Gezin laad achterbak auto in voor vakantie

Wegenbelasting berekenen 2022: hoeveel moet je betalen?

Gepubliceerd op 09-11-2022

Bezit je een auto in Nederland? Dan moet je in bijna alle gevallen wegenbelasting betalen. Maar hoeveel wegenbelasting moet je betalen in 2022 en hoe kan je het berekenen? Zijn er vrijstellingen? Wij leggen het uit!

Snelweg met auto's in Nederland

Wat is wegenbelasting?

Dit is het bedrag dat je aan de overheid moet betalen voor het bezit van een auto. Rijd je weinig kilometers? Dan betaal je alsnog evenveel wegenbelasting als wanneer je elke dag honderden kilometers rijdt. Deze belasting wordt ook wel motorvoertuigen- of houderschapsbelasting genoemd.

Rekenmachine

Wegenbelasting berekenen 2022

Aan de hand van je kenteken wordt bepaald hoeveel wegenbelasting je moet betalen. Met een kentekencheck kan je heel eenvoudig je wegenbelasting berekenen. Maar wacht nog even met berekenen! Lees eerst meer hoe je wegenbelasting wordt berekend en bekijk extra bespaartips!

Hoe wordt mijn wegenbelasting berekend?

Aan de hand van de volgende factoren:

  • Het gewicht van je auto
  • De brandstof van je auto (benzine/diesel/LPG)
  • Hoe milieuvriendelijk je auto is
  • De provincie waarin je woont

 

Als je een dieselauto rijdt, betaal je meer dan wanneer je een benzineauto rijdt. Als je auto ‘groener’ is, betaal je ook weer minder of géén wegenbelasting. Is je auto zwaar, dan betaal je vaak ook meer.

 

Tip: ga je verhuizen naar een andere provincie of koop je een nieuwe auto? Dan kan de hoogte van je wegenbelasting veranderen. Het is dan aan te raden om opnieuw je wegenbelasting te berekenen. Zo kom je niet voor onverwachte wijzigingen te staan. Ook kan het je autokosten schelen!

Geen wegenbelasting voor elektrische auto 2022

Heb jij een volledig elektrische auto? Dan hoef je geen wegenbelasting te berekenen. Jij betaalt namelijk niks aan wegenbelasting. Volledig elektrische auto’s vallen tot 2025 namelijk in het rijtje van uitzonderingen van de wegenbelasting. En er zijn nog meer uitzonderingen!

 

Vrijstelling wegenbelasting: oldtimers, invaliden en..?

Er zijn een aantal uitzonderingen voor personenauto’s. Zo betaal je geen of minder wegenbelasting voor oldtimers van meer dan 40 jaar oud en voor motorrijtuigen met een buitenlands kenteken. Ook kunnen invaliden in sommige gevallen een vrijstelling voor wegenbelasting krijgen. Maak je geen kans op een vrijstelling van de wegenbelasting? Dan is er gelukkig nog wel een andere manier om te besparen op je autokosten!

Mensen rennen naar auto

Profiteren van onze lage autopremie?

Dat kan! Sowieso hebben we een hele lage autopremie, omdat we ons op hoger opgeleiden richten. Een doelgroep die gemiddeld minder schade claimt. Stap nu met je autoverzekering over naar Promovendum en wij verlagen je autopremie met 20% (zie voorwaarden).

✉ Nooit meer iets missen?

Ontvang per e-mail het laatste nieuws, handige tips, voordelen, acties en meer!

 

Contact

Chat Bel Mail