Kind in tuin

Fietsstoeltje kind regels 2023: voor of achter? En vanaf welke leeftijd?

Gepubliceerd op 23-12-2022
145775 keer gelezen

Natuurlijk wil je veilig met je kind fietsen. Daarvoor heb je een goed fietsstoeltje nodig. Maar vanaf welke leeftijd mag een kind mee op de fiets? En moet het fietsstoeltje dan voor- of achterop? Lees het en werp gelijk een blik op de aandachtspunten bij het kopen van een fietsstoeltje in 2023.

 

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind in een fietsstoeltje?

Er is geen minimumleeftijd vanaf welke leeftijd je baby of kind mee kan in een fietsstoeltje op de fiets. Wel moet je kind zelfstandig in het kinderzitje van de fiets kunnen zitten en het hoofdje zelf rechtop kunnen houden. Meestal kan een baby van rond de 9 maanden dit. Let wel: maak korte fietsritjes met een baby in een zitje (maximaal 1 uur). Te lang in dezelfde houding is niet goed i.v.m. doorbloeding.

 

Kind voor het eerst op de fiets? Vaak fietsstoeltje voorop

Vanaf ongeveer 9 maanden kunnen kinderen dus mee in het kinderzitje op de fiets. Gaan ze dan voor- of achterop? Vaak starten ouders met een fietsstoeltje voorop. Dit kan volgens veiligheid.nl tot een gewicht van 15 kilo. Dit is ongeveer tot 3 jaar.

 

Kind in fietsstoeltje

 

Wanneer mag mijn kind achterop de fiets? Veelal vanaf 3 jaar

Is je kind zwaarder dan 15 kilo? Stap dan over van het voorzitje naar een fietszitje achterop de fiets. De meeste fietsstoeltjes achterop de fiets zijn geschikt voor kinderen tussen de 9 en 22 kilo. Ze zijn dan meestal tussen de 3 en 5 jaar.

Auto icoon

Onze autopremie 20% voordeliger?

 

Tot welke leeftijd is een fietsstoeltje verplicht?

Kinderen tot 8 jaar moeten volgens de wet een veilige zitplaats hebben op de fiets met voldoende steun aan hun rug, handen en voeten (bron: Rijksoverheid). In de praktijk komt dit vaak neer op een fietsstoeltje.

 

Fietszitje achter vanaf 6 jaar

Kinderen vanaf 6 jaar wegen vaak meer dan het maximumgewicht van een fietsstoeltje (22 kilo). Je kan dan kiezen voor een ‘junior fietsstoel’. Deze is sterk genoeg voor een kind tot 35 kilo. Een voorwaarde is dat je bagagedrager dit gewicht wel aankan.

 

Fietsstoeltje kopen: waar extra op letten in 2023?

Er zijn een aantal dingen waar je op kan letten bij het kopen van een fietsstoeltje:

 

  1. Check of het fietsstoeltje voldoet aan de Europese veiligheidsnorm: EN14344. Dit staat meestal op een sticker of gedrukt in het plastic van het fietsstoeltje.
  2. Neem je fiets en je kind mee als je een kinderzitje gaat kopen. Dan kan je kijken of het fietsstoeltje past op jouw fiets en of je kind er goed in zit.  
  3. Controleer of de gordels niet door je kind zelf opengemaakt kunnen worden.
  4. Zorg ervoor dat de voetsteuntjes spaakafscherming hebben.

 

Kan er ook een kinderzitje op een elektrische fiets?

Ja, dat kan! Zorg ervoor dat je het kinderzitje op de juiste manier monteert, zodat het stevig vast zit. Lees hiervoor goed de instructies van het fietsstoeltje door.

 

Toch met de auto op pad?

Ga je toch liever met de auto weg? Dan is het fijn als je goed verzekerd bent. Bij Promovendum bieden we extra lage premies. Benieuwd? Bereken je premie in 1 minuut. En als je nu overstapt naar een autoverzekering van Promovendum krijg je 20% korting op je huidige autopremie! Bekijk de voorwaarden voor meer informatie. 

Onze autopremie 20% lager? 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail