mensen in keuken

Buitensporten: waar moet je op letten?

Gepubliceerd op 16-04-2021
3374 keer gelezen

Mooi weer, betekent dat we met z’n allen meer buiten zijn. En ook meer buitensporten. Toch is sporten in de buitenlucht heel wat anders dan in de sportschool. Daarom een aantal tips om buitensporten niet alleen leuk, maar ook veilig en verantwoord te maken.

 

Maar eerst... de voordelen van buitensporten

Buitensporten heeft positieve effecten op je mentale gezondheid. Je maakt buiten namelijk meer endorfine aan. Dit zorgt, in combinatie met zonlicht, voor een gelukkiger en ontspannen gevoel en meer creativiteit. En wist je dat je buiten meer calorieën verbrandt? Uit een onderzoek van Harvard blijkt dat je in de buitenlucht 10% meer verbrandt door de weerstand van de wind. En omdat je lichaam harder moet werken als de grond niet helemaal vlak is. 

 

Veilig en verantwoord buitensporten: 5 tips

1. Draag goede sportkleding

Kies sportkleding die goed de warmte afvoert en die niet loodzwaar wordt als je gaat zweten. Of als het plotseling gaat regenen. Het blijft Nederland natuurlijk 😉.

 

2. Check vooraf de zonkracht

Op sommige dagen kan de zon verraderlijk sterk zijn. Zelfs als het bewolkt is. Tijdens het buitensporten verbrand je makkelijk. Zweten zorgt er namelijk voor dat de huid UV-straling minder goed tegenhoudt. Kies daarom voor een zonnebrand met een hoge factor. En het liefst waterproof, zodat de zonnebrand ook blijft zitten wanneer je zweet.

 

3. Voorkom blessures

Begin niet opeens met intensief sporten, maar bouw het langzaam op. Bijvoorbeeld met een schema. Houd er bovendien rekening mee dat buiten de ondergrond vaak harder en ongelijk is. Zorg dus voor een goede outfit: schoenen met demping en de juiste bescherming. Dit kan je helpen om blessures te voorkomen. Toch een blessure? Check dan even je fysiotherapievergoeding. 

 

4. Drink 0,5 liter water per uur sporten

Zorg dat je voldoende drinkt voor en na het sporten. Je kunt uitgaan van ongeveer 0,5 liter extra per uur sporten. Zweet je veel? Drink dan ook meer. Drinken tijdens het sporten is niet nodig, tenzij je langer dan 1,5 uur achter elkaar sport. 

 

5. Let op het verkeer om je heen

Ga jij helemaal op in je workout? Supergoed! Maar blijf alert. Als buitensporter neem je vaak deel aan het verkeer. Bijvoorbeeld als je op de weg rent, fietst of skatet. Blijf je hier bewust van. Krijg je onverhoopt te maken met een ongeval met een auto of ander gemotoriseerd voertuig? Dan kan je (ernstig) letsel oplopen. 

 

Letselschadehulp: onze gratis service voor jou

Krijg je te maken met een ongeval, waar iemand anders (deels) verantwoordelijk voor is? Dan heb je als kwetsbare verkeersdeelnemer vrijwel altijd recht op een schadevergoeding. En Promovendum helpt je graag bij het verhalen hiervan, gratis en voor niets. Hoe groot of klein jouw (letsel)schade ook is, klop altijd even bij ons aan. Vaak kunnen wij meer voor je betekenen dan je vooraf denkt.
 

Meer lezen? Schrijf je in!

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail