Milieusticker Frankrijk 2020: verplicht in deze milieuzones!


Auto ingepakt en alles klaar om te vertrekken naar Frankrijk? Wacht nog even! In 2020 is in veel Franse steden een milieusticker verplicht. Lees waar u hem nodig hebt en ontdek hoe u de sticker nog vóór de vakantie kunt kopen!

Milieusticker Frankrijk 2020

Waarom heb ik een milieusticker Frankrijk nodig?

Door nieuwe wetgeving in Frankrijk (Crit’Air) kan de overheid auto’s verbieden om in binnensteden te rijden. U heeft een milieusticker (of milieuvignet) nodig om aan te tonen dat uw auto schoon genoeg is. Er zijn zes verschillende milieustickers. Aan de hand van categorieën weet u of uw auto wel of niet in de milieuzone is toegestaan.

Het milieuvignet is onbeperkt geldig in heel Frankrijk. Het kan per stad verschillen met welke sticker u de binnenstad in mag rijden. Doorgaande routes en belangrijke autowegen vallen meestal buiten de milieuzones.

Deze auto's mogen de milieuzones van Frankrijk niet in:

  • Personenauto's geregistreerd vóór 1 januari 1997.
  • Motoren van vóór 1 juni 2000.

In welke milieuzones is de 'milieusticker Frankrijk 2020' verplicht?

De Franse overheid maakt onderscheid tussen permanente milieuzones en tijdelijke milieuzones.

Permanente milieuzone Frankrijk: Parijs

Het hele centrum van Parijs is een permanente milieuzone. Auto’s moeten hier op doordeweekse dagen een milieusticker achter de voorruit hebben. Sinds 1 juli 2019 gelden er strengere regels rondom de milieuzone van Parijs.

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

Tijdelijke milieuzones Frankrijk: Lyon, Lille en meer

In de tijdelijke milieuzones is een milieuvignet alleen verplicht op dagen dat er sprake is van slechte weersomstandigheden of extreme vervuiling. U kunt de luchtkwaliteit per regio vinden op deze Franse website. Een aantal regio's hebben vaste regels over de instelling van een tijdelijke milieuzone, waaronder Lyon en Lille. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de prefectuur van het departement (www.naamdepartement.gouv.fr of www.naamdepartement.fr).

Milieusticker Frankrijk 2020 kunt u direct kopen

De milieusticker voor Frankrijk kunt u online bestellen en kost 4,21 euro. Doe dit ruim voor uw vakantie: de besteltijd van het milieuvignet is 1 tot 2 weken. Gaat u al eerder op vakantie? Geen probleem! Print na uw aankoop uw bevestigingsemail uit en leg deze tijdens uw vakantie op het dashboard. U ontvangt deze email 48 uur na uw aankoop. Let op: er zijn ook commerciële aanbieders die het aanvragen van de milieusticker voor u doen. U ontvangt wel meteen de sticker, maar de kosten kunnen bij deze partijen wel oplopen tot tientallen euro’s meer.

Geen milieusticker? Boete!

De nieuwe wetgeving Crit’Air in Frankrijk is strikt. Er wordt écht gecontroleerd. U plakt het milieuvignet aan de binnenkant voor uw voorruit, rechts onderin. Wordt u komende zomer staande gehouden en heeft u geen zichtbare milieusticker (of bewijs van betaling)? Dan krijgt u een boete van 68 euro. Wat in Frankrijk ongeveer gelijk staat aan 4 terrasjes tijdens uw vakantie! Toch valt deze boete nog mee als u het vergelijkt met andere boetes in Frankrijk. Geen veiligheidshesje of gevarendriehoek in de auto kost al snel honderden euro’s!

Voordelig de Franse péage op? Stap over naar Promovendum!

Nog een laatste tip voordat u naar Frankrijk gaat: stap met uw autoverzekering over naar ons. We kunnen uw huidige auto tegen een 25% lagere premie verzekeren (zie voorwaarden). Benieuwd? Bereken uw premie in 1 minuut. Uw overstap regelen wij!

25% korting op uw huidige autopremie?

NL