Mensen rennen naar auto

Vervangend vervoer autoverzekering: zo zit het

Heb je door schade of diefstal even geen auto tot je beschikking, maar deze wel echt nodig? Dan kan je vanuit jouw Promovendum autoverzekering tijdelijk gebruikmaken van een leenauto. Op deze pagina lees je precies wanneer dat kan en hoe het werkt.

Wat is een leenauto?

Wat is een leenauto?

Een leenauto is een auto die je tijdelijk gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer je eigen auto gerepareerd moet worden, gestolen is of als je een ongeluk hebt gehad. Zo blijf je toch mobiel! In veel situaties hoef je niet te betalen voor een leenauto en krijg je deze gratis aangeboden vanuit jouw Promovendum autoverzekering. De brandstof- of laadkosten betaal je natuurlijk wel zelf. Dit geldt ook als je een verzekerde elektrische auto hebt en een leenauto krijgt die op benzine rijdt.

Wanneer krijg je vervangend vervoer?

Heb je jouw auto Beperkt Casco of Allrisk verzekerd? Dan kan je bij verschillende gebeurtenissen gebruikmaken van een leenauto. Deze is maximaal tien dagen lang op dezelfde manier verzekerd als jouw auto. Wanneer je jouw auto dan laat repareren bij een aangesloten hersteller, krijg je een gratis leenauto tijdens de reparatieperiode. Hieronder zie je per verzekering een aantal belangrijke soorten schade waarvoor je vervangend vervoer kan aanvragen.

 

  Beperkt Casco Allrisk
Botsing met loslopende dieren V V
Diefstal V V
Inbraakschade V V
Hagelschade V V
Brandschade V V
Stormschade V V
Alle overige schades - V
Ruitschade - -

 

Tweezijdig auto-ongeluk

Bij schade door tegenpartij

Heeft je auto schade die niet verzekerd is vanuit jouw autoverzekering? Dan kan je via de verzekeraar van de tegenpartij vaak een vergoeding krijgen voor een huurauto tijdens de reparatieperiode, maar alleen als een andere partij aansprakelijk is voor jouw schade. Dit geldt ook als je auto alleen WA-verzekerd is. Je krijgt dan tot 80% van de autohuurkosten vergoed, maar je moet deze kosten wel eerst zelf voorschieten en later indienen. Houd er rekening mee dat het soms even kan duren voordat de andere partij de aansprakelijkheid erkent en betaalt. Als jouw auto niet meer te repareren is, en dus total loss is verklaard, dan kun je het beste telefonisch contact opnemen met een van onze schadespecialisten. Zij zullen dan met je bespreken welke mogelijkheden er zijn voor een leenauto.

Auto vervangen icoon

Vervangend vervoer bij diefstal

Is je auto gestolen en wordt deze niet teruggevonden? Dan krijg je vanuit jouw Allrisk of Beperkt Casco autoverzekering vaak 30 dagen na de dag waarop je auto is gestolen een vergoeding om een vergelijkbare auto te kopen. Tijdens deze periode heb je misschien wel een vervangende auto nodig. Daarom kan je met jouw autoverzekering voor maximaal 30 dagen gebruikmaken van vervangend vervoer. Dit kan een door ons geregelde leenauto zijn, maar je kan ook een vrij te besteden daggeldvergoeding vragen. Daarmee heb je de vrijheid een budget van 20 euro per dag te besteden aan bijvoorbeeld een leenfiets, deelscooter of het openbaar vervoer.

icoon pechhulp onderweg

Vervangend vervoer bij total loss

Is je auto total loss verklaard? Dan kan je vanuit je autoverzekering geen gebruikmaken van vervangend vervoer. Is een andere partij aansprakelijk voor jouw schade? Dan kan er vaak wel een deel van de kosten voor een door jouzelf gehuurde auto worden verhaald op de tegenpartij. In dat geval kun je het beste contact opnemen met een van onze schadespecialisten om te bespreken welke mogelijkheden er zijn.

Schadeherstelbedrijf

Voordelen aangesloten herstellers

Kan je auto worden gerepareerd en maak je voor het herstel gebruik van een met ons samenwerkend herstelbedrijf? Dan heeft dit meerdere voordelen:
 

  • Kwaliteitsreparatie is gegarandeerd.
  • Je hebt in veel gevallen recht op een leenauto.
  • Het heeft voordeel voor je eigen risico.

 

Vind aangesloten hersteller

Vervangend vervoer via zelf gekozen hersteller

Heb je ervoor gekozen om jouw auto te laten repareren via een zelf gekozen schadehersteller? Dan kan het zijn dat je vervangende auto niet (volledig) is verzekerd door de schadehersteller. In dat geval kan je deze leenauto voor maximaal 10 dagen gratis bij Promovendum verzekeren met dezelfde dekking als jouw verzekerde auto. Dit kan alleen als de vervangende auto niet ergens anders is verzekerd en deze vergelijkbaar is met je verzekerde auto. Je hebt hiervoor altijd eerst toestemming nodig van ons. Als je even belt via 078 648 13 00, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Gereedschap icoon

Schade of diefstal melden

Heb je schade of is je auto gestolen? Neem dan contact op met ons schadeteam: bel 078 648 13 18 of meld jouw schade online. Heb je direct hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met onze Alarmcentrale via 078 648 13 23.

Op deze pagina leggen we je zo duidelijk mogelijk uit hoe het zit. Samengevat en helder, zonder te veel poespas. Meer weten? Bekijk de voorwaarden.

Contact

Chat Bel Mail