Kentekencard: heeft u al een nieuw kentekenbewijs?


Wist u dat het eerste papieren kentekenbewijs uit 1898 stamt? Dat ligt nu in de vitrine van het Louwman Museum te Den Haag. Sinds kort ligt het nieuwe kentekenbewijs ernaast. Van plastic en in creditcardformaat. Sinds 1 januari 2014 is de kentekencard geldig.Wat zijn de voordelen zo’n kaart? Wanneer krijg u er eentje in bezit?

Zo ziet de kentekencard eruit

De kentekencard vervangt geleidelijk aan het papieren kentekenbewijs, dat uit 2 delen bestaat. De kaart bevat een chip, waarop de gegevens van de auto én de eigenaar staan.

Kentekencard kentekenbewijs

Verder staan er veel gegevens op het nieuwe kentekenbewijs. De letters voor de gegevens geven aan om wat voor soort informatie het gaat (o.a. naam, adres, gewicht voertuig, specifieke datum). Zo kan de politie in elk willekeurig land van de Europese Unie uw gegevens aflezen. Dat is wel zo handig! Klik op kentekencard en bekijk welke gegevens er precies op vermeld staan.

Meer gemak, minder fraudegevoelig

Het is handig dat het nieuwe kentekenbewijs door het creditcardformaat gewoon in uw portemonnee past. Maar het is nog belangrijker dat de kentekencard minder fraudegevoelig is. Er zijn bepaalde echtheidskenmerken op aangebracht, net als op briefgeld. Hierdoor is de kaart volgens de overheid moeilijk te vervalsen. Bovendien worden kentekens niet meer bij garages of postkantoren aangemaakt. Dat wordt alleen nog maar gedaan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zo wordt het steeds lastiger om gestolen auto’s op de markt te krijgen.

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

Wanneer ontvangt u zo'n nieuw kentekenbewijs?

Alleen als u een andere auto koopt. De regel is dat alle nieuwe voertuigen een kentekencard krijgen. Bestaande voertuigen krijgen alleen een nieuw kentekenbewijs als:

  • ze een andere eigenaar krijgen
  • een technische wijziging ondergaan
  • geschorst worden

Koopt u een nieuwe auto of occasion? Lees hier hoe het precies in z’n werk gaat. Wellicht heeft u de kentekencard nu nog niet, maar u kunt eventueel uw papieren kentekenbewijs omwisselen voor een kentekencard. De verwachting is dat alle autobezitters in 2019 de kentekencard in bezit zullen hebben.

Nieuwe auto? Autoverzekering wijzigen

Wanneer u een nieuwe auto koopt is het verstandig om uw autoverzekering onder de loep te nemen. Moet uw auto WA + casco (Allrisk) verzekerd worden of is een WA-verzekering voldoende? Promovendum biedt een uitstekende autoverzekering, speciaal voor hoger opgeleiden. Deze doelgroep maakt minder vaak schade, waardoor de premie extra laag uitvalt.

  • Een nieuwwaarderegeling van 3 jaar
  • Altijd originele onderdelen
  • Gratis leenauto
  • Gratis thuisbrengservice
  • 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
Premie berekenen