tuinfeest

Gezondste fruit: 5x een greep uit de fruitmand!

Gepubliceerd op 28-11-2013
1881 keer gelezen

Fris en fruitig! We willen er niet alleen gezond uitzien, maar ook gezond zijn! Fruit wordt gezien als hét gezonde tussendoortje. Maar het ene stuk fruit is het andere niet. Eet je bijvoorbeeld flink wat druiven? Dan krijg je onbewust toch heel wat suiker binnen. Als je toch gezond bezig bent, dan kun je beter het gezondste fruit eten. Dan krijg je de meeste vitamines, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen binnen. Welk soort fruit is écht heel gezond én kun je gewoon in de wintermaanden eten?

Gezondste fruit

 

1. Appel

Iedereen eet weleens een appeltje. Een appel wordt toch wel beschouwd als de gezondste fruitsoort. Er zitten voedingsstoffen in die het cholesterol verlagen, die het immuunsysteem bevorderen en de kans op kanker verminderen. Ook bevatten appels veel antioxidanten, waarmee veroudering wordt tegengegaan. Welke vitamines zitten er in appels? Vitamine B1, B2, B6, C en E. Tip: eet een appel mét schil, want veel waardevolle stoffen zitten juist daarin! Maak de schil aan de buitenkant uiteraard wel goed schoon. Aantal calorieën per appel: 60 kcal.

 

gezondste fruit appel

 

2. Kiwi

Wat is bruin en harig van buiten en groen van binnen? Juist, een kiwi! Kiwi’s zijn heel gezond en worden ook wel vitaminebommetjes genoemd. Met 1 kiwi heb je al meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C binnen! Kiwi’s bevatten zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel. Ook zijn kiwi’s goed voor de botten, spijsvertering en je energieniveau. Wist je dat kiwi’s omega 3-vetzuren bevatten? Deze stoffen beschermen tegen hart- en vaatziekten. Genoeg redenen om geregeld een kiwi te eten! Aantal kcal per kiwi: 38.

 

gezondste fruit kiwi

 

3. Banaan

Veel sporters nemen een banaan, voordat ze een prestatie moeten leveren. Dat is niet zonder reden. Een banaan bevat natuurlijke suikers, waardoor het lichaam een energieboost krijgt. Daarnaast bevatten zij vele mineralen en vitamines (vitamine A, B1 B2, B3, B5, B6, B9, C, E). Bananen werken goed tegen spijsverteringsproblemen en dragen bij aan je weerstand. Ben je een dagje iets minder vrolijk? Eet een banaan! Het stofje tryptofaan in bananen zorgt ervoor dat je weer blij wordt. Een banaan bevat ongeveer 120 kcal.

 

gezondste fruit banaan

 

4. Bosbessen

Bosbessen behoren zeker tot de gezondste fruitsoorten. Ze bevatten enorm veel vitamine C, magnesium, ijzer en antioxidanten. Heb je last van je geheugen? Bepaalde stoffen in de blauwe bessen blijken een positief effect op onze hersenen en het geheugen te hebben. Daarnaast helpen bosbessen om het verouderingsproces tegen te gaan en ze verminderen de kans op een hartinfarct. Tip: Veel supermarkten verkopen bevroren bosbessen. Zo kun je bosbessen ook in de wintermaanden eten! Aantal calorieën: 66 kcal (per 100 gram).

 

gezondste fruit bosbessen

 

5. Grapefruit

Het kan zijn dat je grapefruits liever op de fruitafdeling laat liggen. Ze zijn nu eenmaal niet heel zoet. Toch zijn ze supergezond en helpen ze bij afvallen! Onderzoek heeft aangetoond dat grapefruits zorgen voor gewichtsverlies, omdat ze vetcellen uithongeren. Welke stoffen bevatten grapefruits? Veel mineralen (o.a. kalium, fosfor en calcium) en belangrijke vitamines (C, B1, B2, B6 en E). Door het eten van de vrucht wordt de kans verminderd op kanker en andere ziekten. Een grapefruit bevat ongeveer 90 kcal.

 

gezondste fruit grapefruit

 

Ook gezond!

Tot zover onze lijst met het gezondste fruit. Eet smakelijk! Je kunt ook suggesties voor andere gezonde snacks en een gezond ontbijt bekijken. Een extra tip: bij Promovendum bieden we zeer voordelige verzekeringen. Benieuwd welke? Bekijk dit overzicht.

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail