Aankoopsubsidie elektrische auto 2020: nu ook voor particulieren


Elektrisch rijden is populairder dan ooit. Vanwege het Klimaatakkoord zal er voor particulieren in 2020 een aankoopsubsidie voor elektrische auto's komen. Overweegt u ook zo’n zuinige, milieuvriendelijke auto? Lees dan snel welke voordelen de subsidieregeling in 2020 u brengt.

Aankoopsubsidie elektrische auto

Hoe werkt een elektrische auto?

Een elektrische auto rijdt volledig op elektriciteit. Door middel van een batterij (accu) wordt de motor in zijn geheel of deels aangedreven. Gebeurt dit gedeeltelijk, dan wordt de auto een ‘hybride’ genoemd: een kruising tussen een normale auto op brandstof en een elektrische auto. De batterij wordt dan via een stekker uit de auto aan een laadpaal opgeladen.

Aankoopsubsidie elektrische auto 2020

Door de gunstige bijtelling van volledig elektrische auto’s zijn deze auto’s vooral aantrekkelijk voor zakelijke rijders. Maar de elektrische auto is ook onder particulieren in opmars! Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in 2018 al 60% meer elektrische auto’s gebruikt werden door particulieren dan in het jaar ervoor. Om het gebruik nog meer te stimuleren, komt er vanaf 1 juli 2020 een aankoopsubsidie van 4.000 euro voor elektrische auto’s. Dit wordt wel beperkt tot nieuwe modellen met een aanschafprijs tot 45.000 euro.

Lokale aankoopsubsidie

Op dit moment zijn er voor particulieren geen lokale aankoopsubsidies voor elektrische auto’s of subsidies voor de aanschaf van een eigen laadpaal. Wel kunt u bij uw gemeente een verzoek indienen om een publieke laadpaal te plaatsen als er geen laadpaal in uw directe omgeving staat. Als deze publieke laadpaal dan bij u in de buurt wordt geplaatst, kost dit u geen geld.

25% korting op uw huidige autopremie?

Bereken in 1 minuut

Subsidie tweedehands elektrische auto

Gemiddeld geven Nederlandsers 10.000 euro uit aan tweedehands auto's (bron: Bovag). Op dit moment zijn volledig elektrische gezinsauto’s een stuk duurder. Om kopers hierbij te helpen, heeft het kabinet ook voor tweedehands elektrische auto’s een aankoopsubsidie van 2.000 euro geïntroduceerd.

Andere financiële voordelen

Naast de aankoopsubsidie voor elektrische auto’s heeft elektrisch rijden nog meer fiscale voordelen:

Vrijstelling motorrijtuigenbelasting

Met een volledig elektrische auto hoeft u tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting genoemd, te betalen. De aankoop van een elektrische auto mag dan wel duurder zijn dan een soortgelijke brandstofauto, maar heeft dus lagere gebruikskosten. Naast dat u voor elektriciteit minder betaalt dan voor benzine of diesel, hoeft u dus ook helemaal geen motorrijtuigenbelasting te betalen!

Vrijstelling BPM

Elke autobezitter moet eenmalig BPM betalen bij aanschaf van een nieuwe auto. BPM staat voor ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen’. Hoeveel bpm u moet betalen, hangt onder andere af van de hoeveelheid CO2-uitstoot van uw auto. Hoe hoger de CO2-uitstoot, hoe meer BPM u moet betalen. Een elektrische auto heeft geen directe CO2-uitstoot. Tot en met 2020 hoeft u daarom helemaal geen bpm te betalen!

Nog meer besparen? Ga voor een lage autopremie!

Promovendum biedt al tijden een zeer lage autopremie, ook voor elektrische auto’s! Benieuwd wat u precies kunt besparen? Bereken uw premie in 1 minuut. Wij regelen uw overstap.

25% korting op uw huidige autopremie?

NL