tuinfeest

Gezonde tussendoortjes: 10 heerlijke gezonde snacks!

Gepubliceerd op 07-11-2014
4869 keer gelezen

Het is 16.00 uur. Een gevaarlijk tijdstip, want je wilt graag iets lekkers. Iets zoets. Iets wat meestal niet gezond is. Je kunt natuurlijk ook eens kiezen voor gezonde tussendoortjes. Maar welke gezonde tussendoortjes zijn échte aanraders? Wij hebben een top 10 gezonde tussendoortjes samengesteld. Inclusief het aantal calorieën per gezonde snack.

10 Gezonde tussendoortjes

 

1. Cherrytomaatjes

Als je opeens zin in iets zoets krijgt, dan zijn cherrytomaatjes een goede optie. Ze bevatten kalium, fosfor, magnesium en veel vitaminen (A, B, B2, B6 en C). Daarnaast zijn ze rijk aan anti-oxidanten en beschermen ze tegen hart- en vaatziekten. Als je 10 cherrytomaatjes neemt, dan staat dat gelijk aan 30 calorieën. Lekker én caloriearm!

 

2. Rauwe worteltjes

Wil je een echt gezond tussendoortje? Kies dan voor een bakje met rauwe wortels. In wortels zitten naast mineralen de volgende vitamines: A, C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E. De oranje rauwkost is ook nog goed voor de ogen, want het bevat Béta-caroteen. Dit is het belangrijkste ingrediënt voor gezonde ogen. Tip: eet niet te veel wortels, anders kan je huid geeloranje uitslaan. Aantal calorieën per wortel: 7 kcal.

 

3. Cranberries

Een cranberrie is een bessoort. Cranberries zijn niet alleen lekker, maar ook heel gezond. Ze bevatten naast vitamine A, B en C ook veel anti-oxidanten. Bovendien helpen ze een blaasontsteking te voorkomen. Een schaaltje verse cranberries (à 100 gram) bevat slechts 22 kcal.

 

4. Hummus met bleekselderij

Hummus is een gezond tussendoortje. Het is een dip gemaakt van kikkererwten. Deze is rijkelijk gevuld met diverse vitaminen, mineralen en essentiële omega-3 vetten. Je kunt zelf hummus maken of het in de winkel kopen. Hummus is lekker met brood, maar gezonder in combinatie met bleekselderij. Hummus (zonder zout) bevat per 15 gram 29 kcal. Bleekselderij: per 70 gram 10 kcal.

 

5. Gepofte popcorn

Om popcorn te eten, heb je geen goede film nodig. Je kunt het ook gewoon op je werk of thuis eten als gezond tussendoortje. Popcorn bevat vele anti-oxidanten. Zelfs meer dan in groente en fruit. Natuurlijk moet je geen gesuikerde of gezouten popcorn eten. Eet een paar handjes gepofte popcorn. Eén handje popcorn bevat slechts 39 kcal.

 

Popcorn

 

6. Bevroren frambozen

Je hebt vast wel eens van frozen yoghurt gehoord. Heel lekker en gezond. Je kunt ook kiezen voor puur bevroren fruit. Koop bijvoorbeeld een zakje bevroren frambozen en doe ze in een schaaltje. Alsof je bevroren snoepjes eet, zo heerlijk! Ieder handje frambozen is maar 5 kcal. Zo kun je tóch zomerfruit eten in de koude maanden.

 

7. Magere yoghurt

Ook magere yoghurt is toch echt wel een gezonde snack. Deze yoghurt variant is vetarm, maar zorgt toch voor een verzadigd gevoel. Extra voordeel: in yoghurt zitten proteïnen die de spieropbouw bevorderen. Feit: hoe meer spieren je hebt, hoe meer vet je verbrandt. Een schaaltje magere yoghurt (à 150 gram) bevat gemiddeld 57 kcal.

 

8. (Sinaas)appel

Natuurlijk behoort een stuk fruit ook in onze lijst van gezonde tussendoortjes. Kies bijvoorbeeld voor een sinaasappel vol vitamine C. Een grote sinaasappel bevat slechts 61 kcal. Of ga voor een appel. Een appel bevat veel voedingsvezels en kalium. Aantal calorieën per appel: 81 kcal.

 

9. Pure chocolade

Vaak denkt men dat chocolade per definitie ongezond is. Dat geldt wel voor witte chocolade en melkchocolade. Pure chocolade (met minstens 78% cacao) daarentegen is juist gezond. Het bevat veel anti-oxidanten en het verlaagd bovendien de bloeddruk en het cholesterol. Eén portie pure chocolade (10 gram) bevat 54 kcal.

 

10. Ongezouten amandelen

Noten zijn ongezonde dikmakers? Nou, dat is heel kort door de bocht. Amandelen bevatten bijvoorbeeld gezonde verzadigde vetten. Ze verlagen het cholesterolgehalte en zijn rijk aan eiwitten, vezels en vitamine E. Ook niet onbelangrijk: ze geven een verzadigd gevoel. Eet ongeveer 15 amandelen. Dan heb je een gezonde snack van 100 calorieën.

 

Natuurlijk is onze lijst van gezonde tussendoortjes niet volledig. Maar het geeft je wellicht weer inspiratie om je gezonde eetpatroon te verrijken. Smakelijk!

 

Geen enkele blog meer missen? Volg ons op Facebook of Pinterest!

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail