Havermout gezond? De 6 verrassende voordelen van havermout!


Eet u wel eens havermout als ontbijt? Als u een gezonde eter bent, dan is dat zeker een aanrader! Havermout bevat veel vitamines, eiwitten, voedingsvezels en mineralen. Maar waarom precies is havermout gezond?

havermout gezond

6 x havermout gezond!

1. Helpt bij het afvallen

Wist u dat havermout langzame koolhydraten bevat en vetarm is? Als u havermout eet, dan heeft u langer een verzadigd gevoel. Dit komt doordat de vezels in havermout veel vocht absorberen en die ‘zetten uit’ in uw maag. Eet u havermout met melk of andere eiwitrijke producten? Ook eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel. Zo heeft u minder snel de behoefte om een tussendoortje te pakken. Bovendien blijkt havermout zelfs gezonder te zijn dan andere (ontbijt)granen. Amerikaans onderzoek toont aan dat mensen die ’s ochtends havermout hadden gegeten, eerder kozen voor een gezonde lunch. Zij aten ook minder dan mensen die in de ochtend andere ontbijtengranen hadden genuttigd.

2. Versnelt het energieherstel van de spieren

Havermout gezond? Sporters zijn dol op havermout en voornamelijk diegenen die aan krachttraining doen zijn er erg over te spreken. De belangrijkste reden: havermout versnelt het energieherstel van de spieren. Daarnaast bevat het eiwitten die de spieropbouw sterk bevorderen. Als u sneller resultaat wilt boeken op de sportschool, dan is havermout zeker een aanrader.

3. Kan het ‘slechte’ LDL cholesterol verlagen

Er bestaan 2 types cholesterol: HDL (High-density-lipoproteïne) en LDL (Low-density-lipoproteïne). Het goede cholesterol is HDL, dit verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. De andere cholesterolvariant is LDL en deze is ‘slecht’ omdat het de kans op hart- en vaatziekten juist verhoogt. Het grote voordeel van havermout: het kan het slechte cholesterol in uw lichaam verlagen en het goede cholesterol uitstekend op peil houden. Eet u over het algemeen gevarieerd en vetarm? Dan kan havermout uw cholesterolbalans bevorderen.

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

4. Een boost voor uw huid

Heeft u last van een droge huid of andere huidproblemen? Dan kan een ‘havermout gezichtsmasker’ wonderen verrichten. Tip: vul een kopje voor de helft met havermout en de andere helft met heet water. Voeg een paar eetlepels honing toe en stop alles in de blender. In een mum van tijd heeft u hét perfecte gezichtsmasker. Zo kunt u dode cellen helpen te verdwijnen en uw huid voeden. Handig om te weten: havermout helpt ook bij waterpokken en bij het genezen van insectenbeten.

5. Verhoogt de stofwisseling

Havermout is gezond omdat het veel vezels bevat. En vezels bevorderen een goede spijsvertering en stofwisseling.

6. Vermindert de kans op kanker

Amerikaans onderzoek toont aan dat de kans op kanker, door het eten van vezelrijke producten, met wel 41% afneemt. Vezelrijke volkoren producten, waaronder havermout, helpen kanker te voorkomen. Darmkanker is een van de gevaarlijkste varianten van kanker. Juist havermout kan hiertegen helpen, omdat het zo goed is voor de spijsvertering en darmen.

Nog meer voordeel voor uw gezondheid?

Combineer uw havermout met de volgende opties:

  • Gebroken lijnzaad: extra goed voor de lijn én spijsvertering.
  • Fruit of noten: super lekker en boordevol ijzer dat goed is voor uw weerstand en een energiebooster!

Eet smakelijk!