Snelweg in Frankrijk

Hier vind je onzichtbare tolwegen in Frankrijk

Gepubliceerd op 17-07-2023
12307 keer gelezen

Ga je vaak met de auto op vakantie naar Frankrijk? Dan denk je waarschijnlijk aan prachtige landschappen en een rijk cultureel erfgoed. Maar ook zwarte zaterdag en… in de rij staan voor de onvermijdelijke tolpoortjes. Dat laatste typisch Franse beeld is aan het veranderen. Tegenwoordig vind je namelijk ook onzichtbare tolwegen (‘flux libres’) in Frankrijk. Daardoor kun je tijdens je vakantie tegen onverwachte, hoge kosten aanlopen. Lees waar je dit soort wegen tegenkomt en enkele tips om goed voorbereid de Franse snelweg op te rijden.
 

Franse begrippen

Als je op de Franse tolwegen rijdt, zie je waarschijnlijk een aantal termen voorbijkomen die te maken hebben met tol. Het is handig als je de vertaling daarvan kent:
 

Franse term Nederlandse betekenis
Péage Tol(geld)
Péage flux libre Tolweg waar je 'vrij' kunt doorrijden
Liber-t / Télépéage Elektronische tolheffingssystemen
Borne de paiement Tolhuisje

 

Wat zijn onzichtbare tolwegen?

Fransen betalen geen wegenbelasting in hun land. In plaats daarvan betalen zij tol. Hiermee onderhoudt de overheid de Franse snelwegen. Meestal worden tolwegen in Frankrijk duidelijk aangegeven met borden en hebben ze tolhuisjes met slagbomen. Niet betalen betekent in dat geval: niet verder rijden. Maar er zijn nu ook tolwegen zonder deze tolhuisjes. Zo’n soort weg wordt in Frankrijk 'Péage flux libre' genoemd: een tolweg waar je 'vrij' kunt doorrijden. Deze zones worden aangegeven op borden langs de weg en met portalen waar je onderdoor rijdt. 


Waar liggen deze 'flux libres'?

Meestal wordt het elektronische tolheffingssysteem gebruikt op drukke trajecten en rond grote steden. De verwachting is dat in de toekomst meer tolwegen gaan veranderen in 'flux libres'. Voorlopig vind je de volledig onzichtbare tolwegen in twee gebieden:

  • De A79 in de Auvergne (88 km lang met zes portalen)
  • De A4 bij Metz (afslag Boulay, uitrit 38)


Hoe betaal je tol op deze wegen?

Als je in Frankrijk een onzichtbare tolweg oprijdt, gaat dat het makkelijkst met een tolbadge. Dat is een elektronisch apparaat dat je aan de binnenkant van je voorruit plaatst, naast de achteruitkijkspiegel. Heb je een tolbadge en is deze vooraf geregistreerd? Dan wordt de tol door een elektronisch tolheffingssysteem met de naam Liber-t of Télépéage  automatisch afgeschreven. 

Heb je geen tolbadge? In de buurt van de onzichtbare tolwegen vind je ook een aantal tolhuisjes (‘bornes de paiement’) waar je aan de automaat betaalt. Je kunt de tol vooraf ook online betalen. Zoek daarvoor uit welk bedrijf de tolweg beheert waar je op gaat rijden. Zo is Aliae de tolwegbeheerder van de A79 in Frankrijk.


Voor- en nadelen van onzichtbare tolwegen 

Om tol te betalen op wegen met klassieke tolpoortjes, moet je stoppen. Op een drukke dag kunnen daardoor al snel files ontstaan. Op onzichtbare tolwegen hoef je niet te stoppen om tol te betalen. Daardoor verbetert de doorstroming van het verkeer en ontstaan er geen files door fysieke tolhuisjes. Zo kom je sneller bij je vakantieadres aan.
 

Een nadeel van de onzichtbare tolwegen is dat het bedrag niet direct wordt geïnd. In plaats daarvan wordt het bedrag later automatisch afgeschreven van je bankrekening. Zo kan het gebeuren dat de tol pas enkele weken na je reis wordt afgeschreven. Goed om te weten als je geen tolbadge hebt: je moet de tol binnen drie dagen nadat je over de tolweg hebt gereden betalen, anders riskeer je een boete. Als je geen tolbadge hebt en niet weet dat je op een ‘flux libre’ rijdt, loop je dus al snel tegen onnodig hoge kosten aan.


Tips vóór vertrek 

  • Voordat je op reis gaat, is het belangrijk om jezelf goed te informeren over de tolwegen in de regio's die je wilt bezoeken. Kijk bijvoorbeeld op officiële websites van tolwegbeheerders om een overzicht te krijgen van de tolwegen en tarieven.
  • Als je van plan bent veel gebruik te maken van tolwegen in Frankrijk, overweeg dan om een elektronische tolbadge aan te schaffen. Ook bij fysieke tolpoortjes scheelt dit je tijd.
  • Check ook of en waar je een milieusticker nodig hebt op jouw route door Frankrijk


Met pech langs de Franse snelweg?

Met de tips hierboven ga je beter voorbereid de Franse snelweg op. Maar wat als je auto plotseling 'panne' heeft? Voorkom dat je vakantie in het water valt door autopech. Kies voor pechhulp met Europadekking. Bereken je premie in 1 minuut. 
 

Contact

Chat Bel Mail