autoverlichting lange sluitertijd

Zichtbaar in het verkeer: wanneer gebruik je welke autoverlichting?

Gepubliceerd op 26-02-2024
5622 keer gelezen

Je herkent het vast wel: 's avonds over de weg rijden en verblind worden door het felle licht van tegenliggers. Of plotseling een auto zonder verlichting tegenkomen terwijl het mistig is. Het is van groot belang om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor anderen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het correct gebruiken van autoverlichting. Maar wanneer mag, of moet, je welke autoverlichting gebruiken? Dit kan soms verwarrend zijn. Laten we wat licht schijnen op dit onderwerp.

Wanneer mag je groot licht gebruiken?

Groot licht is krachtig en handig op donkere, verlaten wegen voor beter zicht en een groter gezichtsveld. Groot licht mag je alleen gebruiken als er geen tegenliggers zijn en er niemand voor je rijdt. Zie je toch een auto aankomen? Schakel dan onmiddellijk over naar dimlicht om verblinding te voorkomen.

 

Wanneer gebruik je dimlicht?

Dimlicht is verplicht in het donker en mag je ook overdag gebruiken, vooral bij slecht zicht. Bijvoorbeeld door regen, hagel, sneeuw en mist. Dimlicht zorgt ervoor dat je de weg beter ziet en dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers in de meest voorkomende situaties. Bij dimlicht gaan de lampen zowel aan de voor- als achterzijde aan. Vergeet niet om je dimlicht ook aan te zetten als je een tunnel of donkere parkeergarage inrijdt.

 

LED koplamp

 

Wat is stadslicht?

Stadsverlichting is minder fel dan dimlicht. Het biedt subtiele verlichting zonder het andere verkeer te verblinden. Je auto is dus beter zichtbaar, maar het wegdek wordt niet extra verlicht. Handig wanneer je geparkeerd staat in een donkere straat bijvoorbeeld. Stadslicht wordt om die reden ook wel parkeerlicht genoemd. Ga je in het donker op pad? Dan is rijden met alleen stadslicht niet toegestaan.

 

Wat is dagrijverlichting? 

Alle Europese auto's die sinds 2011 nieuw op de markt komen, moeten dagrijverlichting hebben. Dit is vaak mooi gevormde led-verlichting rondom de koplampen. De ledlampen verbruiken weinig stroom, waardoor het nauwelijks effect heeft op het verbruik van je auto. Zoals de naam al aangeeft, wordt deze verlichting overdag gebruikt bij heldere omstandigheden. Dagrijverlichting is bij slecht zicht dus geen vervanging van je dimlichten of mistlampen. 


Wat is het verschil tussen stadslicht en dagrijverlichting? 

Het grootste verschil is dat dagrijverlichting vaak alleen aan de voorkant brandt. Stadslicht brandt wel aan de voor- en achterkant van de auto. Daarom wordt stadslicht vooral gebruikt als de auto geparkeerd staat in het donker. En als je op een heldere dag de weg op gaat? Dan mag je dagrijverlichting gebruiken. 


Voor beide verlichtingstypes geldt dat je moet overschakelen naar feller licht als het donker wordt of de weersomstandigheden verslechteren.
 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

Wanneer mogen je mistlampen aan?

Er gelden specifieke regels voor het gebruik van mistlampen. Helaas houdt niet iedereen zich aan die regels. Omdat hevige mist niet heel vaak voorkomt, worden de regels makkelijk vergeten. 

 

Mistlicht aan de voorkant

Sommige nieuwere auto’s hebben niet altijd mistlampen aan de voorkant. Dit komt omdat de kwaliteit van dimverlichting de laatste jaren veel beter is geworden en in dit geval ook tijdens mist gebruikt mag worden. Heb je wel mistlampen aan de voorkant? Dan mag je deze aanzetten bij mist en als sneeuwval of regen je zicht ernstig belemmert. En als je zicht minder dan 200 meter is. 


Geen ster in afstanden inschatten? Let op de hectometerpaaltjes, deze staan op de snelweg en op N-wegen om de 100 meter.

 

Mistachterlicht

Bij zware regenval mag je het mistachterlicht niet gebruiken, omdat dit andere weggebruikers juist tot last kan zijn. Het mistachterlicht is alleen toegestaan bij mist of sneeuwval waarbij het zicht minder is dan 50 meter.

 

Auto met mistlampen

 

Automatische verlichting 

Let op! Afhankelijk van de auto waar je in rijdt, kan de betekenis van automatische verlichting verschillen. 


Zo kan het zijn dat de automatische verlichting reageert op je sleutel. De lampen gaan aan als je de sleutel in het contact steekt en omdraait. De lampen gaan weer uit als je uitstapt en de auto op slot zet. Bij andere auto’s kan het betekenen dat de auto zelf het (juiste) licht inschakelt wanneer het donker wordt. En dan zijn er ook nog auto’s waarbij de verlichting meebeweegt in de bocht, automatische bochtverlichting. Belangrijk dus om altijd alert te blijven en over te schakelen op andere verlichting wanneer nodig. 


En automatische verlichting of niet: je kunt je mistlampen altijd beter handmatig aanzetten. De sensor herkent de mist namelijk niet altijd, of niet op tijd. 
 

Zien en gezien worden

Door op het juiste moment de juiste verlichting te gebruiken, dragen we samen bij aan veiliger verkeer. Wil je meer weten over goed zicht in het verkeer? Bekijk onze tips, zo ga je voorbereid op weg. Hoe voorbereid je ook bent, een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat geldt ook onderweg. Met een autoverzekering van Promovendum ben je goed verzekerd tegen schade. Bereken je premie in 1 minuut. 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail