Overweeg je een Chinese elektrische auto? 5 vragen beantwoord!

Overweeg je een Chinese elektrische auto? 5 vragen beantwoord!

Gepubliceerd op 10-06-2024
3261 keer gelezen

Elektrische auto's zijn al jaren populair en het aanbod groeit nog steeds. Naast bekende merken zoals Tesla, Volvo, Peugeot en Volkswagen, zien we nu ook steeds meer Chinese merken op de Nederlandse wegen. Maar wat maakt deze Chinese elektrische auto's zo populair? En waar moet je op letten als je er een wilt kopen? We beantwoorden 5 belangrijke vragen voor je.

1. Waarom zijn Chinese elektrische auto’s zo populair? 

Chinese autofabrikanten hebben flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van moderne, innovatieve ontwerpen en geavanceerde technologieën. Met futuristisch design en high-tech functies concurreren ze met topmerken uit bijvoorbeeld Europa en de Verenigde Staten. Ook hebben Chinese fabrikanten de afgelopen jaren hard gewerkt aan kwaliteitsverbeteringen en duurzaamheid. Maar wat deze auto’s nog aantrekkelijker maakt, is de lage prijs.

 

2. Chinese elektrische auto’s; goedkoop of duurkoop?

De lage prijs maakt de auto’s extra aantrekkelijk voor de prijsbewuste consument. Deze prijzen hebben zelfs de aandacht getrokken van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Zij overwegen het invoeren van importheffingen om hun eigen automarkt te beschermen. Daarnaast zijn de reparatiekosten, ondanks de goedkopere aanschafprijs, juist vaak hoger. Goedkoop kan dus duurkoop zijn.
 

Chinese elektrische auto van BYD

 

3. Duurt het herstel van een Chinese elektrische auto echt langer? 

Helaas duurt het herstel van deze auto’s in de praktijk inderdaad langer. Dit zijn de belangrijkste redenen:  

 

Onvoldoende kennis 

Veel Chinese merken zijn relatief nieuw op de internationale markt. Hierdoor zijn lokale monteurs en garages mogelijk nog niet voldoende getraind in het werken met deze specifieke voertuigen. Ook is gedetailleerde informatie en documentatie niet altijd in het Engels of Nederlands beschikbaar. Dit kan leiden tot langere wachttijden bij onderhoud en vertragingen of zelfs het niet kunnen uitvoeren van reparaties.

 

Beperkte beschikbaarheid van onderdelen

Een ander groot probleem bij het herstellen van Chinese elektrische auto's is de beperkte beschikbaarheid van onderdelen. Veel Chinese automerken hebben nog geen uitgebreide distributienetwerken. Dit betekent dat specifieke onderdelen vaak uit China moeten worden geïmporteerd, wat weken of zelfs maanden kan duren.
 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

4. Waar kan je een Chinese elektrische auto verzekeren in Nederland? 

Sommige Chinese elektrische auto’s zijn bijna niet te verzekeren, omdat verzekeraars hier geen snelle schadeherstelservice voor kunnen bieden. Welke merken en modellen worden geaccepteerd kan per verzekeraar verschillen. Verstandig om je hierin te verdiepen voordat je een auto aanschaft dus!

 

5. Kan ik mijn Chinese auto bij Promovendum verzekeren? 

Zoals bij iedere autoverzekeraar gelden er regels om een autoverzekering bij ons af te sluiten. Lees hier meer over onze acceptiecriteria. Omdat we je bij Promovendum zo snel mogelijk weer op weg willen helpen als je schade hebt, accepteren we niet alle Chinese automerken of modellen. Op het moment van schrijven verzekeren we daarom geen elektrische auto's van BYD, MG, Aiways, Hongqi, Xpeng, Lynk & Co en Lotus. We volgen de ontwikkelingen op de voet, dus wie weet verandert dit in de toekomst.

 

Chinese elektrische auto van Aiways

 

Promovendum autoverzekering

Heb je een nieuwe auto op het oog en twijfel je of je deze bij ons kunt verzekeren? Neem gerust contact met ons op via 078 648 13 13, we kijken direct met je mee.

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail