Misselijk na eten? 7 mogelijke oorzaken


Heerlijk gegeten, maar daarna behoorlijk misselijk? Dat is flink balen! Helemaal als dit op vakantie gebeurt. Misschien iets verkeerds gegeten? Of toch iets anders? Ontdek hieronder de mogelijke oorzaken van misselijkheid na het eten.

Misselijk na eten

7 oorzaken van misselijkheid na het eten!

1. Voedselvergiftiging

Binnen een paar uur na het eten misselijk? Ai! Dat kan duiden op een voedselvergiftiging. Helemaal als u ook moet overgeven en last hebt van buikkrampen en diarree. Wat te doen bij voedselvergiftiging: veel drinken en kleine porties eten, wanneer u uw eten nauwelijks kunt binnenhouden. Meestal gaat een voedselvergiftiging binnen een paar dagen vanzelf over. Hoe voedselvergiftiging voorkomen? Bewaar uw eten goed, gooi het op tijd weg en kook hygiënisch (advies Voedingscentrum).

2. Sporten met een volle maag

Net gegeten, snel naar de sportschool en.. na 5 minuten inspanning enorm misselijk? Sporten met een volle maag kan voor misselijkheid zorgen. Het beste is om 2 tot 3 uur voor het sporten te eten en voldoende te drinken. Wilt u een uur van te voren nog eten? Het Voedingscentrum adviseert dan iets te eten wat licht verteerbaar is. Inspiratie nodig? Bekijk deze 10 top van licht verteerbaar voedsel.

3. Te veel gegeten

Magertjes ontbeten en de lunch overgeslagen.. dan ‘s avonds maar alles inhalen? Dat is geen aanrader! Wanneer u overdag te weinig hebt gegeten, hebt u de neiging om ’s avonds extra veel te eten. Met misselijkheid als gevolg! Neem daarom een gezond ontbijt, het liefst met ei. Amerikaans onderzoek toont aan dat een eiwitrijk ontbijt zorgt voor een meer verzadigd en vol gevoel en leidt tot verminderd snackgedrag. Ook goed wanneer u wat kilo’s kwijt wilt raken!

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

4. Voedselallergie

Misselijk na het eten van koemelkproducten of gluten? Het kan zijn dat u een voedselallergie hebt. Dit is een abnormaal sterke reactie van het afweersysteem op eiwitten in ons voedsel. Naast misselijkheid kunt u ook last hebben van huid-, luchtweg- en darmklachten. Krijgt u lichamelijke klachten na het eten van bepaald voedsel? Volgens Stichting Voedselallergie gaat het niet altijd om een voedselallergie. Wel raadt ze bij herhaalde klachten aan om de huisarts te raadplegen.

5. Misselijk door stress

Soms denkt u misselijk te zijn door het eten, maar het kan ook een andere oorzaak hebben. Bijvoorbeeld stress. Wanneer u stress hebt, doet dit vreemde dingen met uw lichaam. Het kan lichaamsfuncties beïnvloeden en er bijvoorbeeld voor zorgen dat uw spijsvertering minder goed werkt. Tip: probeer uw stressfactoren te achterhalen en er iets aan te doen. Hopelijk gaat de misselijkheid snel over (mits het de oorzaak is van uw misselijkheid natuurlijk).

6. Vet eten

Uzelf verwend met frietjes of een oliebol? Dat kan flinke misselijkheid en zelfs een sprint naar het toilet opleveren. Vet eten en met name verzadigde vetten kunnen voor misselijkheid en darmklachten zorgen. Hetzelfde geldt wanneer u te veel koffie, alcohol en pittig eten consumeert. Bekijk het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten.

7. Galstenen

Een van de symptomen van galstenen is misselijkheid na het eten. Andere kenmerken: scherpe pijn rechtsboven in de buik, boeren, winderigheid en drang om over te geven. Vet eten staat erom bekend de pijn te verergeren (gal helpt bij de vertering van vet). Vermoedt u dat u galstenen heeft? Het Voedingscentrum adviseert gezond te eten, geen maaltijden over te slaan en voedingsmiddelen te vermijden waarvan u last krijgt. Bij erge pijnklachten kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts.

Misselijkheid na het eten kan vele oorzaken hebben. Bovenstaande lijst is uiteraard niet volledig. Weten wat helpt tegen misselijkheid? Bekijk deze tips. Bent u vaak misselijk na het eten of in het algemeen? Raadpleeg een dokter.

Extra tip!

Toch op vakantie ziek geworden en wilt u naar de dokter? Medische kosten zijn vaak duurder in het buitenland. Heeft u bij Promovendum een goede reisverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland? Dan worden deze kosten ook vergoed!