tuinfeest

Hoeveel zout per dag mag je binnenkrijgen?

Gepubliceerd op 29-12-2015
4159 keer gelezen

Wist je dat ruim 85% van de Nederlanders elke dag te veel zout binnenkrijgt? Mannen eten gemiddeld 9,9 gram zout per dag en vrouwen 7,5 gram. Wat is het verschil tussen natrium en zout? Hoeveel zout per dag mag je maximaal binnenkrijgen?

Natrium en zout

Feit: natrium en zout zijn niet hetzelfde! Natrium is een stofje dat in zout zit. Als je te veel natrium binnenkrijgt, dan kan dat zorgen voor een hoge bloeddruk. Daarnaast is te veel zout eten ook slecht voor de nieren én het vergroot de kans op hart– en vaatziekten.

 

hoeveel zout mag je binnenkrijgen

 

Waar zit veel zout in?

Onder andere in pizza, magnetronmaaltijden, rookworst, soep, borrelnootjes en kaas. Hiervan kan je beter niet te veel eten. Zelf met regelmaat extra zout toevoegen aan het eten, wordt ook afgeraden door het Voedingscentrum.

 

Hoeveel zout per dag mogen volwassenen?

6 gram zout per dag (gelijk aan 2,5 gram natrium). Dit is geen aanbevolen hoeveelheid zout per dag, eerder een bovengrens! Volgens het Voedingscentrum is het dan ook beter om minder dan 6 gram zout per dag te consumeren.

 

Hoeveel zout per dag mogen kinderen?

Voor baby’s en kinderen is het beter dat ze nóg minder zout binnenkrijgen. Reden: hun nieren kunnen een teveel aan zout niet aan. Hierdoor kunnen ze later nierproblemen krijgen.

 

Maximum hoeveelheid zout per dag voor kinderen.

 

Overzicht hoeveel zout per dag kinderen

 

Hoeveel zout een product bevat? Onduidelijk!

Om 2 redenen is het vaak niet duidelijk hoeveel zout een product bevat.

 

1. Alleen hoeveelheid natrium op product vermeld

Als je wilt weten hoeveel zout een product bevat, dan moet je dat meestal zelf berekenen. Reden: vaak staat alleen de hoeveelheid natrium op een product vermeld. Omrekenen doe je zo: X gram natrium * 2,5 = het aantal gram zout. Dus als een product van 100 gram 2 gram natrium bevat, dan zit er dus 2 * 2,5 gram = 5 gram zout in. Dit is bijna de maximum hoeveelheid zout per dag voor volwassenen.

 

2. Vage claims op product

Vaak staat er op een product ‘natriumvrij’ of ‘zoutarm’. Maar wat betekent dat precies? Hieronder een uitleg van etiketvermeldingen (bron: Voedingscentrum).

 

  • Verlaagd natrium of zout: <25% minder zout t.o.v. het oorspronkelijke product.
  • Natriumarm of zoutarm: <0,3 gram zout (0,12 gram natrium) per 100 gram.
  • Zeer laag natrium- of zoutgehalte: <0,1 gram zout (0,04 gram natrium) per 100 gram.
  • Natriumvrij of zoutloos: <0,0125 gram zout (0,005 gram natrium) per 100 gram.
  • Geen natrium/zout toegevoegd: maximaal 0,3 gram zout (0,12 gram natrium) per 100 gram.

 

2016: hoeveelheid zout verplicht op etiket!

Vanaf december 2016 moet op elk product staan hoeveel zout erin zit. Dan hoeven we niet meer om te rekenen van hoeveelheid natrium naar zout. Dat wordt dus makkelijker bijhouden hoeveel zout per dag we binnenkrijgen. Fijn!

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail