7-wandelingen-in-nederland

7 mooiste wandelingen in Nederland

Gepubliceerd op 07-02-2023
3675 keer gelezen

Ga je dit jaar niet naar het buitenland, maar heb je juist zin om eropuit te gaan in eigen land? Top idee! Wij hebben 7 mooie wandelingen voor je op een rij gezet. Om je alvast een beetje op weg te helpen πŸ˜‰. 

 

  1. Sint Pietersberg (17 km)
  2. De verdronken zwarte polder (2,5 km)
  3. Rotterdam street art (verschillende afstanden)
  4. Stuifduinentocht (17 km)
  5. Bruggenroute Moerputten (4,8 km)
  6. Rysterbosk (3,5/5 km)
  7. Stadswandeling Groningen (8 km)

1. Sint Pietersberg – Limburg – 17 km

 

Moeilijkheidsgraad: Intensief – Bergopwaarts 
Het staat misschien nog op je bucketlist: het hele Pieterpad lopen. Maar we nemen het je niet kwalijk als dat er niet van komt. Een deel ervan lopen, en dan vooral het laatste stuk, is wel echt een aanrader. De laatste, 26e etappe van de wandelroute start bij Strabeek. Je loopt eerst door de Limburgse heuvels en daarna door het centrum van Maastricht naar je eindpunt: de Sint Pietersberg. 

 

Heb je tijd om af te dwalen? Zeker doen! Zo kom je op de route bijvoorbeeld langs de Sint Servaas Basiliek en de Romeinse Katakomben.  

 

wandelingen-pieterpad

 

2. De Verdronken Zwarte Polder – Zeeland – 2,5 km 

 

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk – Vogeltjes spotten
Ooit stroomde er de zeearm β€œHet zwarte gat”. Nu is alleen nog een stuk polder over. Vandaar de naam β€œDe verdronken zwarte polder”. Je vindt dit gebied met veel verschillende flora en fauna aan de kust van Zeeuws-Vlaanderen. Zo loop je over de duinen en langs het strand. Maar je doorkruist met deze route ook het drassige, zilte natuurgebied op een pad van houten vlonders. 


Het is niet alleen een fijne uitwaaiplek aan de Zeeuwse kust. Je kunt hier ook prima vogels kijken, zoals de kievit, de nachtegaal en de ransuil. Neem dus zeker de verrekijker eens mee. 

 

wandelingen-verdronken-polder

 

3. Rotterdam street art – Zuid-Holland – diverse afstanden

 

Moeilijkheidsgraad: Gevarieerd - Stadswandeling
In Rotterdam kijk je je ogen uit als je houdt van street art. Je kunt natuurlijk tijdens een dagje wandelen op verschillende plekken zelf mooie muurschilderingen ontdekken, maar je kunt ook de gratis routes van Rewriters Rotterdam volgen. De wandelingen nemen je mee door verschillende wijken van de stad en geven een podium aan lokale kunstenaars en hun diverse creaties. 

Je volgt de routes via een app die regelmatig wordt geΓΌpdatet. De kunstwerken worden namelijk ook weer vervangen. Je kan de route dus vaker lopen en elke keer iets nieuws ontdekken. 

 

wandelingen-rotterdam-street-art

 

4. Stuifduinentocht in Schoorl – Noord-Holland – 17 km

 

Moeilijkheidsgraad: Intensief – Los zand 
Even de keel schrapen en je kunt het uitspreken. In Schoorl kun je heerlijk wandelen. Er zijn veel routes die je er kan lopen, maar de stuifduinentocht is er eentje om uit te lichten. Met 17 kilometer is het een pittige route, maar het uitzicht maakt veel goed. De route neemt je mee door het diverse landschap: het bos, de heide en de grote stuifduinen bij de zee. Een wandeling om je stevige wandelschoenen aan te trekken en eens goed uit te waaien. 
 

wandelen-duinen

 

5. Bruggenroute Moerputten – Brabant – 4,8 km 

 

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk – Leuk met de kinderen
Ben je in de buurt van Den Bosch? Dan is het zeker de moeite waard om de bruggenroute in Moerputten te bewandelen. Met deze route loop je namelijk over de 19e-eeuwse spoorbrug van de Langstraatspoorlijn. Fun fact: deze lijn wordt ook wel het Halvezolenlijntje genoemd. Vroeger werden er namelijk materialen over vervoerd naar de schoenfabrieken in de streek. De lijn is er al even niet meer, maar de spoorbrug dus nog wel.

 

wandelingen-moerputten-brug

 

6. Rysterbosk – Friesland – 3,5/5 km 

 

Moeilijkheidsgraad: Makkelijk – Eekhoorntjes kijken 
Het Rysterbosk (of Rijsterbos) in Gaasterland is net een sprookje. Het bos stamt uit de 17e eeuw en staat vol met eeuwenoude beuken en eiken. Je vindt er indrukwekkende velden met varens en er leeft wild als dassen en reeΓ«n. Kijk je goed om je heen? Dan zou je zomaar eens een dassenburcht kunnen spotten. Er zijn twee wandelroutes uitgezet, maar je kunt ook zeker je eigen pad trekken πŸ˜‰.

 

wandelingen-rijsterbos

 

7. Stadswandeling Groningen (stad) – Groningen – 8 km

 

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld – Geschiedenisfans 
Groningen is één van de meest historische steden van ons land. Je vindt er prachtige hofjes, hellende pakhuizen en natuurlijk de indrukwekkende Martinitoren. Deze route neemt je mee langs allerlei interessante en historische bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft. Zo kom je langs de Prinsentuin, het Pepergasthuis en zowel de Martinikerk als de Nieuwe Kerk.  

 

Ben je toch meer van het culinaire dan het historische?  Dan kun je je misschien wel vermaken met de horecawandeling door de stad!

 

wandelingen-stad-groningen

 

 

Sluit een goede reisverzekering af

Wandelroute gekozen? Gaan met die banaan! Of je nu op vakantie gaat of een weekendje met overnachting in eigen land doorbrengt. Je doet het een stuk zorgelozer met een doorlopende reisverzekering van Promovendum. Bereken je premie in een paar klikken.

Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!
 

Contact

Chat Bel Mail