mensen in keuken

Misselijk na eten? 7 mogelijke oorzaken

Gepubliceerd op 17-03-2021
301605 keer gelezen

Heerlijk gegeten, maar daarna behoorlijk misselijk? Dat is flink balen! Helemaal als dit op vakantie gebeurt. Misschien iets verkeerds gegeten? Of toch iets anders? Ontdek hieronder de mogelijke oorzaken van misselijkheid na het eten.

7 oorzaken van misselijkheid na het eten!

 

1. Voedselvergiftiging

Binnen een paar uur na het eten misselijk? Ai! Dat kan duiden op een voedselvergiftiging. Helemaal als je ook moet overgeven en last hebt van buikkrampen en diarree. Wat te doen bij voedselvergiftiging: veel drinken en kleine porties eten, wanneer je je eten nauwelijks kunt binnenhouden. Meestal gaat een voedselvergiftiging binnen een paar dagen vanzelf over. Hoe voedselvergiftiging voorkomen? Bewaar je eten goed, gooi het op tijd weg en kook hygiënisch (advies Voedingscentrum).

 

misselijk na eten

 

2. Sporten met een volle maag

Net gegeten, snel naar de sportschool en.. na 5 minuten inspanning enorm misselijk? Sporten met een volle maag kan voor misselijkheid zorgen. Het beste is om 2 tot 3 uur voor het sporten te eten en voldoende te drinken. Wil je een uur van te voren nog eten? Het Voedingscentrum adviseert dan iets te eten wat licht verteerbaar is. Inspiratie nodig? Bekijk deze top 7 van licht verteerbaar voedsel.

 

3. Te veel gegeten

Magertjes ontbeten en de lunch overgeslagen.. dan ‘s avonds maar alles inhalen? Dat is geen aanrader! Wanneer je overdag te weinig hebt gegeten, heb je de neiging om ’s avonds extra veel te eten. Met misselijkheid als gevolg! Neem daarom een gezond ontbijt, het liefst met ei. Amerikaans onderzoek toont aan dat een eiwitrijk ontbijt zorgt voor een meer verzadigd en vol gevoel en leidt tot verminderd snackgedrag. Ook goed wanneer je wat kilo’s kwijt wilt raken!

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

4. Voedselallergie

Misselijk na het eten van koemelkproducten of gluten? Het kan zijn dat je een voedselallergie hebt. Dit is een abnormaal sterke reactie van het afweersysteem op eiwitten in ons voedsel. Naast misselijkheid kun je ook last hebben van huid-, luchtweg- en darmklachten. Krijg je lichamelijke klachten na het eten van bepaald voedsel? Volgens Stichting Voedselallergie gaat het niet altijd om een voedselallergie. Wel raadt ze bij herhaalde klachten aan om de huisarts te raadplegen.

 

5. Misselijk door stress

Soms denk je misselijk te zijn door het eten, maar het kan ook een andere oorzaak hebben. Bijvoorbeeld stress. Wanneer je stress hebt, doet dit vreemde dingen met je lichaam. Het kan lichaamsfuncties beïnvloeden en er bijvoorbeeld voor zorgen dat je spijsvertering minder goed werkt. Tip: probeer je stressfactoren te achterhalen en er iets aan te doen. Hopelijk gaat de misselijkheid snel over (mits het de oorzaak is van je misselijkheid natuurlijk).

 

6. Vet eten

Jezelf verwend met frietjes of een oliebol? Dat kan flinke misselijkheid en zelfs een sprint naar het toilet opleveren. Vet eten en met name verzadigde vetten kunnen voor misselijkheid en darmklachten zorgen. Hetzelfde geldt wanneer je te veel koffie, alcohol en pittig eten consumeert. Bekijk het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten.

 

7. Galstenen

Een van de symptomen van galstenen is misselijkheid na het eten. Andere kenmerken: scherpe pijn rechtsboven in de buik, boeren, winderigheid en drang om over te geven. Vet eten staat erom bekend de pijn te verergeren (gal helpt bij de vertering van vet). Vermoed je dat je galstenen hebt? Het Voedingscentrum adviseert gezond te eten, geen maaltijden over te slaan en voedingsmiddelen te vermijden waarvan je last krijgt. Bij erge pijnklachten kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

 

Misselijkheid na het eten kan vele oorzaken hebben. Bovenstaande lijst is uiteraard niet volledig. Weten wat helpt tegen misselijkheid? Bekijk deze tips. Ben je vaak misselijk na het eten of in het algemeen? Raadpleeg een dokter.

 

Extra tip!

Toch op vakantie ziek geworden en wil je naar de dokter? Medische kosten zijn vaak duurder in het buitenland. Tip: regel een goede reisverzekering waarbij ook medische kosten in het buitenland worden vergoed! Promovendum biedt een uitgebreide reisverzekering mét zeer lage premie. Bereken je premie in 1 minuut. De overstap regelen wij gratis voor je!

Voordelige autoverzekering?

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail