Gezin laad achterbak auto in voor vakantie

Zitverhoger auto, wanneer toegestaan? De regels in 2021!

Ben je op zoek naar een veilige manier om je kind mee te nemen in de auto? Dan kun je naast een autostoeltje ook kiezen voor een zitverhoger (stoelverhoger). Lees vanaf wanneer een zitverhoger in de auto mag en welke regels er nog meer zijn.

kind in autostoeltje

Autostoel of zitverhoger?

Er zit een groot verschil tussen een autostoel en een zitverhoger. In een zitverhoger worden kinderen vastgezet met de gordel uit de auto. In een autostoeltje zitten kinderen vast in een apart gordelsysteempje in het stoeltje zelf. Daarnaast zijn zitverhogers te koop mét rugleuning en zonder rugleuning.

zitverhoger

Vanaf wanneer is een zitverhoger toegestaan?

Kinderen mogen pas vanaf 22 kilo en 1,25 meter in een zitverhoger in de auto vervoerd worden. Dat geldt voor zowel zitverhogers mét als zonder rugleuning. Kinderen die kleiner zijn moeten nog in een passend autostoeltje zitten. Tot welke lengte een zitverhoger verplicht is? Voor kinderen tot 1,35 meter!

Auto icoon

25% korting op jouw huidige autopremie?

 

Zitverhoger auto regels in 2021

Tot 2017 mochten kinderen al vanaf 15 kilo in een zitverhoger in de auto. In de praktijk konden kinderen soms al vanaf 2,5 jaar op een zitverhoger zonder rugleuning in de auto zitten. In 2017 zijn deze regels dan ook flink aangescherpt. Met als resultaat dat kinderen nu gemiddeld 5 jaar zijn voordat ze in een zitverhoger mogen. Daarnaast moet een zitverhoger aan Europese regels en normen voldoen. Dit geldt nog steeds in 2021.

 

Zitverhoger met rugleuning meest veilig

Let wel: een zitverhoger met rugleuning is in de meeste gevallen veiliger. Gebruik zitverhogers zonder rugleuning alleen wanneer er af en toe een kind met je meerijdt in de auto. Het is handig om er dan één achterin te hebben, zonder dat het je te veel ruimte kost.

 

Zitverhoger voorin auto

Ook dat mag! Kinderen in Nederland mogen voorin zitten als ze in een autostoel of zitverhoger met ECE keurmerk zitten. Hier zit geen leeftijd aan vast.

Auto inpakken voor vakantie

Ga goed verzekerd op weg!

Wil je veilig én voordelig de weg op? Kies dan voor de uitgebreide autoverzekering van Promovendum. Kijk snel of wij je autopremie met 25% kunnen verlagen. Wij regelen je overstap. 

✉ Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!

 

Contact

Chat Bel Mail