autoverlichting lange sluitertijd

Zichtbaar in het verkeer: wanneer gebruik je welke autoverlichting?

Gepubliceerd op 08-01-2024
5361 keer gelezen

Je herkent het vast wel: 's avonds over de weg rijden en verblind worden door het felle licht van tegenliggers. Of plotseling een auto zonder verlichting tegenkomen terwijl het mistig is. Het is van groot belang om goed zichtbaar te zijn in het verkeer. Niet alleen voor je eigen veiligheid maar ook voor anderen. Een belangrijk onderdeel hiervan is het correct gebruiken van autoverlichting. Maar wanneer mag, of moet, je welke autoverlichting gebruiken? Dit kan soms verwarrend zijn. Laten we wat licht schijnen op dit onderwerp.

Wanneer gebruik je dimlicht?

Dimlicht mag je overdag gebruiken bij slecht zicht en is in het donker verplicht. Dimlicht is eigenlijk gedimd grootlicht. Het zorgt ervoor dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers in de meest voorkomende situaties. 

 

Wat is stadslicht?

Stadsverlichting is minder fel dan dimlicht en vooral handig overdag. Het biedt subtiele verlichting zonder andere weggebruikers te verblinden. Bijvoorbeeld wanneer de auto geparkeerd staat in een donkere straat. Let wel op bij schemering of bij het inrijden van een tunnel; in die gevallen kun je beter dimlicht gebruiken. Heb je een functie in je auto voor automatische verlichting? De auto schakelt dan automatisch tussen beide verlichtingstypes.

 

Wat is het verschil met dagrijverlichting? 

Alle Europese auto's die sinds 2011 nieuw op de markt komen moeten dagrijverlichting hebben. Dit is vaak mooi gevormde led-verlichting rondom de koplampen. De led lampjes verbruiken weinig stroom waardoor het nauwelijks effect heeft op het verbruik van je auto. Zoals de naam al aangeeft wordt deze verlichting overdag gebruikt. Het verschil met stadslicht is dat dagrijverlichting vaak alleen aan de voorkant brandt. 

 

Wanneer mag je groot licht gebruiken?

Groot licht is krachtig en handig op donkere, verlaten wegen voor beter zicht en een groter gezichtsveld. Groot licht mag je alleen gebruiken als er geen tegenliggers zijn en er niemand voor je rijdt. Zie je toch een auto aankomen? Schakel dan onmiddellijk over naar dimlicht om verblinding te voorkomen.
 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

Wanneer mogen je mistlampen aan?

Er gelden specifieke regels voor het gebruik van mistlampen. Helaas houdt niet iedereen zich aan die regels. Omdat hevige mist niet heel vaak voorkomt, worden de regels makkelijk vergeten. Let op, heeft je auto automatische verlichting? Zet je mistlampen dan alsnog handmatig aan. Het kan namelijk zo zijn dat de sensor de mist niet, of niet op tijd, herkent. 

 

Mistlicht aan de voorkant

Sommige nieuwere auto’s hebben niet altijd mistlampen aan de voorkant. Dit komt omdat de kwaliteit van dimverlichting de laatste jaren veel beter is geworden en in dit geval ook tijdens mist gebruikt mag worden. Heb je wel mistlampen aan de voorkant? Dan mag je deze aanzetten bij mist en als sneeuwval/regen je zicht ernstig belemmeren.

 

Mistachterlicht

Bij zware regen mag je het mistachterlicht niet gebruiken, omdat dit andere weggebruikers juist tot last kan zijn. Het mistachterlicht is alleen toegestaan bij mist of sneeuwval waarbij het zicht minder is dan 50 meter.

 

Auto met mistlampen

 

Zien en gezien worden

Door op het juiste moment de juiste verlichting te gebruiken, dragen we samen bij aan veiliger verkeer. Wil je meer weten over goed zicht in het verkeer? Bekijk onze tips, zo ga je voorbereid op weg. Hoe voorbereid je ook bent, een ongeluk zit in een klein hoekje. Dat geldt ook onderweg. Met een autoverzekering van Promovendum ben je goed verzekerd tegen schade. Bereken je premie in 1 minuut. 

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail