Mensen rennen naar de auto

5 tips tegen beslagen autoramen

Gepubliceerd op 15-11-2022
3757 keer gelezen

Haastig loop je ’s ochtends naar de auto. Hè bah, de autoramen zijn helemaal beslagen. Dit kost weer wat minuten extra. Hoe ontstaat dit? En wat kun je ertegen doen? Wij zochten het voor je uit!

Hoe ontstaat condens op een autoraam?

Waterdamp die in aanraking komt met koude autoramen koelt af en condenseert. Hierdoor ontstaan beslagen ruiten. Je zou denken dat het vermijden van natte spullen in de auto al helpt. Maar een natgeregende jas is al genoeg om het vochtpercentage te verhogen. En wat dacht je van de adem van een paar opgewonden kinderen op de achterbank op weg naar jullie herfstvakantie? Of een natte hond? Gelukkig is er wel iets aan te doen. Hoe? Lees de checklist hieronder.

 

smiley-met-tekst


Checklist om beslagen ramen tegen te gaan
 

1. Los vocht op met warmte

Beslagen autoruiten voorkomen? Maak de ramen vochtvrij. Verhoog de temperatuur van het raam, dan is er minder kans dat de lucht gaat condenseren. Bij sommige auto’s gaat de verwarming pas na een paar kilometers aan. Let op: draai de auto niet stationair. Dus de auto stilstaand opwarmen. Doe je dit wel, dan gebruikt de auto een rijk brandstofmengel. Bij een benzinemotor betekent dit een aanslag op de gasklep. Dieselmotoren krijgen last van roet. Op deze manier vervuil je de interne delen van je motor.
 

2. Doe je airco aan

De airco haalt vocht uit de binnenlucht en voert dat naar buiten af. Droge lucht laat namelijk minder condens op de ramen achter. Werkt het niet? Controleer of de recirculatiestand van het ventilatiesysteem aan staat. Anders wordt het ontsnappende vocht weer terug je voertuig ingeblazen.
 

3. Gebruik een raamtrekker (geen handen!!)

De condens wis je makkelijk weg met een raamtrekker. Gebruik het liefst niet je handen. Anders veeg je alle viezigheid bij elkaar. Hierdoor krijg je dikke strepen.
 

4. Houd je auto vrij van nattigheid

De lucht die jouw auto ventileert komt binnen via de voorruit en gaat via de bagageruimte naar buiten. Belangrijk is dat de luchttoevoer vrij is van (natte) bladeren. Ook moet je het interieurfilter regelmatig vervangen. Heb je natte spullen? Leg deze in de kofferbak zo dicht mogelijk bij de luchtuitlaat!
 

5. Houd je ramen schoon

Er kan veel vuil op de ramen ophopen. Dit vormt uiteindelijk een absorberende laag. Hierdoor wordt het erg lastig om de ramen te “ontdampen”. Gebruik speciale autoreiniger om dit schoon te maken. Hondenadem en sigarettenrook zijn ook grote boosdoeners: hallo hardnekkige vlekken op het glas. Water met wat ammoniak is dan vaak de enige manier om je ramen vet- en vuilvrij te krijgen.

 

Veilig én voordelig de weg op?

Met de bovenstaande tips ga je veiliger de weg op. Maar wat als je ook nog eens voordeliger de weg op kan? Dat kan namelijk bij Promovendum. Wij bieden een autoverzekering met een zeer lage premie. Stap je over? Dan verlagen we je huidige autopremie met 20% (zie voorwaarden). 

Onze autopremie 20% lager? 

Contact

Chat Bel Mail