotherapie of kaakfysiotherapie

Deze vorm van fysiotherapie richt zich op functioneren van spieren en gewrichten in het hoofd, het halsgebied en het kauwstelsel. Vaak gaat het om klachten in het hoofd- en halsgebied die te maken hebben met spanning. Maar deze vorm van fysiotherapie kan bijvoorbeeld ook worden gegeven bij revalidatie na een operatie.

 

Geriatrische fysiotherapie

Dit is fysiotherapie speciaal voor ouderen. Bijvoorbeeld bij revalidatie na een val. Maar ook preventief, om mensen langer thuis te laten wonen. Hierbij wordt vooral gebruik gemaakt van oefentherapie.

 

soorten fysiotherapie

 

Vaak in één adem genoemd met fysiotherapie

Sommige behandelingen worden wel gegeven door een fysiotherapeut, maar vallen niet altijd onder fysiotherapie. Hieronder twee voorbeelden:

 

Oedeemtherapie of Oedeemfysiotherapie

Oedeemtherapie is voor patiënten die last hebben van ophoping van vocht in het lichaam (oedeem). Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld kanker (bestralingen of chemotherapie), bloedvatproblemen of littekens. De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht te stimuleren door beweging (oefentherapie) en massage.

 

Manuele therapie

Het verschil tussen manuele therapie en fysiotherapie, is dat manuele dieper in gaat op wetenschappelijke diagnostiek. Een manueel therapeut helpt je aan de ene kant met het beter laten bewegen van de gewrichten en spieren. Aan de andere kant wordt gekeken hoe je houding en beweging verbeterd kunnen worden, om problemen in de toekomst te voorkomen. Manuele therapie kan gegeven worden door een fysiotherapeut die heeft doorgeleerd. In dat geval valt de vergoeding onder fysiotherapie.

 

Let op: wordt de therapie gegeven door een manueel therapeut die geen fysiotherapeut is? Dan valt de vergoeding onder alternatieve geneeswijzen.

 

Fysiokosten door de schuld van een ander?

Heb je fysiokosten gemaakt door de schuld van een ander? Bijvoorbeeld omdat je bent aangereden na een verkeersfout van de tegenpartij? Schakel dan onze Letselschadehulp in. Wij verhalen jouw kosten, inclusief het eigen risico op de aansprakelijke tegenpartij. En heb je ook andere kosten gemaakt door het ongeval? Ook die verhalen wij kosteloos voor je op de tegenpartij. Denk hierbij aan kapotte kleding of een kapotte telefoon, maar ook misgelopen inkomsten en smartengeld.

Letselschade door een ander?

Meld je letselschade

Contact

Chat Bel Mail