Auto wassen in de zomer

7 tips om je auto zorgeloos door de zomer te rijden

Gepubliceerd op 13-05-2024
3236 keer gelezen

De zomer komt eraan en dat betekent: tijd voor zon, zee, en vakantieplezier! Maar voordat je de weg op gaat voor zomerse avonturen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je auto klaar is voor de warme maanden. Met onze handige tips zorg je ervoor dat je veilig en comfortabel de zomer tegemoet rijdt!

 

1. Was je auto op het koelste moment van de dag

Gedurende het hele jaar is het belangrijk om je auto regelmatig te wassen. Stof en vuil hopen zich snel op, vooral bij warm weer. Kies het liefst voor een wasbeurt in de ochtend of avond, wanneer de zon minder fel is en het oppervlak van je auto niet te heet wordt. En hoewel je auto er na 1 wasbeurt al zomerklaar uit ziet, zijn er nog meer dingen om op te letten. 

 

2. Zorg dat er altijd een zonnebril in de auto ligt 

De zon kan fel schijnen, vooral tijdens de zomermaanden. Hierdoor kan je soms minder goed zien en dat kan het rijden bemoeilijken. Zorg daarom altijd voor een zonnebril in je auto, vooral tijdens lange ritten. Ook een zonneklep kan van pas komen om de verblinding te verminderen.

 

zonnebril mee in de auto in de zomer

 

3. Voorkom een oververhitte motor

Bij warm weer kan je motor sneller oververhit raken. Zorg ervoor dat het koelsysteem van je auto goed functioneert en controleer regelmatig het koelvloeistofniveau. Als je merkt dat de temperatuur van je motor te hoog oploopt, stop dan direct en laat de motor afkoelen voordat je verder rijdt. Je kunt dit op 2 manieren opmerken: omdat het waarschuwingslampje van de koelvloeistof gaat branden, of omdat de temperatuurmeter ineens in het rood schiet.

 

Elektrische auto? Goed bezig! 

 Zorg ervoor dat je de batterij van je elektrische auto niet blootstelt aan extreme hitte. Bijvoorbeeld door hem niet te lang in de zon te parkeren. Op de lange termijn kan je accu hierdoor sneller leeglopen en moet je deze eerder vervangen. De batterij presteert het beste bij temperaturen tussen de 20-25 graden. Daarnaast is het verstandig om regelmatig de koelvloeistof van de batterij te controleren en indien nodig bij te vullen. Hittegolf of op vakantie naar een warm land? Probeer de auto dan zo veel mogelijk op koele plekken en momenten op te laden. Bijvoorbeeld in de schaduw, in een ondergrondse garage of laadt de auto ’s nachts op. 

 

Auto waarschuwingslampjes

 

4. Onderhoud je airco 

Een goed werkende airconditioning is essentieel tijdens warme zomerdagen. Laat daarom regelmatig je airco controleren én onderhouden. Je airco verliest jaarlijks een klein beetje koudemiddel. Hierdoor gaat je airco steeds minder goed werken en ontstaan er schimmels en bacteriën. Genoeg reden om het systeem regelmatig te laten bijvullen met koudemiddel. Laat je airco daarom in ieder geval jaarlijks controleren. Vaak is het controleren en bijvullen van de airco inbegrepen bij een servicebeurt, vraag dit van tevoren na. 

 

5. Check je bandenspanning 

Hoge temperaturen kunnen invloed hebben op de bandenspanning. Controleer je bandenspanning daarom regelmatig, vooral voordat je lange afstanden gaat rijden. Een optimale bandenspanning zorgt voor een betere grip op de weg en een lager brandstofverbruik. Win-win dus.

 

Met de auto op vakantie

 

6. Maak je auto klaar voor een vakantie naar het buitenland

Als je van plan bent om met de auto op zomervakantie te gaan naar het buitenland, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent. Houd daarbij rekening met de wettelijke eisen van het land waar je naartoe gaat, zoals het meenemen van een gevarendriehoek of veiligheidshesjes. Maar denk ook aan een vignet en je groene kaart. En heb je gedacht aan zwarte zaterdag? Vergeet ook niet om je reisverzekering te controleren en eventueel de dekking aan te passen.

 

7. Laat een zomercheck doen bij de garage

Maak gebruik van de zomerchecks die autogarages vaak aanbieden. Tijdens deze extra checks worden belangrijke onderdelen van je auto gecontroleerd, zoals de airconditioning, remmen en het koelsysteem. Handig als je met de auto op vakantie gaat! Zo ga je met een gerust hart de zomer in.

 

Met deze tips is jouw auto helemaal klaar voor een zomer vol avonturen! Jij ook? Fijne zomer! 

Reisverzekering voor zonnig prijsje?

 

Bereken in 1 minuut

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail