Milieuzone Rotterdam, Utrecht en Arnhem 2019: boetes en wijzigingen!


Rijdt u in een oudere auto? Pas op, u kunt een boete krijgen in Nederlandse steden! Daar zijn namelijk milieuzones voor personenauto’s ingesteld. ‘Stinkende’ boetes voorkomen? Lees hieronder alles over milieuzones.

Milieuzone voor personenauto’s

De luchtkwaliteit in grote steden verslechterd. Daarom hebben diverse Nederlandse gemeenten al milieuzones voor vrachtwagens ingesteld. Rotterdam, Utrecht en Arnhem gaan een stapje verder. Hier gelden ook milieuzones voor personenauto’s.

Milieuzone Utrecht 2019

De milieuzone geldt sinds 1 januari 2015 voor personenauto’s en bestelbusjes die op diesel rijden en vóór 1 januari 2001 voor het eerst een kenteken hebben gekregen. Voor vrachtwagens geldt de milieuzone al sinds 2007. De milieuzone geldt ook voor personen- en bestelauto’s die op benzine/lpg rijden en voor 1 juli 1992 zijn geregistreerd. De zone omvat: het stationsgebied, de Jaarbeurs, de Binnenstad en enkele aangrenzende wegen.

Milieuzone Utrecht 2019

Milieuzone Rotterdam 2019

Rotterdam had aanvankelijk hetzelfde beleid als Utrecht, maar gaat weer verdwijnen. Benzineauto’s van voor 1 juli 1992 zijn sinds eind juni 2018 weer welkom in de stad. Per 1 januari 2020 wordt de milieuzone voor dieselauto’s van voor 2001 opgeheven. De milieuzone voor vrachtverkeer in de blijft wel gelden. De milieuzone Rotterdam omvat onder andere: het stationsgebied, de Stadsdriehoek, de wijk Cool en het Oude Westen.

Milieuzone Rotterdam 2019

Milieuzone Arnhem 2019

Arnhem heeft sinds dit jaar de strengste milieuzone van Nederland. Al sinds 1 januari 2014 geldt voor oude vrachtwagens een milieuzone in Arnhem. Per 1 januari 2019 geldt de milieuzone ook voor diesel personenauto’s van voor 2004. De zone omvat de Arnhemse centrumring met uitzondering van het Airborneplein.

Ontheffing milieuzone

In bepaalde gevallen kunt u ontheffing krijgen, waardoor u wel binnen de milieuzones mag rijden. Bijvoorbeeld wanneer u eenmalig met een camper de milieuzone in wil rijden (om vakantiespulletjes in te pakken!), of wanneer u een oldtimer heeft. Voor meer informatie kunt u terecht bij de gemeentes.

Boete milieuzone personenauto’s

Rijdt u toch met een vervuilende auto in een milieuzone en heeft u geen ontheffing? Dan betaalt u een boete van 95 euro plus 9 euro administratiekosten. In Arnhem krijgen overtreders van personenauto’s tot en met maart 2019 nog een waarschuwing. Vanaf 1 april volgt een boete van 230 euro. Doe daarom voor vertrek een milieuzone kenteken check, zodat u niet voor verrassingen komt te staan!

20% lagere autopremie?

Bereken in 1 minuut

Overige milieuzones Nederland

Ook andere steden denken na over milieuzones voor personenauto’s, brommers en scooters.

  • Milieuzone Amsterdam: vanaf 1 januari 2018 worden alle brommers en scooters van voor 1 januari 2011 geweerd. Daarnaast worden geen nieuwe parkeervergunningen meer afgegeven voor dieselauto's die gebouwd zijn voor 1 januari 2005, of benzineauto's van voor 1 juli 1992
  • Milieuzone Leiden: mogelijk vanaf 2020 verbod op vervuilende brommers en scooters in het centrum.
  • Milieuzone Nijmegen: vanaf 1 januari 2020 wil de gemeente een milieuzone instellen. Hoe deze er precies uit gaat zien, is nog niet bekend.

Besparen op uw autokosten?

Een nieuwere auto is niet alleen milieuvriendelijker, maar vaak ook veel goedkoper omdat u zuiniger rijdt. Nog meer geld besparen? Wissel van autoverzekering. Promovendum biedt een zeer voordelige autoverzekering voor hoger opgeleiden. Benieuwd? Bereken uw premie in 1 minuut. Uw overstap regelen wij gratis!

Interessant artikel? Delen mag!