tuinfeest

Week van de Teek 2017

Gepubliceerd op 14-04-2017
2076 keer gelezen

Elk jaar worden in Nederland ongeveer 1,3 miljoen mensen gebeten door een teek. Circa 25.000 mensen krijgen daadwerkelijk de ziekte van Lyme. Tijdens de Week van de Teek 2017 (3-10 april) wordt aandacht gevraagd voor teken, tekenbeten en de ziekte van Lyme. Wanneer zijn de meeste teken actief en hoe kun je de kans op een tekenbeet verkleinen?

Tekenseizoen begonnen!

De meeste tekenbeten worden gemeld tussen april en oktober. Via de Tekenradar kun je onder andere een tiendaagse voorspelling van tekenactiviteiten per regio bekijken. Zo weet je wanneer je extra alert moet zijn, als je het groen opzoekt. Ook kun je via de tekenradar een tekenbeet melden en deelnemen aan onderzoek.

 

Recordaantal teken

Door de zachte winter worden ook in 2017 weer veel teken verwacht. In april wordt ‘de rode vlag’ gehesen. In grote delen van het land zijn dan veel teken actief.

 

Week van de teek Rijksoverheid app

 

Verklein de kans op een tekenbeet

Bescherm jezelf en je gezin goed, wanneer je bijvoorbeeld naar het bos of de duinen gaat. Enkele tips om een tekenbeet te voorkomen:

 

  • Vermijd contact met (laag) struikgewas en blijf op de paden.
  • Draag een lange broek, dichte schoenen en lange mouwen.
  • Draag een petje (teken nestelen zich vaak op hoofd en nek).
  • Blijf alert in de buurt van dieren (potentiële tekendragers).
  • Gebruik insectenwerende middelen: DEET voor je huid en Permetrine voor je kleding (lees wel goed de bijsluiter).
  • Houd de Tekenradar in de gaten en ga goed voorbereid op pad.

 

Gratis Tekenbeet app

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft gratis een handige tekenbeet app beschikbaar gesteld. Hierin vind je alles informatie over hoe je jezelf en je gezin kunt controleren op tekenbeten en wat te doen bij een tekenbeet. Ook handig: je kunt een alarm instellen die afgaat wanneer de tekenactiviteiten bij je in de buurt hoog zijn.

 

Tekenbeet herkennen en verwijderen

Heb je toch een tekenbeet opgelopen? Dan moet je deze snel, maar wel op een specifieke manier (dit is essentieel) verwijderen. Weten hoe? Klik op Wat te doen bij een tekenbeet. Meer weten over de Week van de Teek? Bekijk deze website.

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail