tuinfeest

Gebroken lijnzaad: gezond én goed voor de lijn?

Gepubliceerd op 16-10-2019
183668 keer gelezen

"Wil je afvallen? Eet lijnzaad." Klinkt als een fabel, maar de bruine zaadjes zijn wel degelijk goed voor de lijn. Ook schijnen ze op andere vlakken veel goeds te doen voor je gezondheid. Maar waarom is lijnzaad gezond? En kun je beter gebroken lijnzaad of de hele variant eten? Wij zochten het voor je uit.

Wat is lijnzaad?

Lijnzaad lijkt een beetje op zonnebloempitten, maar is afkomstig van de vlasplant. Lijnzaad smaakt naar noten en zit boordevol voedingsstoffen. Het bevat niet alleen vitamine B1 en B2 en mineralen, maar ook gezonde vetten (o.a. Omega-3, Omega-6 en Omega-9), eiwitten (25% van elk zaadje bestaat uit eiwit) en vezels (33 gram per 100 gram lijnzaad). En die doen heel wat goeds voor je lichaam.

 

Lijnzaad gezond?

Jazeker! Benieuwd waarom precies? Wij lichten een aantal redenen uit.

 

gebroken lijnzaad gezond lijn

 

1. Afvallen met lijnzaad

Lijnzaad kan gewichtsverlies stimuleren. Enerzijds zitten er veel vezels in lijnzaad, die ervoor zorgen dat je minder snel honger krijgt. Zo blijft je hand mooi uit de koekjestrommel. Anderzijds is lijnzaad gezond, omdat de Omega-3 vetzuren je vetverbranding stimuleren. Kortom: je eet minder en verbrandt meer. Een perfecte combinatie!

 

2. Goed voor de spijsvertering

Lijnzaad maakt je darmen schoon: het beschermt het spijsverteringskanaal door afvalstoffen te verwijderen. Hierdoor wordt de spijsvertering gestimuleerd en wordt deze sneller en beter.

 

3. Helpt tegen lusteloosheid

Voel je je een beetje down, moe en lusteloos? Eet dagelijks 2 tot 3 lepels lijnzaad en je voelt je snel beter. Dit komt doordat lijnzaad docosahexaeenzuur (DHA) bevat. Deze stof is essentieel voor een goede werking en vorming van hersencellen. Uit cijfers blijkt dat zo’n 85% van onze bevolking te weinig docosahexaeenzuur binnenkrijgt.

 

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

4. Gezonde hart- en bloedvaten

Omega-vetzuren in lijnzaad helpen tegen een hoge bloeddruk, beschermen tegen hartritmestoornissen, stabiliseren het cholesterolgehalte en zorgen ervoor dat het bloed gezond blijft.

 

5. Versterkt het immuunsysteem

Heb je een lage weerstand? Dan is de kans groter dat je ziek wordt. Juist dan is het belangrijk je weerstand te verhogen. Tip: eet lijnzaad! Hierin zitten lignanen en alfa-linoleenzuur die helpen het immuunsysteem te versterken.

 

Gebroken lijnzaad gezonder

Winkels verkopen lijnzaad in diverse vormen: als lijnzaadolie, gebroken lijnzaad of de hele variant. Gebroken lijnzaad is het beste om te eten. Reden: de voedingsstoffen worden beter opgenomen. Eet je hele zaden? Dan worden deze niet helemaal goed verteerd.

 

Hoeveel lijnzaad per dag?

Natuurlijk hoef je geen kilo gebroken lijnzaad per dag te eten, om te profiteren van de gezondheidsvoordelen. Eet zo’n 15 tot 45 gram per dag. Dat wordt als veilig beschouwd, als je dit niet te lange tijd doet. Gebruik je maximaal 45 gram per dag? Dan is het beter om dit over de dag over 3 porties te verdelen, in plaats van in één keer. Overmatig lijnzaad eten kan namelijk zorgen voor gezondheidsklachten.

 

Tip: voeg gebroken lijnzaad toe aan je havermout ontbijt of een versgemaakte smoothie. Of gebruik het als ingrediënt voor in de yoghurt, kwark of salade. Eet smakelijk!

Voordelige autoverzekering?

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail